IZNAD ZAKONA?

Svi proračunski korisnici dužni su provoditi postupak javne nabave osim političkih stranaka

Autor

Marijan Opačak

Koliko puta smo čuli daje propao postupak javne nabave ili da je poništen zbog sumnje da se nekom tijekom postupka javne nabave pogoduje. Ili, na najsvježijem primjeru, onog izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta za taj most, koliko puta smo čuli da se netko žalio pa da je prolongiran rok izgradnje.

15.09.2019. u 21:38
Ispiši članak

Žalbe pljušte na sve strane, sve velike tvrtke žele cijeli ili bar dio posla pa se pokreću postupci. I dok ministarstva,  jedinice lokalne i regionalne samouprave ponekad muku muče s postupcima javne nabave, političke stranke i neke udruge, najčešće one koje su osnovale upravo jedinice lokalne samouprave ne moraju gubiti san oko toga.

Političke stranke i udruge nisu obvezne provoditi postupak javne nabave 

Po Zakonu o javnoj nabavi koji je na snazi od 1. siječnja 2017. godine u članku 6. stavak 4. točki 3 piše kako oni subjekti koje u iznosu većem od 50 posto financira javni naručitelj ili su podložna upravljačkom nadzoru od strane javnog naručitelja ili je više od polovine članova njihovih upravnih, upravljačkih ili nadzornih tijela imenovao javni naručitelj podliježu Zakonu o javnoj nabavi, odnosno moraju provoditi postupak javne nabave.

S obzirom na to i na činjenicu da političke stranke i pojedine udruge koje su osnovale JLS, a koje se financiraju iz državnog i/ili lokalnih proračuna do čak 92 posto svih prihoda, postavlja se pitanje zar ne bi trebale i one provoditi javnu nabavu, odnosno provoditi javne natječaje pri zapošljavanju?

Troše milijune poreznih obveznika

Međutim, političke stranke to ne provode. One zapošljavaju kako ih je volja. Jednako tako troše i novac kojeg su dobile od poreznih obveznika. U 2019. samo država i lokalne zajednice političkim strankama dat će više od 100 milijuna kuna poreznih obveznika, koje onda one troše kako ih je volja. Naime, trenutni zakon ih obvezuje samo da prikažu kome, koliko i za što su dali novac. Ne i kako su izabrali recimo tvrtku za tiskanje plakata i letaka. Po nekim izračunima više od milijardu kuna uprihodile su razno razne udruge, najčešće one osnovane od strane JLS-a.

Stranke najviše novca troše na predizborne kampanje. Financijska sredstva stranke tada osiguravaju iz redovnog poslovanja, ali i iz kredita, a dio potrošenih sredstava pokriju i naknadom troškova izborne promidžbe koju stranka dobije sukladno broju osvojenih mandata za tijelo koje se natječe. Političke stranke troškove objave u zakonskom roku, nekoliko tjedana nakon završetka izbora.

Ustavnopravni stručnjak i profesor na osječkom pravnom fakultetu Mato Palić za portal Direktno je rekao kako Zakon o javnoj nabavi vrlo jasno navodi (u čl. 1.) kako se on primjenjuje na javne ili sektorske naručitelje ili u drugim slučajevima određenim Zakonom o javnoj nabavi te kako su u zakonu izrijekom nabrojani javni i sektorski naručitelji i među njima nisu navedene političke stranke niti udruge. "To je formalnopravni razlog zbog kojeg stranke i udruge (iako se u najvećoj mjeri financiraju javnim novcem) nisu dužne postupati po odredbama važećeg Zakona o javnoj nabavi", kaže naš sugovornik.

"S obzirom na činjenicu da se na godišnjoj razini radi o vrlo visokim iznosima bilo bi potpuno opravdano političke stranke i udruge obvezati na primjenu odredbi tog zakona. Međutim, za dopunu zakona mora postajati politička volja koje očito nije bilo kad se radio važeći Zakon o javnoj nabavi. Takvim postupanjem je omogućeno netransparentno trošenje velikih iznosa javnog novca. Pravo pitanje, a uvažavajući ranije navedene argumente, za političke stranke je: zašto političkih stranaka i udruge nema na popisu javnih naručitelja?", rekao je Mato Palić za Direktno. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.