Suđenje u MünchenU

Svjedok: oficir KOS-a govorio je Perkoviću u 1990-ima što treba raditi

Autor

Direktno.hr

U današnjem nastavku suđenja udbašima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog likvidacije Stjepana Đurekovića svjedočio je umirovljeni bojnik Antonio Lekić, jedan od autora predstavke i kaznene prijave protiv Josipa Perkovića 1994. godine.
30.07.2015. u 20:22
Ispiši članak

Iako je Lekiću, kako je svjedočio, i još dvojici ministar obrane Gojko Šušak zabranio daljnju istragu, oni su nastavili i prijavili Perkovića vojnom tužiteljstvu Hrvatske.  Dobili su zatim suspenziju i otkaz.

Dauster je ispitivao o pojedinostima kaznene prijave protiv Perkovića koja je sadržavala optužbe za šverc nafte, trgovinu oružjem, nalaganje časniku Ivici Šenku da postavi eksploziv pod Lekićev automobil, a istražili su i ubojstva u Njemačkoj 70-ih i 80-ih godina, o čemu je pitao sudac  Dauster.

Tijekom operativne obrade Prekovića u razgovoru s oficirom SIS-a Ivicom Šenkom došlo se do spoznaje da je Perković počinio više kriminalnih radnji, između ostalog - šverc plinom i oružjem.

Ivica Šenko je vodio razgovore s Prkovićem, a  Lekić je došao do snimki u kojima Perković naređuje Šenku da postavi eksploziv ispod auta s ciljem likvidacije Lekića.

„Tko je uz Vas još bio nazočan u operativnoj obradi“,zanimalo je suca Daustera.

„Uz mene bili su još Ivica Drviš, Nikola Krišto, Zlatan Anić i još neki“, kazao je Lekić.

U to vrijeme Josip Perković je bio savjetnik ministra za nacionalnu sigurnost. Tijekom operativne obrade Perkovića Goran Dodig je tražio njegovo razrješenje.

Nakon razrješenja iz službe Perković je spremio u 12-13 kartona svoje osobne stvari. Formirana je komisija koja je pregledala te stvari i ustanovila da materijal pripada službi.

Prilikom pregleda sadržaja kartona pronadjen je i veliki broj audio i video kaseta.

Na jednoj od tih kaseta su u razgovoru Perkovića, Boljkovca i Marijana Kraljevića Kinga – bivšeg jugoslavenskog konzula u Stuttgartu govorilo se o ubojstvima hrvatskih emigranata u Njemačkoj i bilo je očito da su oni to radili, svjedočio je Lekić.

„Nitko od njih ne dovodi u pitanje da su se ta ubojstva događala samo je bilo pitanje izvršioca ubojstava. Tim otkrićem nastavili smo istragu i u tom smjeru. Neke dokumente smo dobili od Vice Vukojevića. Pravna služba je rekla da se to treba istražiti,kako nebi nastupila zastara ubojstva Stjepana Đurekovića. Ja nisam pravnik, vjerovao sam službi“,navodi Lekić i dodaje kako se, međutim ništa se nije dogodilo.

Suca Daustera je zanimalo zna li svjedok koji su razlozi nastanka tih kazeta?

„Mogu samo nagađati. Vjerojatno je to snimao kako bi imao s čim kompromitirati snimane osobe“,odgovara Lekić.

Kako se operativna obrada Perkovića proširila i istrage ubojstava Hrvata u inozemstvu, djelatnici SIS-a su naišli i na određeni broj bivših suradnika SDS-a (Udbe) koji su bili spremni surađivati. Franjo Vugrinec je bio spreman govoriti o ubojstvu Stjepana Đurekovića, ali nažalost sve je prekinuo Gojko Šušak, svjedoči Lekić.

Sudsko vijeće je zanimalo što je bilo objašnjenje za suspenziju djelatnika SiS-a.

Lekić navodi da su pismenim putem dobili objašnjenje u kojem stoji da su teško prekršili poslovnik službe.

Na tu odluku su se žalili svim pravnim mogućnostima i sud je na kraju presudio u njihovu korist.

„Je li suce tijekom suđenja zanimalo koji su detaljni razlozi suspenzije“, pitao je sudac Dauster.

„Ne, nisu pitali, niti ih je zanimalo“, odgovara Lekić.

„Zanimljivo kako pravo funkcionira u nekim zemljama“, primijetio je sudac Dauster.

„Što se dogodilo s tužbom koju ste podnijeli Državnom vojnom odvjetništvu?„, pitao je sudac.

„Ništa! Svi su nam rekli da zaboravimo do čega smo došli u operativnoj obrani“, objasnio je Lekić.

U daljnjem svjedočenju svjedok Lekić je govorio o pristupanju u vojni sustav RH i suspenziji 1991. g u antiterorističkoj jedinici Lučko.

Preslušavanjem kazeta nađenih u kartonima Josipa Perkovića Lekić je saznao da je u jednom snimljenom razgovorunačelink KOS-a Kelečević zahtijevao od Perkovića da odstrani Lekića i Drviša iz antiterorističe jedinice Lučko.

„Zanimljivo je da jedan načelnik KOS-a naređuje novim hrvatskim službama“, komentirao je Lekić.

Suđenje se nastavlja krajem kolovoza.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.