NEKA NOVA IMENA

SVI PREDSJEDNIKOVI LJUDI Tko su suradnici kojima se okružio Zoran Milanović?

Autor

Ivica Zadro

Predsjednik Zoran Milanović imenovao je 11 savjetnika i dužnosnika u Uredu predsjednika Republike Hrvatske. Neka imena otprije su poznata, ali ima i nekih novih.

21.02.2020. u 15:40
Ispiši članak

Predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske i savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku bit će Orsat Miljenić, a Nikola Jelić glasnogovornik Ureda predsjednika. Jelić će imati i pomoćnika i to Bartola Šimunića. Mirjam Katulić bit će glavna tajnica Ureda, a Dragana Podner šefica protokola.

Orsat Miljenić

Orsat Miljenić član je SDP-a. Bio je ministar pravosuđa u Milanovićevoj vladi, a vodio je i njegovu predsjedničku kampanju. Dio karijere proveo je u hrvatskoj diplomaciji. U Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se 1996., radio je u hrvatskom veleposlanstvu u Nizozemskoj, a kasnije je bio i predstojnik Ureda za odnose s Haškim sudom i zamjenik ministra za europske integracije Nevena Mimice.

Foto: FaH

Rođen je 15. rujna 1968. u Dubrovniku. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te stekao doktorat znanosti iz znanstvenog područja društvene znanosti, znanstvenog polja prava, znanstvene grane trgovačkog prava i prava društava.

Nikola Jelić

Nekadašnji novinar Nikola Jelić rođen je u Bjelovaru. Studirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a novinarsku karijeru je započeo 1992. kao honorarni suradnik u zagrebačkom dopisništvu Slobodne Dalmacije. Sljedeće godine seli se u Novi list gdje je bio i zamjenik šefa dopisništva. Godine 1998. počinje raditi u Jutarnjem listu, a u tom je mediju bio i urednik redakcije unutarnje politike. Godine 2011. odlazi u tjednik Globus, čiji je tadašnji vlasnik bio ujedno i vlasnik Jutarnjeg lista.

Foto: FaH

Kraj 1991. i početak 1992., provodi na istočnoslavonskom bojištu kao pripadnik 105. brigade Hrvatske vojske. Novinarsku karijeru prekida 2014. godine kada je imenovan glasnogovornikom Milanovićeve vlade, čiji je rad dotad pratio kao novinar. Nakon što je SDP izgubio izbore odlazi u Millenium promociju gdje je radio kao stariji savjetnik. Taj posao napušta ulaskom u predsjedničku kampanju Zorana Milanovića.

Bartol Šimunić

U Uredu predsjednika Milanovića funkciju pomoćnika glasnogovornika obavljat će 31-godišnji Bartol Šimunić. Završio je Tehničku školu u Zadru, a ubrzo je ušao u svijet community menadžmenta i to na Fakultetu prometnih znanosti preko kolegija Prometno pravo i projekta kojim je pokušao povezati društvene mreže i akademsku zajednicu. Volonterski je radio kao community manager 2011. u predizbornoj kampanji Kukuriku koalicije.

Foto: Facebook

Bio je među prvim community managera Vlade koja se prvi put pojavila na društvenim mrežama u mandatu Zorana Milanovića i to na Facebooku, Twitteru, YouTubeu i Flickru. Nakon fakulteta radio je u marketinškoj agenciji, pa se ponovno 2015. godine vratio "u politiku" i to kao šef digitalnih komunikacija SDP-a. Krajem 2016. ponovno odlazi u privatnu tvrtku da bi se kao volonter 2019. vratio u predsjednički stožer Zorana Milanovića.

Glavna tajnica Milanovićeva Ureda bit će Mirjam Katulić, koja je tu dužnost obavljala i u vrijeme predsjednice Grabar-Kitarović te njezinog prethodnika Ive Josipovića, a na Pantovčak je došla iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova 2010. godine.

Šefica protokola Dragana Podner magistra je prava, a dolazi iz MUP-a s mjesta koordinatorice za medije i protokol.

Sedam savjetnika, od kojih troje posebnih

Uz Miljenića će Milanović imati još šestero savjetnika, od kojih troje posebnih, odnosno, onih koji će tu dužnost obavljati volonterski po potrebi uz njihov postojeći posao.

Dragan Lozančić savjetnik je za obranu i nacionalnu sigurnost, Melita Mulić za ljudska prava i civilno društvo, a Jadranka Žarković za odgoj i obrazovanje. Posebni savjetnici su Marijan Mareković, za veterane Domovinskog rata, Velibor Mačkić, za ekonomiju, i Julije Domac, za energiju i klimu.

Dragan Lozančić

Kako je i najavljivano Dragan Lozančić postao je savjetnik predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost. Bivši ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije i nekadašnji ravnatelj Uprave za zaštitu i spašavanje bio je i na dužnosti savjetnika ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Njegovu smjenu tražila je još 2015. godine tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Lozančić je rođen 27. rujna 1963. godine u Zadru. Živio je u SAD-u, čije državljanstvo ima, a u Hrvatsku se vratio 1991. godine. Na čelo Sigurnosno-obavještajne agencije došao je s mjesta pomoćnika ministra obrane. U MORH-u je najprije radio u Odjelu za međunarodnu suradnju, a bio je zamjenik načelnika za obrambenu politiku.

Foto: FaH

Završio je klasičnu katoličku gimnaziju "Holy Cross" u New Yorku 1981. godine. U istom gradu diplomirao je i strojarstvo 1986. godine, nakon čega su uslijedili magisterij (1989.), a onda i doktorat (1995.) na Sveučilištu Columbia.

