PRESLAGIVANJE NAKON OSTAVKE

ŠUTNJA O FINANCIJAMA Domovinski pokret vratio Škori pozajmicu od milijun kuna; na upit o izvorima stranačkog novca svi nam govore isto

Autor

Lorena Šipek/Darko Markušić

Razlaz Miroslava Škore i Domovinskog pokreta vratio je DP u središte pažnje javnosti, tim više što pravi razlozi razlaza i neočekivane ostavke predsjednika Škore, a potom i glavnog tajnika Darija Žepine i Škorine sestre, inače članice Predsjedništva Domovinskog pokreta, Vesne Vučemilović nisu transparentno objašnjeni.

31.07.2021. u 08:20
Ispiši članak

Dana 20. srpnja, javnost je ostala šokirana neopozivom ostavkom na mjestu predsjednika DP-a koju je Miroslav Škoro podnio. Iako je rekao da odlazi iz osobnih razloga, u javnosti se spominju brojni razlozi.

Neovlašteno snimanje, navodne ljubavne afere i krivi savjetnici

O nekima od njih, o kojima se govori u političkim krugovima, pisao je i portal Direktno, a radi se o neovlaštenom snimanju stranačkih prostorija - što je organizirao politički tajnik i suvlasnik Pevexa Mario Radić, navodno bez znanja Škore i Žepine, a što je rezultiralo i navodno kompromitirajućim snimkama za Škoru.

Da situacija u toj stranci nije bajna, dokaz su i medijski istupi zastupnice Vesne Vučemilović, Škorine sestre.

Miroslav Škoro dao je intervju za Hrvatski tjednik gdje je otkrio koje su dvije najveće njegove pogreške te što bi, da može vratiti vrijeme, promijenio. Među ostalim naveo je dvije ključne greške te istaknuo  kako je bio isprovociran te krivo savjetovan. O svemu će, kaže, reći i njegov novi album pjesama na kojem radi, a čiji naziv bit će "Izdajice i heroji".

Bartulica: Financijsko stanje nije najbolje

U svakom slučaju očito je došlo do razlaza, prije svega između Škore i političkog tajnika i suvlasnika Pevexa Marija Radića. Povišeni tonovi, čuđenje i izjave zabavljaju javnost, no o mogućim pravim razlozima, jer obično kod ovakvih dramatičnih raspleta treba slijediti tijek novca, progovorio je tek između redaka saborski zastupnik Stjepo Bartulica.

Nakon sjednice Predsjedništva na kojoj je prihvaćena Škorina ostavka na upit je li Škoro bio primoran otići zbog financijskih malverzacija u samoj stranci i može li na to pitanje odgovoriti samo s da ili ne, odgovorio je - "to je komplicirana situacija".

"Što se tiče ostavke, svi smo zatečeni, nije zavidna situacija. On je sam iznio razloge zašto je otišao, ne bih ulazio dublje u to. Mi smo saznali aktualno stanje u stranci u vezi nekih stvari. Ja nisam financijski stručnjak niti mogu reći više, osim da financijsko stanje nije najbolje. Rekao bih da situacija nije najbolja i mnogi su bili iznenađeni. Morat ćemo se konsolidirati", dodao je Bartulica.

Potvrdivši time da je dio razloga koji su doveli do raskida i financijske naravi. Naime, tijekom izborne kampanje za parlamentarne izbore 2020. godine, Miroslav Škoro bio je najveći "donator" svojoj stranci - Domovinskom pokretu. Iako Zakon zabranjuje donacije strankama veće od 30.000 kuna za građane te više od 200.000 kuna za tvrtke, obrte i ostale pravne osobe, Škoro je Domovinskom pokretu pozajmio izdašnu svotu. Riječ je, naime, o milijun kuna. 

