AMERIKA BIRA

NADOMAK POBJEDE Biden vodi u četiri od preostalih pet država koje odlučuju o budućem predsjedniku SAD-a

Autor

lb/lš/rj/av/h

Američki predsjednik Donald Trump, suočen sve više s izbornim porazom kako odmiče brojanje glasova, u četvrtak je u Bijeloj kući pokrenuo nezabilježen napad na američki demokratski proces i bez ikakvih dokaza optužio demokrate, medije i financijaše da mu kradu "glatko i uvjerljivo" osvojeni drugi mandat.

06.11.2020. u 20:46
Ispiši članak

20.37 Trumpov tim objavio je izjavu u petak navečer u kojoj navode da 'Amerikanci zaslužuju potpunu transparentnost oko brojanja svih glasova i potvrđivanja rezultata izbora'.

19.47  Demokratski kandidat Joe Biden ima se namjeru u petak navečer obratiti Amerikancima, objavilo je nekoliko američkih medijskih kuća uključujući Fox News, CNN i CBS.

19.45 Republikanski senator Mitt Romney u petak je rekao da su izjave predsjednika Donalda Trumpa o izbornim prevarama "pogrešne" te da štete temeljima Sjedinjenih Država.

18.23 Republikanski senator Pat Toomey iz Pennsylvanije rekao je u razgovoru za CBS kako nema dokaza koji bi podržali Trumpove tvrdnje da demokrati pokušavaju ukrasti izbore te je rekao da su predsjednikove riječi 'jako uznemirujuće'.

Dodao je da je Trump sinoć u govoru iznio jako opasne optužbe bez ikakvih dokaza koji bi to podržali.

18:03 Prema trenutnim podacima, Biden vodi u četiri od pet država u kojima se još prebrojavaju glasovi. U Pennsylvaniji ima prednost od 8867 glasova, u Georgiji 1585, u Nevadi 22.076, u Arizoni 43.779, dok je Sjeverna Karolina pripala Trumpu s 76.737 glasova prednosti.

17.34 Biden povećao prednost u Pennsylvaniji na 9000 glasova. Ostalo je još oko 50.000 za prebrojavanje, javlja CNN.

17.30 Biden je povećao prednost u Arizoni.

17.03 Ovo je sretan dan za našu zemlju, jer Joe Biden ujedinjuje naciju. Drago mi je zbog ovog ishoda koji je izgledan. Jasno je da će Biden i Harris dobiti Bijelu kuću. Ovo je povijesni izbor potpomognut rekordnim odazivom i najvećim brojem glasova za jednog kandidata. On će iza sebe imati i jak demokratski Kongres", rekla je upravo Nancy Pelosi, glasnogovornica Bijele kuće.

16.57 U Georgiji je ostalo još 4000 glasova za prebrojavanje.

16.46 Biden je nadomak 270 elektorskih glasova, javlja CNN.

16.40 Glavni odgovorni za prebrojavanje glasova u Georgiji Gabriel Sterling, izvijestio je kako su "glasovi u toj državi legalni i da ih je većina prebrojana, no ipak će se ići u ponovno brojanje glasova s obzirom na tijesnu razliku".

16.25 Oglasio se i Trump nakon štoje izgubio vodstvo u Pennsylvaniju. "Philadelphia ima pokvarenu povijest izbornog integriteta", citirao je na Twitteru Donald Trump riječi komentatora na Foxu Stuart Varney.

16.21 Trenutno stanje: BIDEN - 253, TRUMP - 214

16.07 Kako javlja CNN, Biden je povećao vodstvo u  Pennsylvaniji te sada ima prednost od 6817 glasova. 

15.40 Iako je Biden preuzeo vodstvo u  Pennsylvaniji, u Trumpovom stožeru vjeruju da situaciju mogu preokrenuti. Trumpov izborni savjetnik Matt Morgan istaknuo je da su "izbori daleko od kraja".

Također, podsjetio je da sumnjaju na izborne nepravilnosti.

"Lažne procjene da će Biden pobijediti došle su zbog pretpostavki da će on pobijediti u četiri savezne države u kojima je to vrlo upitno. Također, uočili smo da je u Pennsylvaniji bilo puno nepravilnosti, a promatračima izbora nije bilo dozvoljeno da dođu na mjesta gdje su se brojali glasovi", dodao je Morgan.

