Vukušić na suđenju udbi

Sudac o prelasku udbaša na hrvatsku stranu: Jednom Udba, uvijek Udba

Autor

Direktno.hr

13.01.2015. u 12:29
Ispiši članak

U Münchenu je nastavljeno suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Danas je svjedočio bivši aktivist hrvatske političke emigracije Bože Vukušić, a ispitivanje svjedoka koje je izvodila obrana, ponajviše je bilo usmjereno na dio iskaza o razdoblju do povratka Vukušića u Hrvatsku 1991., želeći dovesti u pitanje njegovu vjerodostojnost.

Vukušić je na sud stigao kao štićena osoba, a na prijepodnevom dijelu suđenja počeo je objašnjavati pozadinu udbaških djelovanja i to kako se u ljeto 1983. godine počelo u udbaškim krugovima govoriti kako je Stjepan Đureković likvidiran, što je tada bila još dezinformacija. Ustvrdio je i da ima dokaze da ga je Perkovićev odvjetnik Nobilo pokušao diskreditirati tako što je na, uz ostalo, na splitskom sudu tražio bilo kakve dokaze protiv njega.

"Imam pismo gospodina Nobila sudu u Splitu kojim traži podatke koji bi me ovdje diskreditirali", kaže Vukušić.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster je prije samog početka procesa Vukušića okarakterizirao kao "važnog svjedoka", ali je istodobno dodao kako postoje naznake da ovog svjedoka obrana želi diskreditirati. Potrudit ću se da čast g. Vukušića ostane neokaljana i neću dopustiti da se na njega vrši pritisak, izjavio je Dauster.

Vukušić je svoje svjedočenje započeo izvješćem o tomu kako je početkom travnja 1983. stigao u Njemačku nakon što je imao poteškoća s vlastima u Jugoslaviji zbog svog pisanja za omladinska glasila Omladinska iskra, Polet i Mladost (Beograd). Nakon što ga je jedan susjed, agent jugoslavenske policije pokušao vrbovati na suradnju, Vukušić se odlučio napustiti Jugoslaviju i otići u Njemačku gdje je već radio njegov otac, no nije uspio dobiti boravišnu dozvolu te je zatražio politički azil.

Sklonio se u Karlsruhe gdje je ostvario kontakte s pripadnicima političke emigracije. Tamo je u srpnju 1983. saznao i za ubojstvo Stjepana Đurekovića. Vukušić svjedoči na njemačkom jeziku.

Mustačeva odvjetnica Horvat je postavljajući niz pitanja od svjedoka pokušala doznati zbog čega se, ako sam smatra da je u Njemačkoj pogrešno osuđen zbog ubojstva djelatnika Udbe, smatra političkim zatvorenikom te ga je upitala o mirovini koju on kao politički zatvorenik prima od hrvatske države, na što je Vukušić ustvrdio da je samo dobio jednokratnu novčanu pomoć.

Odvjetnik Josipa Perkovića Nobilo pokušao je od Vukušića dobiti odgovor na pitanje je li njegovo prijevremeno puštanje na slobodu bilo povezano s aktivnostima za Njemačku obavještajnu službu, što je sudac Dauster okarakterizirao kao sugestivno pitanje.

Nakon toga je predsjednik sudskog vijeća sam upitao Vukušića je li surađivao s Njemačkom obavještajnom službom, što je Vukušić zanijekao.

Obrana je nastavila s pitanjima koje se odnose na Vukušićev kredibilitet glede njegove stručnosti u korištenju povijesnih izvora, što je, po tvrdnji odvjetnika obrane Richarda Beyera, važno za izjave koje bi Vukušić mogao iznijeti u drugom djelu svog svjedočenja koje se direktno odnosi na njegova saznanja u vezi s ubojstvom Đurekovića.

Konkretno, obrana je postavljala pitanja u vezi s Vukušićevim dopisnim studijem kojeg je pohađao tijekom boravka u zatvoru u Njemačkoj. Dobar dio optužbe protiv Perkovića i Mustača zasniva se na dokumentima do kojih je Vukušić došao tijekom svojih istraživanja, posebice u vrijeme dok je bio u Povjerenstvu za utvrđivanje žrtava rata i poraća.

