RIJEKA - DINAMO 1:2

Dinamo na korak do naslova: Rijeka pala na Rujevici nakon pogotka Petkovića i Hoxhe

Autor

im

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta pobijedili Rijeku na Rujevici s 2:1 (0:0) čime su napravili veliku prednost na vrhu ljestvice, pobjegli su Riječanima na četiri boda prednosti.

05.05.2024. u 20:20
Ispiši članak

Rijeka je povela u 50. minuti kada je Marko Pjaca precizno pogodio s bijele točke za 1:0. Za 1:1 je zaslužan bio Bruno Petković koji je majstorski u 75. minuti izveo slobodan udarac s više od 20 metara, dok je Dinamo do pobjedničkog gola došao u 89. minuti. Strijelac gola možda i vrijednog naslova prvaka postigao je Arber Hoxha. Dinamo sada ima četiri boda više od Rijeke (75:71).

Do kraja sezone Dinamo na svom maksimirskom stadionu igra protiv Osijeka i Rudeša, dok gostuje kod Slaven Belupa. Rijeka mora na gostovanja kod Varaždina i Osijeka, dok na svojoj Rujevici igra protiv Slaven Belupa. Dinamo je samo u uvodnih desetak minuta prvog dijela djelovao hrabro na Rujevici, a u ostatku vremena su se gosti iz Zagreba potpuno orijentirali na obranu i čuvanje svoje mreže.

U devetoj minuti Sučić je odlično u prostor proigrao Baturinu koji je u nastavku akcije pogodio vratnicu. No, označeno je zaleđe tom prilikom. To je bila jedina napadačka akcija Dinama u prvom dijelu, a sve ostalo iole zanimljivije u prvih 45 minuta događalo se na Dinamovoj strani travnjaka. Najopasniji je pritom bio Pašalić koji ispočetka nije imao precizne svoje dalekometne udarce, ali je opasno zaprijetio u 42. minuti.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Drugo poluvrijeme počelo pogotkom 

Tada je njegov udarac prošao tik pored gostujuće vratnice. Rijeka je pokušavala stiskati Dinamo, bilo je dosta udaraca izvana, kao i ubačaja u gostujući šesnaesterac, ali gusti Dinamo se uspio kvalitetno obraniti u tom dijelu susreta. Razlika na terenu najbolje je bila vidljiva po udarcima na utakmici, u tom je segmentu bila prednost na strani domaćina od 11:0. Drugo poluvrijeme je počelo pogotkom. Pierre-Gabriel je u svom šesnaestercu žestoko naletio na Pašalića, a mađarski sudac Bognar je pokazao na bijelu točku. Precizno, pod gredu, je udarac s bijele točke izveo Pjaca za 1-0 Rijeke premda je vratar Dinama Nevistić pogodio stranu gdje će ići lopta.

Taj pogodak doslovno je u istoj sekundi potpuno razbudio inače usnuli derbi dotad, pogotovo s Dinamove strane. Rastrčali su se svi igrači, igralo se energičnije i žešće te odlučnije s obje strane. Dinamo je zavladao posjedom i počelo se puno češće igrati na domaćoj polovici. U 58. minuti nakon kornera je pokušao Mišić glavom, ali lopta je otišla dosta iznad vratnice. Iako je Dinamo igrao znatno odlučnije nakon primljenog gola i dalje su rijetki bili udarci i šanse gostiju. Prvu veliku imala je Rijeka u 72. minuti kada je Fruk iskosa pucao, ali Nevistić je jednostavno zaustavio udarac.

U 75. minuti po prvi puta je na scenu ovog derbija stupio Bruno Petković, ali bilo je to dovoljno za pogodak gostiju. Namjestio je napadač Dinama loptu na više od 20 metara te je maestralno izveo slobodan udarac, prebacio živi zid i majstorski pogodio za 1:1. Rijeka je bila prisiljena do kraja žestoko nasrnuti i tražiti novi pogodak i novo vodstvo. U 81. minuti opasno je zaprijetio Janković, potom je bilo još burnije jer je Smolčić pogodio gostujući okvir vrata. I kada Rijeka nije iskoristila te šanse zatresla se mreža na drugoj strani. Tek što je ušao u igru Hoxha je preciznim udarcem iskosa pogodio riječku mrežu za veliko slavlje Dinama na Rujevici 2:1.