14.50 Biden je uzeo vodstvo u Pennsylvaniji s 5587 glasova prednosti, javlja CNN. To dolazi kao veliki šok za Trumpov tabor jer je prije nekoliko minuta trenutni američki predsjednik imao više od 18.000 glasova prednosti. Veliki preokret potvrdili su i ostali američki mediji.

Pobjeda u toj državi donijela bi Bidenu 20 elektorskih glasova, čime bi prešao čarobnu granicu od 270 elektora. Biden do sada ima 253 ili 264 elektorska glasa, jer mu neki mediji već priznaju Arizonu, a neki ne. Trump stoji na 214.

Demokratski kandidat također je u petak prešao u vodstvo i u Georgiji za nešto više od 1000 glasova.

Trumpov put za ostanak u Bijeloj kući sada izgleda daleko teži: mora osvojiti i Pennsylvaniju i Georgiju te preteći Bidena ili u Nevadi ili u Arizoni. Biden je zadržao i tijesnu prednost u Arizoni i Nevadi. U Arizoni vodi za oko 47.000 glasova, a u Nevadi za oko 11.500.

Georgija i Pennsylvanija očekuju da će u petak završiti prebrojavanje glasova, dok će ono u Arizoni i Nevadi potrajati još danima.

14.45 CNN javlja kako će za nekoliko minuta objaviti podatke za tome kako se rasporedilo više od  20.000 glasova u Pennsylvaniji, a javljaju i da se 50.000 dopisnih glasova još mora prebrojati. Trump trenutno vodi u Pennsylvaniji za 18.049 glasova.

14.15 Pristaše predsjednika Donalda Trumpa, neki i naoružani, pojačali su svoje prosvjede u znak potpore neutemeljenim Trumpovim optužbama o namještanju predsjedničkih izbora, dok se iščekuju rezultati preostalih saveznih država.

Demonstracije su bile većinom mirne, iako su se Trumpovi pristaše povremeno sukobljavali s protuprosvjednicima. Trump je rekao da su izbori pokradeni iako nema dokaza o izbornoj prevari.

U Arizoni, jednoj od američkih presudnih država gdje je tijesna utrka između Trumpa i demokratskog izazivača Joea Bidena, pristaše Trumpa okupile su se ispred izbornog povjerenstva okruga Maricopa u Phoenixu.

Nekoliko naoružanih desničarskih skupina okupilo se ispred te zgrade dok su izborni povjerenici brojali glasove. Prosvjedi su ostali većinom mirni unatoč velikoj napetosti.

Neki su kratko naganjali muškarca koji je držao transparent republikanskog predsjednika kao nacističke svinje iza pozornice na kojoj je govorio desničarski voditelj Alex Jones.

Policija je intervenirala nakon što su tog muškarca i njegovu manju skupinu protuprosvjednika okružili Trumpovi aktivisti, naveo je svjedok za Reuters. Nema informacija o ozlijeđenima.

"Pokušavaju ukrasti izbore, ali Amerika zna što se dogodilo i uzvraća udarac", rekao je Jones oko 300 okupljenih. "1776. je odgovor na 1984.", dodao je Jones smjerajući na američku Deklaraciju o neovisnosti i distopijski roman Georgea Orwella.

Prosvjedi su raštrkani, manji i većinom mirni od izlaska Amerikanaca na birališta u utorak. 

Pristaše Bidena koriste slogan "prebroji svaki glas" i govore da će cjeloviti i točni rezultati u preostalim ključnim državama pokazati da je bivši potpredsjednik osvojio potrebnih 270 elektora za pobjedu.

Trump je više puta navodio, bez ikakvih dokaza, da je glasanje poštom podložno prevari iako izborni stručnjaci kažu da je to rijetkost na američkim izborima. 

Obje strane održale su skupove u Philadelphiji u četvrtak gdje članovi izbornih povjerenstava prebrojavaju glasove koji će odlučiti o ključnih 20 elektora Pennsylvanije.

U Philadelphiji je policija objavila da je uhitila jednog muškarca i zaplijenila oružje u sklopu istrage navodno planiranog napada na kongresni centar.

Osim tog incidenta bilo je manje sukoba, a više slavljeničkog duha, ali ih je nadzirao veliki broj policajaca.

Trumpovi aktivisti mahali su zastavama i nosili transparente "Glasanje završava na izborni dan" i "Žao nam je, birališta su zatvorena" dok su Bidenovi pristaše plesali iza barikade na drugoj strani ulice.

