suđenje Perkoviću i mustaču

Suci prekinuli Nobila s ultimativnim zahtjevima; prolomio se pljesak

Autor

Direktno.hr

17.10.2014. u 14:29
Ispiši članak

Suđenje bivšim jugoslavenskim i hrvatskim agentima tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču nakratko je u petak rano poslijepodne prekinuto, ali i odmah nastavljeno nakon što je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo pokušao od državnog odvjetništva zatražiti da se očituje o eventualnom utjecaju Njemačke obavještajne službe (BND) na neke svjedoke i o ulozi BND-a u terorističkim aktivnostima u Jugoslaviji.

"Prekidam vaše izlaganje jer se u njemačkom pravosuđu ne prakticira da obrana od državnog odvjetništva traži da se očituje", reagirao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dautser na izlaganje Ante Nobila.

"To tako ne ide. Ovo je njemački proces i nije dopušteno ulaziti u interakciju s državnim odvjetništvom. Ovo što ste sada iznijeli ima s našim spisima veze kao s crnim ispod mojih noktiju. Ako želite davati izjave, za to ćete imati priliku, ali to tako ne ide", rekao je sudac i istodobno zaprijetio publici da će, ukoliko se još jednom ponovi pljesak koji se čuo nakon što je sudac Nobilu rekao da kao hrvatski odvjetnik ne može biti upućen u neke specifičnosti njemačkog pravosudnog postupka, isprazniti sudnicu.

Nakon toga je sudsko vijeće napustilo sudnicu i nakon kratkog vijećanja potvrdilo odluku o oduzimanju riječi Anti Nobilu.

Nobilo je prije toga pokušao pročitati izjavu u kojoj se od državnog odvjetništva traži da se očituje po pitanju vjerodostojnosti nekih svjedoka.

"Tražimo da se izjasnite o tomu jesu li neki svjedoci dobivali upute od BND-a kako da se ponašaju i kako da svjedoče pred sudom u ovom procesu i u drugim prijašnjim procesima. Mi imamo dokaze da je taj svjedok od BND-a primao i novčane nagrade. I tražimo da se očituje o tomu je li BND upravljao terorističkim napadima u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Nobilo prije nego što ga je predsjednik sudskog vijeća prekinuo.

U nastavku procesa, sudac Wagner Nobilu je kazao da njemački sudski postupak ne poznaje raspravu između stranaka u postupku. Sudac je rekao Nobilu da svojim izjavama baca maglu jer nije naveo imena svjedoka. Nobilo mu je odgovorio da će takav zahtjev ubuduće pismeno podnijeti te da bi rekao na koje je svjedoke mislio da mu nije oduzeo riječ, prenosi vecernji.hr.

Suđenje je nastavljeno tamo gdje je prekinuto, čitanjem pisma Josipa Perkovića njemačkom parlamentu Bundestagu 2010.

U ovom pismu Perković se Bundestagu žali na postupke njemačkog Ureda za zaštitu ustavnog poretka i to prije svega zbog sudjelovanja svjedoka Vinka Sindičića u procesu protiv Krunoslava Pratesa, gdje je Perković spominjan kao organizator Đurekovićeva ubojstva. U nastavku se Perković izjašnjava o tomu kako Sindičić i Bože Vukušić, koji su bili svjedoci u procesu protiv Pratesa, ali koji se spominju i kao mogući svjedoci u procesu protiv Perkovića i Mustača, zbog svoje kriminalne prošlosti ne mogu biti vjerodostojni svjedoci.

U pismu se uvijek iznova spominje povezanost BND-a s terorističkim aktivnostima hrvatske emigracije.

Čitanje navedenog pisma, kao i dvaju drugih nešto ranije, koji su sastavni dio dokumentacije koju je sudu dostavila obrana, spada u uobičajenu praksu njemačkog pravosuđa u sklopu koje se čitanjem dokumentacije koja ima veze s okrivljenim želi prikazati kakav je on kao osoba.

Nakon što je pismo pročitano sudski postupak pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu za danas je završen i nastavlja se u ponedjeljak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.