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Novi poraz za Splićane na Poljudu

U nadoknadi je mogao Janković zabiti za 2:2, ali je naciljao vanjski dio mreže i Rijeka je time upisala drugi ligaški poraz u nizu te prilično zaostala u odnosu na Dinamo u utrci za naslov prvaka. U prvom nedjeljnom susretu 33. kola HNL-a nogometaši Varaždina su na Poljudu, gdje su se vratili domaći navijači nakon odrađene kazne, svladali splitski Hajduk 1:0 (0:0). Pogodak vrijedan tri boda za Varaždin je postigao Domagoj Drožđek u 67. minuti.

Nakon dvije ligaške pobjede u nizu bio je ovo novi poraz Splićana koji su na trećem mjestu ljestvice. Varaždin se popeo na šesto mjesto, a ujedno je Varaždin dobio četvrti puta na posljednjih pet gostovanja. Ranije u ovom kolu, u petak, Istra 1961 je upisala treću prvenstvenu pobjedu u nizu nakon 3-1 kod Rudeša. Lawal, Čuić i Lisica su bili strijelci za pulski sastav, dok je jedini strijelac za domaćina bio Mašala.

U borbi za četvrto mjesto Osijek je na Opus Areni svladao Lokomotivu 3:1. Dva gola je postigao Matković, a jedan Mierez, dok je jedini gol za Lokomotivu dao Šotiček. Slaven Belupo je u Koprivnici s uvjerljivih 4:1 nadigrao Goricu. Dva gola za Slaven Belupo je postigao Mioč, a po jedan Božić i Marić. Gorica je povela na tom susretu i to pogotkom Vujnovića.

DINAMO - RIJEKA 2 : 1 

90+8' Kraj utakmice. Dinamo pobijedio Rijeku. 

90+8' Pašalić je potegnuo pored vratnice. Netko je dirao lotpu pa se očekuje korner za Rijeku. Ipak je utvrđeno da je lopta otišla u aut. 

90+6' Pašalić ubacio loptu s lijeve strane dijagonalno, a ona se u gužvi preko Mišića i Bernauera odbila do Jankovića. On je pogodio bliži kut Nevistića i mrežu s vanjske strane. 

90+5' Jakirović je upao u verbalni okršaj s riječkom publikom, brzo se situacija primirila.

90+1 'Janković potegnuo otprilike s 25 metara, završilo je pored vratnice.

90' Igra će trajati još barem sedam minuta. 

 89' Hoxha zabio gol nakon samo dvije minute od ulaska u igru. Iskosa je zapucao u suprotni kut Nediljka Labrovića. 

87' ⇔ Baturina izašao i ušao Hoxha.

84' ⇔ Goda izašao, a ušao Čabraja.

81'  Niko Janković potegnuo s distance, a Nevistić prebacio preko prečke. Zatim je Smolčić nakon kornera glavom pogodio vratnicu, a Dinamo postigao gol iz kontra napada. Odmah je bilo vidljivo da je Špikić u nedozvoljenoj poziciji, stoga ostaje nesuđeni asistent, a Ogiwara nesuđeni strijelac. 

79' Smolčić ubacuje u gužvu prema Mariću, koji nezgodno zahvaća loptu i šalje ju pored gola.

78' ⇔ Fruk i Ivanović idu van, ulaze Janković i Marić. Obregon će na mjesto Hodže, potpuna mobilizacija kod Željka Sopića!

75' Petković zabio gol! 

74' Petković zaradio slobodni udarac s 20 metara, Radeljić ga je faulirao pa u padu dobio udarac u glavu čime je zarađen i žuti karton.