"Nećemo dopustiti zastrašivanje onih koji prebrojavaju glasove", rekao je umirovljeni socijalni radnik Bob Posuney, 70-godišnji Bidenov pristaša odjeven u majicu s natpisom "prebroji svaki glas" dok je odjekivala pjesma "What's Going On" Marvina Gayea.

Stotinu Trumpovih pristaša okupilo se u Harrisburgu na stepenicama zgrade Kapitola u Pennsylvaniji u četvrtak navečer u sklopu demonstracije "Zaustavite krađu" koju je organizirao konzervativni aktivist iz Virginije.

U Milwaukeeju se oko 50 Trumpovih pristaša okupilo ispred zgrade u kojoj se obrađuju glasovi. Puštali su country glazbu, mahali zastavama i nosili transparente "namješteno" i "ponovno prebrojavanje". 

Desetak protuprosvjednika pristiglo je sat vremena kasnije i skandiralo "Black lives matter" i "recite njihova imena", misleći na žrtve policijske brutalnosti. Drugi su bacali jaja na Trumpove pristaše iz prolazećih automobila.

Najmanje 400 prosvjednika okupilo se ispred izbornog odjela okruga Clark u Las Vegasu. Orile su se domoljubne pjesme i mahalo se američkim zastavama i divovskim Trumpom. Biden tijesno vodi u Nevadi, a glasovi se nastavljaju prebrojavati.

U Washingtonu je povorka automobila i bicikala u organizaciji aktivista iz skupine Shutdown DC prošla kroz ulice prijestolnice i prosvjedovala protiv "Trumpovog napada na demokratski proces i onih koji mu to omogućuju".

Facebook je uklonio brzo rastuću skupinu u kojoj su Trumpovi pristaše koristili izrazito nasilnu retoriku, a i ostale društvene mreže bore se protiv neutemeljenih tvrdnji i reagiraju na potencijalno nasilje.

"Ovdje sam večeras zbog budućnosti moje zemlje", rekao je Mitchell Landgraf, 21-godišnji građevinski radnik koji je glasao za Trumpa. 

13.30 Prema najnovijim podacima CNN-a, Trump vodi u Pennsylvaniji za 18.047 glasova. 

Joe Biden trenutno vodi u Georgiji za 1096 glasova. Šef glasačkog odbora u Georgiji Gabriel Sterling javio se u emisiju Good Morning America i rekao da im je preostalo još 8197 dopisnih glasova za prebrojati.

Sterling je naglasio da su ima danas stigli glasovi iz vojske i međunarodnih misija te da će poštujući zakone države polako i točno prebrojati svaki glas.

13.00 Biden trenutno vodi s 1096 glasova u Georgiji, 11.438 glasova u Nevadi i 47.052 glasova u Arizoni, Trump ima 18.229 glasova prednosti u Pennsylvaniji, javljaju američki mediji.

12.15 NBC javlja da je Biden povećao vodstvo u Georgiji. Kako javljaju, Biden trenutno ima prednost nad Trumpom od 1096 glasova.

11.45 Glasnogovornica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), međunarodnih izbornih promatrača koja nadzire i izbore u Americi, za BBC je rekla da nema dokaza o prevari na izborima, odgovarajući na optužbe Donalda Trumpa.

"Nismo našli nikakve dokaze koji bi ukazivali na sustavne nepravilnosti", rekla je Katya Andrusz.

10.30 CNN javlja kako je Biden preuzeo vodstvo u Georgiji.

Novinari CNN-a su u izvanrednom javljanju iznijeli da demokratski kandidat vodi za 917 glasova. Pobjeda u Georgiji donijela bi Bidenu 16 elektorskih glavova te bi ga onda samo jedan elektorski glas dijelio od Bijele kuće.

9.45 Stigli su novi rezultati iz ključne Georgije. Trump ima 2.448.232, a Biden 2.447.769. To znači da razlika sada iznosi 463 glasa.  Još je oko 2500 glasova koji bi trebali uskoro pristići.

8.45 Razlika između Trumpa i Bidena u Georgiji se smanjila na manje od 700 glasova. Stigao je dio glasova iz okruga Clayton. Trump ima 2.448.183 glasova, a Biden 2.447.518, što znači da je točna razlika 665 glasova, javljaju američni mediji. 

