KOMENTIRAO I SCENARIJE NAKON IZBORA

Sunić za Direktno: Trump je imenovanjem vrhovne sutkinje izbio argumente ljevici koja koristi metajezik kakav smo morali slušati u Jugoslaviji

Autor

lb

Američki Senat u kojem republikanci imaju većinu donio je u ponedjeljak predsjedniku Donaldu Trumpu veliku predizbornu političku pobjedu potvrdivši Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnoga suda te tako proveo konzervativnu preobrazbu najvišega pravosudnog tijela u državi. Imenovanje nove američke vrhovne sutkinje, ali i scenarije nakon izbora u SAD-u, za portal Direktno komentirao je hrvatsko-američki publicist, sveučilišni profesor, diplomat i politolog prof. dr. sc. Tomislav Sunić.

27.10.2020. u 22:04
Ispiši članak

"Glede Barrett, vrhovne sutkinje koju je Senat prihvatio, imam izuzetno pozitivno mišljenje. Bitno je da ona na neki način izbija oružje i argumente nekim lijevim i feminističkim krugovima koji optužuju Trumpa da vodi desničarsku 'macho' politiku koja zanemaruje žene. Također, ovo je bitna odluka i na međunarodnoj diplomatskoj razini. Imenovao je jednu lijepu i inteligentnu ženu s argumentima, koja se s lakoćom može suprotstaviti argumentima demokrata i ljevice koja često napada Trumpa.

Koliko znam, nova sutkinja zastupa konzervativne stavove. Treba napomenuti da je u nekom pogledu imenovanje vrhovnih sudaca bitnije čak i od izbora predsjednika SAD-a jer je riječ o doživotnoj funkciji. Barret dolazi na mjesto nedavno preminule sutkinje Ruth Bader Ginsburg, poznate američke sutkinje koja je vodila isključivo lijevu, profeminističku LGBTQ politiku. Tako da će ovo imenovanje svakako pomoći Trumpu na domaćem i inozemnom planu", rekao je Sunić.

Sunić, inače autor knjige o kulturološkim i društvenim korijenima amerikanizma 'Homo americanus', za Direktno je komentirao promjene u američkom biračkom tijelu i moguće scenarije nakon izbora za predsjednika SAD-a.

"Trump nije samo simbol Amerike, izbori koji slijede imat će izuzetno bitne posljedice za zapadnu hemisferu, a možemo reći i za cijeli svijet. Amerika je polarizirana, a neki kažu i 'balkanizirana' zemlja, kako po rasnoj, tako i po klasnoj osnovi. Demokrati će sigurno dobiti znatan broj glasova na istočnoj i zapadnoj obali, ali većina srednjeg i siromašnijeg sloja građana u srednjoj Americi je bez dvojba za Trumpa. Usprkos standardnim uvredama i optužbama koje Trump dobiva od takozvanih 'antifašista', američki predsjednik nije vodio nikakvu ekskluzivističku kampanju", dodao je.

'Demokrati u SAD-u koriste metajezik koji smo mi slušali u Jugoslaviji'

"U Hrvatskoj još iz Jugoslavije dobro znamo taj metajezik i 'novogovor' koji danas koriste demokrati, nevjerojatno koliko podsjećaju na komunizam i pamflete koje smo dobivali u Jugoslaviji. Trump nije ideolog, a ni klasični političar, ali ima zdrav razum. Isto tako vrlo zna da mora ublažiti svoje simpatije prema bijelom dijelu nacije. Naime, Amerika danas ima 55 posto stanovništva europskog podrijetla, a 45 posto podrijetla je neeuropsko. 

Ne smijemo zanemariti da je SAD u 30 godina značajno promijenio svoj demografski profil. Vodeći gradovi, pogotovo na istočnoj i zapadnoj obali, tradicionalnog glasaju za demokrate, tamo građani više nisu bijelog profila. Naravno da je to rasni faktor. Takve riječi imaju negativan kontekst pa je ljudima to teško spominjati, ali činjenica je da dolazi do takozvane 'rasijalizacije' američke politike. To je pojam za rasnu polarizaciju koja je itekako naglašena u Americi", naglasio je.

Što ako Trump izgubi?

Osvrnuo se i na mogućnost Trumpovog poraza te što bi to znači za SAD.

"Ako Trump iz bilo kojeg razloga izgubi, SAD se svejedno neće vratiti na ono vrijeme od prije. On je pokrenuo lavinu kritike koja nije bila zamisliva u vrijeme Reagana, Nixona... Pogodio je u srž liberalnog sustava iako toga možda u tom trenutku nije bio svjestan, a to su takozvani slobodni mediji. On je u slobodnom ratu s lažnim medijima. To su CNN, New York Times... Moram istaknuti da je New York Times u posljednjih 100 godina najvažnije glasilo za poticanje američkih političara na neke akcije u unutarnjoj i vanjskoj politici. Ovo je prvi put da se u novijoj američkoj povijesti u ratu s lažnim vijestima, a to će nakon izbora imati veoma opsežne političke posljedice.

Čak i da Trump izgubi izbore, sumnjam da će on samo tako prepustiti izvršnu vlast, a ako do toga dođe, tu će sigurno biti velikih pravnih zavrzlama. Ne želim prizivati duhove, ali bojim se da neće biti moguće izbjeći neku vrstu hibridnog građanskog rata u SAD-u, što će dovesti do još veće polarizacije, klasnih i rasnih nereda", dodao je. 

Trumpovi najveći uspjesi

Sunić je nabrojao i neke od najvećih uspjeha trenutnog američkog predsjednika u prvom mandatu.

"Ono najpozitivnije što moguće reći za Trumpa je da za vrijeme njegovog mandata po prvi put u modernoj američkoj povijesti nema ratova. Rat u Iraku, rat na Bliskom Istoku, rat u Afganistanu... Sve su to donijeli njegovi prethodnici, takozvani liberali i veliki ljubitelji mira. On je uspio izbjeći ratni angažman u Ukrajini, Somaliji i Bliskom Istoku, bez obzira na to što SAD ima 140 vojnih baza diljem svijeta. Odigrao je važnu ulogu u tome da se američke vojne snage nisu uplele u besmislene ratove i tu mu se mora skinuti kapa".

Što se tiče  američkih izbora i posljedica za Hrvatsku, Sunić ističe da je Trump počeo razbijati 'antifašističke mitove'. 

Trump i Hrvatska

"Pozitivno je i to što se uspio približiti i afroameričkom biračkom tijelu. Koliko god Afroamerikanci tradicionalno glasaju za demokrate, on je uspio osvojiti značajan broj njihovih glasova. Također, spustio je porezne obaveze američkih građana čak i u doba korona virusa, što je rezultiralo otvaranjem niza radnih mjesta. I za to zaslužuje pohvale. Međutim, najvažnija stvar za mene je da je odigrao golemu ulogu u razbijanju nekih antifašističkih mitova koje se kod nas vuku još od 1945. godine. 

Konkretno, u slučaju njegove pobjede, očekuje izuzetno pozitivne posljedice za hrvatsku političku klasu i forum, bez obzira na to da velik broj hrvatskih političara i politikanata nije sklono Trumpu. Ako on dobije izbore, mi ćemo doći u mogućnost proširiti svoj suverenitet. Naime, Trump je više puta bio jako kritičan prema Europskoj uniji, zajednici država koji ja zovem 'Euroslavija', a u kojoj mi imamo jako malo suvereniteta. Bez obzira na rezultat izbora, Hrvatska ima priliku da kao i 1991. godine naglasi svoj suverenitet i zadrži našu demografsku sliku", zaključio je Sunić razgovor za Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.