20 GODINA NA ČELU RIJEKE

SVI OBERSNELOVI ISPADI 'Tko je g...o? Zabijte si mikrofon u g....u! Gubi se! Ne s...!'

Autor

bkk

Najdugovječniji riječki gradonačelnik, već 20 godina SDP-ov je 63-godišnji Vojko Obersnel, koji je u svojoj dugogodišnjoj političkoj karijeri uspio o sebi u javnosti stvoriti percepciju kao čovjeka koji lako ''puca po šavovima''.

15.07.2020. u 17:45
Ispiši članak

Obersnel, svojevremeno član Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, po raspadu bivše države postaje članom Socijalne demokratske partije, a nakon deset godina u toj stranci dolazi na čelnu poziciju u gradu Rijeci, u kojoj obnaša dužnost gradonačelnika u šestom mandatu.

Njegovu vladavinu obilježili su mnogi incidenti koji dovode u pitanje Obersnelovu političku kulturu, ali i odgoj, iako se to isto često može spočitnuti i njegovim ''partnerima'' u javnim ispadima.

Zadnji među njima dogodio se u utorak, kada je gradskoj vijećnici Ivoni Milinović Obersnel u jednom trenutku rekao "Ne s...". Naime, Milinović je u nekoliko navrata u raspravi istaknula da ne može podržati rebalans proračuna zbog toga što je, kako je rekla, trebalo na rashodovnoj strani kresati programe Europske prijestolnice kulture te odustati od projekta obnove motornog broda "Galeb".

Inzistirala je ujedno na tome da su supružnici zaposlenika gradske uprave dobivali autorske honorare za svečano otvorenje EPK i da je to krajnje dvojbeno, nakon čega je Obesnel ''pukao'', urlajući na nju i poručivši joj da priča gluposti, da je ''alapača'' i da vrijeđa sve zaposlenike Gradske uprave.

'Riječka štikla'

Milinović i Obersnel posvađali su se i prošle godine uslijed višesatne rasprave o 44 milijuna kuna kredita za obnovu Titovog broda ''Galeb'', kao dijela projekta "Europska prijestolnica kulture 2020. godine". Oboje su urlali jedan na drugoga, a sam Obersnel u jednom trenutku pitao je vijećnicu: "Kakve sad veze poduzetnici imaju s izborom intendanta? Dajte se koncentirajte na to što govorite, ili ste opet na visokim štiklama pa to utječe na vaše raspravljanje!?".

Obersnelove izjave osudili su i kolege Ivone Milinović iz HDZ-a, koji su prozvali i predsjednika Gradskog vijeća Grada Rijeke Andreja Poropata ,"koji se ni slovom nije oglasio u priopćenju kojega je poslao nakon sjednice. Štoviše, cijeli incident nastojao se zataškati najprizemnijim oblikom cenzure nad građanima Rijeke i javnosti - brisanjem dijelova snimke sjednice i gašenjem mikrofona", napisali su tada HDZ-ovci u svom priopćenju. Dodajmo da su incident osudili i u Forumu žena SDP-a.

Svi Obersnelovi ispadi

Iako ovom incidentu riječki gradonačelnik nije kumovao, ipak se nije ni proslavio. Njegov mandat 2014. godine obilježio je napad sprejom od strane aktivista Milivoja Antolovića na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Naime, Antolović je prekinuo uvodno izlaganje tadašnjeg dekana Predraga Šustara povodom početka dvodnevne konferencije "Čovjek i industrija". 

Govoreći na engleskom jeziku, kazao je kako se mnogo novca potrošilo za zaštitu industrijske baštine i druge projekte, od čega se ništa ne vidi te dobacio da svi smrde pa ih treba osvježiti. Antolović je ispraznio sadržaj dva dezodoransa špricajući dekana Šustara i Obersnela, a sam riječki gradonačelnik, vidi se na snimci, Antolovića je udario po ruci poručivši mu "Gubi se!".

Dotični aktivist 2016. godine fizički je napao SDP-ovog Željka Jovanovića vičući mu "Nemoj me dirati, ja sam onaj koji će te staviti pred zid i streljati".

Riječki gradonačelnik sudjelovao je i u verbalnom okršaju s HRT-ovim novinarom Rankom Stojancem 2016. godine povodom blagdana Sv. Vida i dana Grada Rijeke. Obersnel je tada novinaru poručio neka si ''zabije mikrofon u guzicu''.