8.30  Tajna služba, koja je zadužena za sigurnost američkih predsjednika, šalje tim agenata koji će dodatno pojačati mjere sigurnosti oko Joea Bidena, javlja u petak Washington Post.

8.10 Razlika među kandidatima na američkim predsjedničkim izborima u presudnim državama u petak ujutro dodatno se smanjila i Donald Trump i Joe Biden približili su se jedan drugome na manje od jedan posto u Pennsylvaniji, Georgiji, Sjevernoj Karolini, Nevadi i Arizoni.

U Pennsylvaniji, gdje vodi Trump s oko 18 tisuća glasova, 95 posto je prebrojanih glasova i razlika među kandidatima je 0,3 posto.

U Georgiji je razlika u korist Trumpa tek nešto više od 1700 glasova uz 99 posto prebrojanih glasova i kandidati su izjednačeni u postotku te obojica imaju 49,4 posto glasova.

U Sjevernoj Karolini Trump vodi sa 76.700 glasova uz 94 posto prebrojanih glsova i ima 0,4 posto prednosti.

U Nevadi Biden vodi sa 11,5 tisuća glasova uz 84 posto prebrojanih glasova (0,9 posto razilke u odnosu na Trumpa) te u Arizoni s nešto više od 46000 glasova odnosno 0,6 posto ispred Trumpa uz 90 posto prebrojanih glasova.

Tijekom noći Američka poštanska služba, u skladu s nalozima lokalnih sudova,  pretraživala je svoja skladišta u tim saveznim državama kako bi izdvojila sve dopisne glasove poslane zaključno s danom izbora i proslijedila ih izbornim komisijama.

Demokratski predsjednički kandidat Biden, prema procjenama američkih medija,  vodi u broju elektorskih glasova pred sadašnjim predsjednikom Trumpom i ima između 253 i 264 elektora ovisno o procjeni pojedinog medija je li 'osvojio' Arizonu ili ne.

Trump ima 214 elektorska glasa i u toj procjeni američki su mediji jedinstveni.

Za pobjedu na američkim izobrima potrebno je osvojiti 270 elektora. 

STARIJE:
"Ako brojite samo legalne glasove, ja sam glatko pobijedio", rekao je Trump okupljenim novinarima koji nisu imali priliku postavljati pitanja. 

A zatim optužio svoje političke protivnike, demokrate, članove biračkih odbora, medije, financijaše i tehnologiju za krađu njegove pobjede. 

"Naš je cilj zaštiti integritet izbora i nećemo dopustiti da ih ukradu. Nećemo dopustiti da se ušutkaju naši birači", rekao je Donald Trump uporan u ocjeni da je brojanje dopisnih glasova, od trenutka kad je počeo gubiti vodstvo, premreženo korupcijom i prijevarama. 

"Naši brojevi su čudesno i u tajnosti nestali", rekao je.

Nižući optužbu za optužbom, ustvrdio je da su neki gradovi beznadno korumpirani i da su birački odbori dobili upute da kradu glasove i "broje one ilegalne". 

Okrivio je "velike medije, velik novac i veliku tehnologiju" da su se urotili s demokratima protiv njega. 

Reuters javlja da su neke američke televizije, među kojima NBC i ABC, prestale prenositi predsjednikovu izjavu kad je krenuo s lažnim optužbama. 

CNN je obraćanje emitirao u cijelosti, ali uz novinarski komentar na kraju: "Kakav tužan dan za Sjedinjene Države, da predsjednik lažno optužuje narod da krade izbore".

Trumpovo nezadovoljstvo izazvano je time što mu u nizu ključnih država, u kojima je uvjerljivo vodio, prednost počela znatno padati s prebrojavanjem dopisnih glasova. 

Tako mu prednost u ovom trenutku u Georgiji iznosi samo tri tisuće glasova, a u Pennsylvaniji, gdje je u četvrtak vodio i sa 700.000 glasova razlike, svedena je na samo šezdesetak tisuća. 

Očekuje se da će ti brojevi nastaviti ići u Bidenovu korist jer preostali listići iz krajeva koji glasaju za demokrate. 

Demokratski kandidat za predsjednika poslao je prije Trumpova obraćanja potpuno suprotnu poruku. Sve je pozvao na mir i strpljivost. 

"Demokracija je ponekad neuredna i ponekad zahtijeva malo strpljenja. Ali nemamo sumnje da ćemo nakon prebrojavanja svih glasova senatorica Harris i ja biti proglašeni pobjednicima". 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.