nesvjesno

Suđenje u Münchenu: Njemačka nije svjesno ignorirala Udbina ubojstva

Autor

Direktno.hr

Novo, 66. ročište u procesu koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača započelo je svjedočenjem bivšeg ministra u vladi kancelara Willyja Brandta Klausa von Dohnanyja koji je svjedočio o političkoj pozadini i odnosima između SR Njemačke i Jugoslavije u vrijeme kada su se događala Udbina ubojstva hrvatskih emigranata.
08.10.2015. u 11:51
Ispiši članak

"Od 1969. ali još i prije, su se njemačke vlade trudile oko takozvane politike zatopljenja odnosa prema zemljama istočne Europe. Jugoslavija je tu igrala odlučujuću ulogu jer je odmah poslije rata krenula vlastitim putem. I zbog toga je vlada u Beogradu bila toliko važna za politiku zatopljenja odnosa", rekao je socijaldemokratski političar Klaus von Dohnany koji je Jugoslaviju istodobno nazvao "komunističkom diktaturom"

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster kroz svoja je pitanja, kako je sam objasnio, htio razjasniti pitanje nije li Njemačka, iz straha da bi se odnosi s Jugoslavijom mogli pogoršati, ignorirala ubojstva za koja se sumnjalo da su ih počinile jugoslavenske tajne službe na njezinu tlu.

"Politička emigracija nije igrala veliku ulogu. Nama se samo radilo o tomu da jugoslavenski režim iskoristimo kao most prema istoku. Može se poći od toga da su ovi emigranti bili u središtu zanimanja jugoslavenske vlade. No ja kao državni tajnik nisam bio previše upućen u odnose s Jugoslavijom", rekao je Von Dohnany.

Svjedok se više ne sjeća je li Jugoslavija ikada tražila pomoć od Njemačke u borbi protiv emigranata.

"Nama je bilo poznato da je Jugoslavija, kao i ostale zemlje komunističkog bloka poduzimala akcije protiv svojih građana u inozemstvu, ali u konkretne slučajeve nemam uvida", rekao je Von Dohnany koji je obnašao funkciju državnog tajnika u ministarstvu vanjskih poslova u vrijeme kada je ministar, u svom prvom mandatu, bio Hans Dietrich Genscher.

"Dobri odnosi bili su u prvom planu i Tito je, kao posrednik u odnosima s istočnom Europom, bio važan“, rekao je Von Dohnany.

Bivši savezni političar, ali i dugogodišnji gradonačelnik Hamburga, je u potpunosti odbacio mogućnost da je Njemačka svjesno ignorirala ubojstva samo iz obzira prema Jugoslaviji.

"To nikada nije bilo potpuno svjesno. Nikada nisam čuo da je to netko jasno formulirao. Niti jedno službeno tijelo nije nikad formuliralo takvu politiku. No iz današnjeg rakursa se može zaključiti da rasvjetljavanju tih ubojstava nije pridavana pozornost koju su ta ubojstva možda zaslužila", zaključio je Von Dohnany. U potpunosti je isključio mogućnost da se institucije u Njemačkoj namjerno, iz obzira prema Jugoslaviji, nisu bavile ovim ubojstvima.

Suca je zanimalo je li se i parlament bavio ovim ubojstvima.

"Oporba (tada demokršćanska unija CDU/CSU) je postavljala pitanja u svezi s ubojstvima, ali se ja više ne mogu sjetiti kako su ta pitanja glasila i što se na njih odgovaralo", rekao je Von Dohnany.

Na početku svjedočenja, sudac Dauster je pročitao izjavu po kojoj se Von Dohnany, kao bivši ministar, oslobađa izjava koji se tiču direktnog donošenja odluka u kabinetu kao i onih spoznaja koje bi mogle naštetiti njemu osobno.

Nakon Klausa von Dohnanyja kao svjedok će biti ispitan bivši ministar unutarnjih poslova Gerhart Baum.

.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.