Naime, Obersnel je odbio kušati lignje koje su se tim povodom dijelile građanima Rijeke rekavši kako "nema vremena", na što je novinar konstatirao: "Nije, priznajte da vam se lignje ne sviđaju inače". 

"Ne, baš volim lignje", odgovorio je SDP-ovac, a novinar je nastavio inzistirati: "Stvarno nema smisla da ne probate lignje", nakon čega je Obersnel 'poludio': "Ja iskreno mislim da danas uopće nije važno hoću li ja to probati ili neću, ali kada vi postavljate pitanja uvijek mogu očekivati neka glupa pitanja pa tako i ovaj put". 

Nakon poruke da si zabije ''mikrofon u guzicu'', Stojanac mu je odvratio: "Ja Vas nisam vrijeđao".

"A ja tebe vrijeđam!"

"Mi nismo na 'Vi'"

"Dobro, ja Vas vrijeđam", zaključio je Obersnel.

 Kasnije se zbog svog verbalnog ispada, Obersnel i ispričao.

Jedan od najpoznatijih incidenata na riječkim ulicama koji je potvrdio kako se Obernel ne može kontrolirati, isprovociran je od strane antikorupcijske aktivistice Mire Veljačić koja mu je prišla uz riječi: "Kako te nije sram! Pljačkaš mene, pljaškaš, g...o jedno!", na što je riječki gradonačelnik aktivistici gotovo istrgnuo iz ruke kišobran koji je nosila te zagrmio na nju "Tko je g...o, tko je g...o?".

Nakon što se smirio uvidjevši da se cijeli incident snima, pitao ju je: "Imate li još nešto reći o meni", ponavljajući nekoliko puta: "'Ajde još", dok ga je žena i dalje vrijeđala, a Obersnel se u jednom trenutku okrenuo i nastavio svojim putem. Video snimku koju donosimo datira iz rujna 2016. godine.

Ponovni susret Obersnel je sa Stojancem imao 2019., ovoga puta u svojstvu reportera na televiziji N1, a povodom davanja izjave oko ustaških povika nekolicine maturanata u Rijeci.

Ovo što imamo priliku vidjeti ne samo na riječkim ulicama odraz stanja u društvu, kazao je tom prilikom Obersnel i podsjetio da iz godine u godinu to osuđuje, a ništa se ne mijenja. "Očito imamo neki problem u društvu", ustvrdio je.

Na pitanje reportera da se javljaju mnogi antifašisti nezadovoljni antifašističkom Rijekom, Obersnel je odgovorio da Rijeka nije otok.

"Interesantno da je ova tema dobila na značaju samo u Rijeci, ali pogledajte što se dešava u Hrvatskoj, koliko je trebalo vremena da se iz Jasenovca maknu ploče s ustaškim pozdravom, o tome govorim da ne treba nitko sumnjati u antifašističku Rijeku, ali Rijeka nije otok''.

"Ali, Rijeka je bila percipirana kao antifašistički otok", ustvrdio je naš reporter.

"A što bi vi htjeli da ja sada kažem?", upitao je Obersnel.

"Što god hoćete?", odgovorio mu je Stojanac.

"Prestanite non-stop proturavati vijesti iz Rijeke na takav način. Rijeka je slobodarski grad, Rijeka je antifašistički grad, Rijeka je otvoreni grad", ustvrdio je Obersnel.

"Pa ništa, ja vam hoću reći da se mnogi pitaju da Rijeka, nažalost, nije, govorim za antifašiste, nije toliko antifašistička kao što se voli prikazati", nastavio je Stojanac.

"Pa to je vaša mišljenje i zadržite ga za sebe", rekao je Obersnel i u odlasku dodao: "Stvarno mi je i te za.... dosta, stvarno. Ovo vam je zadnji put da vam dajem razgovor".

I ovaj put se Obersnel za svoj ispad ispričao. Unatoč svim incidentima i svim isprikama koje Obersnel na kraju ''protisnuo'' njihov kraj se ne nazire, a ovaj potonji, u riječkoj gradskoj vijećnici, dokazuje da još štošta možemo očekivati od riječkog gradonačelnika.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.