Odlikovan je za sudjelovanje u Domovinskom ratu i to Redom hrvatskog pletera i hrvatskog trolista, Spomenicom Domovinskog rata te Spomenicom domovinske zahvalnosti. Primio je i francusko odlikovanje Chevalier dans l'Ordre Nationa du Merite.

Melita Mulić

Savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić bivša je članica SDP-a i bivša saborska zastupnica te stranke te supruga SDP-ovog zastupnika Igora Dragovana, koji je za vrijeme Milanovićeva predsjedanja SDP-om bio glavni tajnik stranke. U Sabor je ušla krajem 2011. godine, a to joj nije uspjelo 2017. godine nakon što je Milanović zamrznuo saborski mandat.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je bila prva na listi u tom trenutku u prvoj izbornoj jedinici za ulazak u parlament novi šef SDP-a Davor Bernardić se odlučio za Alena Preleca. Mulić je tada bila na porodiljnom. Nakon toga žestoko se obrušila na Bernardića.

Jadranka Žarković

Psihologinja i nekadašnja ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, unatoč protivljenju dijela javnosti, postala je savjetnica predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje. Prema pisanju medija u dobrim je odnosima s prvom damom Sanjom Musić Milanović. U Agenciju za odgoj i obrazovanje imenovana je još u premijerskom mandatu Zorana Milanovića, a o njoj dobro mišljenje nema ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U javnosti je ostala zapamćena po ukidanju Oskara znanja, nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola i to zbog ušteda. Nakon pritiska javnosti Oskar znanja ipak je vraćen. Neki joj zamjeraju i što je, kao ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, učitelje i nastavnike poslala na edukaciju na konferenciju ''Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti'' u organizaciji udruge "U ime obitelji" kojoj je na čelu Željka Markić.

Marijan Mareković

Umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković prihvatio je Milanovićevu ponudu da mu bude savjetnik za veterane Domovinskog rata. On je bio i suradnik bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a vodio je Povjerenstvo za vojna priznanja i odlikovanja te bio član njezinog Vijeća za domovinsku sigurnost. Rođen je 6. listopada 1959. Bio je ratni zapovjednik Prve gardijske brigade Tigrovi u kojoj je bio nadređeni aktualnom ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Bio je zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, zapovjednik Zbornog područja Zagreb, a potom i 1. korpusa. Obnašao je i dužnost pomoćnika ministra obrane za personalno upravljanje, a prije dolaska na čelo Inspektorata obrane bio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. Mareković se umirovio 2012. godine s dužnosti glavnog inspektora obrane i od tada je predsjednik uprave firme Pleter, nastale izdvajanjem ugostiteljske djelatnosti iz Ministarstva obrane.

Velibor Mačkić

Docent na Katedri za ekonomsku teoriju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Velibor Mačkić rođen je 9. siječnja 1984. godine u Zagrebu. Milanovićev savjetnik za ekonomiju nakon zagrebačke II. gimnazije upisao je Ekonomski fakultet na kojem je, nakon diplome, magistrirao i doktorirao. Doktorsku disertaciju obranio je na temu "Utjecaj političara i birača na političko-proračunski ciklus". Nositelj je kolegija Politička ekonomija.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Istraživački interesi obuhvaćaju mu novu političku ekonomiju, analizu konkurentnosti i izbornih ciklusa. Usavršavao se na Sveučilištima u Cambridgeu, Groningenu, Rimu i Barceloni. Dobitnik je godišnje nagrade Zaklade Marijan Hanžeković za 2013. te godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2014., za znanstvene radove iz područja političke ekonomije i analize konkurentnosti nacionalnih ekonomija. Tijekom fakultetskog školovanja bio je stipendist Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a potom i Sveučilišta u Zagrebu. Osvojio je i Dekanovu nagradu za izvrstan diplomski rad iz Političke ekonomije "Reforma države blagostanja – reforma mirovinske reforme".

Julije Domac

Savjetnik za energiju i klimu, prvi takav u Uredu predsjednika, Julije Domac diplomirao je, magistrirao te 2004. doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Od 1997. do 2007. zaposlen je u Energetskom institutu Hrvoje Požar, na položaju zamjenika voditelja Odjela za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. U dosadašnjem radu bio je voditelj Nacionalnog energetskog programa BIOEN, tehnički urednik i nacionalni direktor projekta za Organizaciju za prehranu i poljoprivredu (FAO), voditelj projekata za Međunarodnu energetsku agenciju (IEA), nacionalni koordinator projekata za Organizaciju za industrijski razvoj Ujedinjenih naroda (UNIDO), konzultant na projektima za Svjetsku banku i irsku vladu. Od 2005. radi kao evaluator projekata pri Europskoj komisiji za 6. i 7. Okvirni program i program Inteligentna energija za Europu.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Domac je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a objavio je više od 60 znanstvenih i stručnih radova u vodećim svjetskim publikacijama i časopisima. Od 2013. je i predsjednik je Europskog udruženja regija i energetskih agencija (FEDARENE) sa sjedištem u Bruxellesu. Dobitnik je Godišnje nagrade Zaklade Hrvoje Požar, nagrade Biomass Junior Award 2004. u povodu 2. Svjetske konferencije o biomasi, Državne nagrade za znanost, Posebne rektorove nagrade i drugih priznanja. Općina Pokupsko dodijelila mu je Povelju počasnog građanina 2016. godine.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.