Škoro šturo potvrdio povrat pozajmice

"Miroslav Škoro je sa svojeg privatnog štednog računa pozajmio Domovinskom pokretu milijun kuna, kojim Domovinski pokret s ostalim koalicijskim partnerima sufinancira izbornu promidžbu. Pozajmicu će stranka po dospijeću vratiti. Istovremeno je Miroslav Škoro kao fizička osoba uplatio donaciju od 30.000 kuna, što je i maksimalni propisani iznos za donacije od strane fizičkih osoba", rekla je prije gotovo godinu dana, u kolovozu 2020., Marja Čolak, voditeljica Odjela za odnose s javnošću Domovinskog pokreta za 24sata.

Isti iznos, milijun kuna, stranci je pozajmio navodno i Mario Radić.

Škoro je spomenutu pozajmicu iskazao i u svojoj imovinskoj kartici Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. No u imovinskoj kartici to nije jedina pozajmica koju je Škoro naveo. Tamo stoji također i pozajmica na 2,85 milijuna kuna, pri čemu nije navedeno tko su korisnici spomenutih pozajmica te nije isključeno da su obje pozajmice odobrene upravo jednokratno Domovinskom pokretu, što bi značilo da je Škoro novoosnovanu stranku financirao i s više od milijun kuna!?

Kako su prije nekoliko dana pisala 24 sata,  nakon ostavke Škori je navodno isplaćen povrat pozajmice. Ta pozajmica od milijun kuna vraćena mu je navodno tek ovih dana,  što je za 24 sata potvrdio i Mario Radić riječima "pozajmica Škori bit će vraćena u najkraćem roku".

Potom je Škoro potvrdio isto: "Pozajmica mi je vraćena s današnjim datumom (26. srpnja)".

Domovinski pokret, inače, godišnje za pokriće troškova rada na ime izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru dobiva godišnje oko 4,5 milijuna kuna, nekoliko puta manje od SDP-a i HDZ-a.

Potvrdu glasina kako su upravo financije jedan od razloga razlaza potražili smo u Domovinskom pokretu.

Novinarski upit poslali smo Domovinskom pokretu voditeljici Odjela za odnose s javnošću Domovinskog pokreta - Marji Čolak, te zamjeniku predsjednika - Mariju Radiću. Za komentar smo zamolili i Igora Peternela, člana Predsjedništva Domovinskog pokreta. Ono što nas je najviše zanimalo jest koliko ukupno pojedinačno iznose pozajmice koje su Miroslav Škoro, odnosno Mario Radić osobno ili preko svojih tvrtki dali  Domovinskom pokretu od trenutka osnivanja DP-a.

Jozeljić  ne zna ništa o financijama, a 'gospođa iz računovodstva je na godišnjem i ne zna se kad se vraća'

Upitali smo i je li iznos pozajmice vraćen te je li istina da je Domovinski pokret Miroslavu Škori vratio milijun kuna te koliko su bile ugovorene kamatne stope. Nakon upornih pokušaja da dobijemo odgovor, kontaktirala nas je PR savjetnica iz Odjela za odnose s javnošću  Mateja Jozeljić, koju je inače javno vrlo negativno prozvala ranije i Škorina sestra Vesna Vučemilović.

Jozeljić, naime, kaže kako na naš upit ne može odgovoriti budući da ne posjeduje tu informaciju, a gospođa iz računovodstva trenutno je na godišnjem odmoru. Na pitanje kada se vraća, odgovorila je da ne zna.

Da je gospođa iz računovodstva na godišnjem odmoru, rekao nam je i Igor Peternel. Naš upit nije želio komentirati navodeći pritom kako nema informacije o tome. Istovremeno, naglasio je da odgovara samo na pitanja vezana uz politiku. Iako konkretan odgovor od njega dobili nismo, Peternel nam je ustupio alternativnu mail adresu Marija Radića.

Međutim, ponovno smo naišli na zid šutnje u Domovinskom pokretu o financijama i izvoru financijskih sredstava. Niti Radić, a ni Marja Čolak na naš upit nisu odgovorili te ćemo - ako zaprimimo odgovor - njega naknadno objaviti.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.