72' Bernauer predao loptu Pjaci, koji je gurao Fruka u šansu dok je veznjak iskosa pogodio u Nevistića. Fruk dalje izborio slobodni udarac i došlo je do još jednog "skraćenog kornera".

70' ⇔ Vidović izašao, a ušao Rog dok će Ogiwara ući umjesto Pierre-Gabriela.

68' Pašalić je ubacio iz "skraćenog kornera", a Nevistić odbio loptu u aut.

66' ⇒ Ademi ulazi u igru, izlazi Sučić.

64' Hodža zaustavio Baturinu i zaradio žuti karton. Još jedan igrač neće zaigrati protiv Varaždina.

62' Novi prekid jer je bakljada Armade natjerala mađarskog suca na zaustavljanje igre.

61' Pjaca je proigrao Fruka izvan opasne zone za Dinamo, dok je Theophile je iskontrolirao situaciju. Još jedna neuspješna duga lopta.

58' Mišić šutira glavom nakon udarca iz kuta, izgledalo je opasno, ali ide preko gola. 

57' Petrovič ulazi mjesto Selahija.

54' Klupa Dinama uletjela je u teren. Selahi je napravio prekršaj na Baturini.

53' Opasan ubačaj Pjace na Fruka, no najviši je ipak Theophile.

51' Petković ubacuje u peterac, a Goda stiže ispred Špikića. No, Petković je prethodno bio u zaleđu, tako da ni sretniji završetak ove akcije ne bi u konačnici razveselio Modre.

 49' Pjaca zabio gol!

48' Kazneni udarac za Rijeku. 

46' ⇔ Ulazi Špikić, a izlazi Kulenović.

46' Počelo je drugo poluvrijeme na Rujevici. 

45+1' Pašalić oštor startao na Ristovskog, ali bez kartona na kraju. 

44' Mađarski sudac pričao je s Mišićem koji je nasrnuo na Fruka u sredini terena, ali nema kartona za veznjaka. 

42' Pašalić je pucao pokraj gola. 

40' Fruk tražio Pjacu da bi ubacio s desne strane, a Pierre-Gabriel je to lako očistio. 

37' Rijeka ima inicijativu, domaća momčad prijeti najviše udarcima s distance, ali ne pogađa gol. 

36' Pjaca je tražio prostor za udarac pred Dinamovih 16, ali nije uspio. 

 34' Goda je dobio žuti karton zbog prekršaja na Sučiću. Rijeka ostaje bez još jednog igrača protiv Varaždina. 

28' Smolčić je poslao dugu loptu prema Fruku i Ivanoviću, Bernauer ju je presjekao, a potom poslao Pjaci koji je potom pogodio u blok protivnika. 

26' Kulenović je zaradio opomenu tako da neće igrati protiv Osijeka. 

25' Još jedan udarac iz daleka, ali od Pašalića, koji se okliznuo u ključnom trenutku i poslao blagu loptu u ruke Nevistića.

25' Hodža poteže s distance, samo preko gola. Hodža je pucao preko vrata s 18 metara.

24' Mišić se okliznuo i izgubio loptu, Fruk je odmah pokušao pronaći Ivanovića ili Pjacu, a Bernauer pravovremeno siječe dodavanje.

23' Selahi će prvi u bilježnicu Mađara. Nagazio je Baturinu, otprilike na središtu između linije svog 16-erca i polovice terena.

21' Ni jedno ni drugo, Pašalić je na kraju samo dodao Ivanoviću, koji iz daljine poteže u blok, a zatim Rijeka izvodi novi korner iz kojeg se neće osladiti.

20' Još jednom gađa Fruk sa slične pozicije kao maločas, no Theophile je to blokirao.

20' Sjevnulo je pored Dinamove vratnice! Fruk je zapucao s 20-ak metara, malo izvan okvira.

 19' Theophile zasad izvrstan! Još jednom je "ukrotio" Ivanovića, treća mu je ovo dobra reakcija pred vratima Modrih.