Nakon tog djela svjedočenja Vukušić je nastavio s iznošenjem detalja koji se odnose na njegov povratak u Hrvatsku nakon puštanja iz njemačkog zatvora i protjerivanja u Hrvatsku. Vukušić je govorio o svojim kontaktima s tadašnjim ministrom obrane Gojkom Šuškom do kojeg je došao preko kontakata iz dijaspore.

Šušak je Vukušića pokušavao spojiti s Josipom Perkovićem, koji je u to vrijeme obavljao visoke funkcije u Hrvatskoj obavještajnoj službi ali do suradnje, kako je rekao Vukušić, nikad nije došlo.

Bože Vukušić je nakon toga pojašnjavao tadašnji ustroj obavještajnih i protuobavještajnih službi i nakon što je ustvrdio da je u tim službama 90 posto djelatnika preuzeto iz prijašnjih tajnih službi, sudac Dauster je primijetio: "Jednom Udba, uvijek Udba", što je opet izazvalo podsmijeh u sudnici pa i na optuženičkoj klupi.

Nakon rada u Povjerenstvu za utvrđivanje žrtava rata i poraća i kasnijem Povjerenstvu za utvrđivanje ratnih zločinaca, Vukušić je 1993. otpušten, a na pitanje suca Daustera zašto je do toga došlo, Vukušić je rekao da "to treba pitati Perkovića". Na to je Perković napravio gestu kao da nema pojma o onome o čemu svjedok priča.

"Pitao bih gospodina Perkovića, ali on ne priča sa mnom", našalio se Dauster aludirajući na Perkovićevu i Mustačevu odluku da se brane šutnjom.

Vukušić je nakon toga objasnio da je suspendiran pod optužbom da je surađivao sa stranim obavještajnim službama.

Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković, sutužiteljice u procesu i udovice ubijenog Stjepana, ustvrdio je nakon današnjeg ročišta kako je strategija obrane jasna, da ona kroz pitanja o njegovom služenju zatvorske kazne u Njemačkoj i ulozi u prvim godinama hrvatske samostalnosti želi potkopati vjerodostojnost Bože Vukušića, jednog od glavnih svjedoka optužbe.

Svjedočenje Vukušića bi sutra trebalo donijeti spoznaje u vezi sa strukturom i djelatnostima bivših jugoslavenskih tajnih službi. Vukušić je 80-ih godina u Njemačkoj bio pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog umiješanosti u ubojstvo jednog agenta SDS-a 1983. u Karlsruheu, ali je kasnije pušten na slobodu. "Nepravedno sam osuđen u Karlsruheu", rekao je Vukušić.

 On je i autor publikacija u kojima se tematiziraju sukobi između hrvatske emigracije i jugoslavenskih državnih službi.

Svjedočenje Vukušića popraćeno je s velikim zanimanjem jer je on sam u nekoliko navrata uoči suđenja najavio kako će razotkriti nove detalje u vezi s povezanošću aktualnog hrvatskog državnog vrha s optuženicima Perkovićem i Mustačem.

Bože Vukušić u je razgovoru za Hrvatski tjednik ustvrdio da su mu zaprijetili fizičkom likvidacijom zbog svjedočenja na muenchenskom suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, tvrdi da je Saša Perković je slao punicu da nagovori gospođu Gizelu Đureković na odustajanje od procesa, a kad nije htjela, gurnuta je pod tramvaj.

Na suđenju će, kaže, izreći brojne nove spoznaje o proceduri odobravanja i izdavanja naloga za likvidacije hrvatskih emigranata, posebice o ulozi najviših državnih i partijskih dužnosnika u svemu tome. Tvrdi i da je otkrio neke nove vrlo važne podatke o samome slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića.

Suđenje Mustaču i Perkoviću počelo je 17. listopada prošle godine i trebalo bi trajati do 30. srpnja 2015.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.