IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT

SUČELJAVANJE PORTALA DIREKTNO: SDP i Neovisni za Hrvatsku nisu složni o ključnim problemima Europske unije, različito gledaju i na pitanje ulaska Srbije

Autor

Ivica Zadro

Portal Direktno u dvjema emisijama sučelio je kandidate dviju oprečnih opcija. U drugoj emisiji sučelili smo kandidate SDP-a i Neovisnih za Hrvatsku. Na naša pitanja odgovarali su Predrag Fred Matić, treći na listi SDP-a za Europski parlament i Zlatko Hasanbegović, 12. na listi Neovisnih za Hrvatsku.

23.05.2019. u 07:24
Ispiši članak

Nakon uvodnog pitanja o Europskoj uniji naši sugovornici osvrnuli su se na uvođenje eura.

O uvođenju eura

Neovisni za Hrvatsku načelno su protiv uvođenja eura, pojasnio je njihov kandidat Zlatko Hasanbegović. "Ključno pitanje hrvatskog gospodarstva nije vezano uz uvođenje ili neuvođenje eura. Imamo primjer uspješnih zemalja koje nisu uvele euro. Spomenut ću Češku, dakle, temeljni gospodarski problem je zapravo nedostatak autentičnog tržišta, mi imamo ovdje hibridni model proizašao iz jugoslavenske komunističke baštine. Imamo državni kapitalizam s jedne strane i koruptivnu djelatnost s druge strane."

SDP je za uvođenje eura, a njihov kandidat Predrag Fred Matić to je obrazložio činjenicom da je više od polovine zemalja članica već uvelo euro. "Nitko nas ne tjera da euro uvedemo sutra iako treba podsjetiti da mi imamo našu valutu koja je izravno vezana uz euro i balansira u proteklih dvadesetak godina uz tek nekoliko postotaka gore ili dolje, više ovisno o turističkoj sezoni nego o bilo čemu drugom."

O širenju ovlasti Europske unije

Naši sugovornici nisu složni ni oko toga treba li povećati ovlasti Europske unije. SDP-ovac Predrag Fred Matić kaže da ništa nije doneseno preko noći. "To je ipak jedna interesna zajednica, nismo mi tamo, došli da s njima sklapamo bratstvo i jedinstvo, to je interesna zajednica u kojoj jedna država kao Hrvatska, nikad neću reći mala država, ali država s malim brojem stanovnika, ne osobito površinom velika, traži svoje mjesto pod suncem i mora ga naći."

Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku upozorava da je Europska unija u teškoj institucionalnoj krizi. "Imamo tendenciju koja je utjelovljena u osovini Macrone-Merkel, dakle, hegemonijalna jezgra koja bi bila jedna nadstruktura, imamo zemlje srednje, istočne Europe, snažnog identiteta koje se suprotstavljaju briselskom molohu i imamo ovaj pojas nedovršeni na jugoistoku. Hrvatskoj je tutor ove politike, gospođa Merkel, namijenila ulogu svojevrsnoga predziđa ili slijepoga crijeva upravo vezano uz taj prostor jugoistoka, prostora nedovršenih konflikata."

O migrantskoj krizi

Kandidat Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović upozorio je kako je ovdje riječ o masovnim ilegalnim migracijama koje imaju obilježja seobe naroda, izmjene stanovništva i neke vrste društvenog inženjeringa. "Europska unija se mora pridržavati svojih vrijednosti i ono što je bitno imamo ovaj sporazum, dakle, ono što je nezakonito ne može postati zakonito. Ono što je anomalija i poremećaj ne može postati poželjan proces. To je upravo i pozadina Marakeškog sporazuma."

SDP-ov kandidat za Europski parlament Predrag Fred Matić podsjetio je da je tijekom Domovinskog rata proveo šest godina u progonstvu i na neki način bio migrant. "Migrant doduše u svojoj vlastitoj zemlji, ali sam bio prognan i potpuno razumijem ljude koji traže svoju sreću negdje drugdje zbog toga što ne mogu to u svome kraju." Naglasio da se prema ljudima treba ponašati ljudski. "Možda ne kao naša sadašnja vlast koja tjera policajce da tuče i da otima dokumente tim jadnim ljudima koji uglavnom ništa od Hrvatske ne traže, ne očekuju. Njihova sreća, njihov put je na zapad."

O proširenju Europske unije

Na pitanje treba li Hrvatska Srbiji pružiti ruku da uđe lakše u Europsku uniju ili je treba blokirati SDP-ov kandidat Predrag Fred Matić odgovara da je Hrvatskoj u interesu da krajnja granica Europske unije ne budu naše granice. "Srbiji treba pružiti priliku. Mi njima trebamo pomoći, ali isto tako mi imamo stvari koje od njih tražimo, za koji nam oni trebaju dati odgovore." Pitanja su to nestalih, minskih polja, granica i povrata kulturnog blaga.

Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku smatra da pitanje proširenja nije na dnevnom redu Europske unije. "Nama je u fokusu, iz naših nacionalnih i državnih razloga u prvom redu pitanje Bosne i Hercegovine. Tamo živi hrvatski narod i prvorazredni je interes hrvatske države da se Bosna i Hercegovina, ako treba i pod posebnim uvjetima, nađe u onome sklopu u kojem se nalazi i hrvatska država."

Emisiju u cijelosti možete pogledati u nastavku.

U prvoj emisiji sučelili smo kandidate HDZ-a i Amsterdamske koalicije - Tomislava Sokola i Jozu Radoša.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.