16' Ustala je Rujevica, a onda samo uzdahnula! Pašalić je probio po lijevoj strani i izborio se za udarac ljevicom iz njemu najdraže pozicije, ali lopta leti prema tribinama.

14' Ristovski je pronašao Kulenovića dugom loptom, Dinamov golgeter teško se nosio s Radeljićem na leđima i u konačnici samo pao. U nastavku akcije Pierre-Gabriel oštro je ubacio u peterac, ali čisti to obrana domaćih.

13' Oštro je ubacio Pašalić, ali nitko nije stigao reagirati glavom. Radeljić je bio najbliže, ali ništa od udarca prema Nevistićevim vratima.

13' Hodža šalje lijevo prema Ivanoviću, čiji pokušaj ubačaja otklanja Theophile. Bit će udarac iz kuta za Rijeku.

12' Pletu Modri mrežu oko domaćih 16, no Rijeka ne dozvoljava prazan prostor koji bi Dinamo mogao kapitalizirati.

10' Velika šansa za Dinamo! Sučić je poslao dugu loptu na Baturinu, koji je izbio između riječkog stoperskog dvojca i izletio u jedan na jedan šansu s Labrovićem. Zapucao je u lijevu stranu i pogodio stativu!

9' Nesigurnost pred vratima Dinama! Rijeka je krenula u naoko neopasan napad, Dinamo je oduzeo loptu, ali nije se najbolje snašao pod pritiskom. Nevistić je nesigurno dodao u desnu stranu, gdje se prvi našao Pjaca, ali Modri su ga stigli zatvoriti.

8' Jači start Kulenoviča na Godi na polovici domaćih, no Mađar Bognar ostavio je karton u džepu.

5' Prvi udarac na utakmici! Selahi je zupucao s 20-ak metara nakon odbijene lopte, ali nedostajalo je siline i preciznosti. Samo pored lijeve stative.

1' Odmah kratkotrajni prekid susreta! Riječka Armada zasula je 16-erac Dinama trakama i konfetima, mađarski sudac označio je zaustavljanje igre dok se teren ne očisti. Redarskoj službi pomaže i vratar Nevistić.

1' Počinje utakmica! Rijeka je prva s loptom.

Sastavi

Prije početka utakmice objavljeni su i početni sastavi obiju momčadi. Rijeka nastupa u sastavu (4-1-4-1): Nediljko Labrović - Hrvoje Smolčić, Stjepan Radeljić, Matej Mitrović, Bruno Goda - Lindon Selahi - Mario Pašalić, Toni Fruk, Veldin Hodža, Marko Pjaca - Franjo Ivanović.

Dinamo nastupa u (3-4-1-2): Ivan Nevistić - Stefan RistovskiMaxime BernauerKévin Théophile-CatherinePierre-Gabriel - Josip MišićArijan Ademi - Takuro KanekoMartin BaturinaArber Hoxha - Bruno Petković.

Podsjetimo, vodeći Dinamo ima bod prednosti u odnosu na Rijeku i treba im pobjeda, ali su u prednost jer ako na kraju sezone budu imali jednaki broj bodova kao klub s Kvarnera bit će prvaci zbog boljeg međusobnog omjera.

Modri dolaze u sjajnom nizu, Rijeka je šokirana u Kranjčevićevoj prošli vikend, ali Sopić je više puta ponovio: ''Nedjelja, 19.30, pa da vidimo tko će koga''.

Modri uputili poruku navijačima

I napokon je došla ta nedjelja, sitno brojimo do utakmice, a zagrebački klub je na društvenim mrežama podijelio fotografiju slavlja gola svoje momčadi prošle godine na Rujevici uz poruku: ''I krv svoju za plavu boju!''

Koch umire i ima samo jednu želju: Ono što je učinio Dinamo dugo će se prepričavati

Također, Zagrepčani su najavili gledanje utakmice u fan zoni ispod zapadne tribine Maksimira od 18.00.

Standings provided by Sofascore

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.