STRANKA LIPO

Milinović za modernizaciju HGK bez 'ishitrenog ukidanja članarine'

Autor

bl

Stranka LiPO se zalaže za daljnje unaprjeđenje i modernizaciju djelovanja Hrvatske gospodarske komore bez ishitrenog ukidanja obvezne članarine. 

03.02.2021. u 17:35
Ispiši članak

Priopćenje stranke LiPo prenosimo u cijelosti.

"Stranka LiPO se zalaže za daljnje unaprjeđenje i modernizaciju djelovanja Hrvatske gospodarske komore bez ishitrenog ukidanja obvezne članarine. 

Unaprjeđenjem rada regionalnih komora, Hrvatska gospodarska komora doprinositi će ravnomjernom regionalnom razvoju RH za koje je iznimno zainteresirana stranka LiPO, a time i jačanju konkurentnosti cijelog gospodarstva. 

Iskazano nezadovoljstvo poduzetnika, tijela Hrvatske gospodarske komore trebaju shvatiti kao razlog za žurno razmatranje Odluke o visini članarine za 2021. godinu i ukazivanjem  za promjenu Statuta Hrvatske gospodarske komore, ali to ne smatramo osnovnim problemom.

Imajući u vidu da HGK provodi više različitih projekata financiranih iz EU izvora čiji je cilj kvalitetnija usluga hrvatskim poduzetnicima, ipak mora se uzeti u obzir da su rashodi za zaposlene 42,89 posto što smatramo da bi u svakom slučaju trebalo uzeti u obzir i raditi na smanjenju istoga. Uzimajući u obzir da su obveznu članarinu smanjivali u nekoliko navrata HGK mora razmotriti daljnja smanjenja. 

Problem HGK je statut koji treba hitno mijenjati. mali poduzetnici gotovo bez utjecaja, a čine 97 posto članstva

Osnovno nezadovoljstvo, po nama proizlazi iz Statuta HGK koji onemogućava širokom članstvu veći utjecaj na rad komore. Upravni odbor ima sedam članova od kojih je jedan predstavnik zaposlenika ,a bira se na prijedlog predsjednika što je po nama nedopustivo. Po postojećem Statutu predsjednik u startu od sedam glasova ima tri što daje ogroman prostor samovolji. Kriterije za izbor članova skupštine definira upravni odbor što stvara dodatno nezadovoljstvo i mogućnost zlouporabe. Još jedna nelogičnost  je da tumačenje statuta daje upravni odbor, a ne skupština. Samo iz ovih nekoliko činjenica vidljivo da je članstvo zanemareno te trebaju novi zakonski okviri. Mali poduzetnici koji čine 97 posto članstva vjerojatno zbog ovakvih stvari osjećaju nezadovoljstvo. Stranka LiPO će u idućem periodu aktivno sudjelovati u novim zakonskim okvirima koji definiraju rad HGK te po potrebi izraditi i svoj zakonski prijedlog ukoliko s predloženim neće biti zadovoljni", stoji u priopćenju kojega potpisuje predsjednik stranke Darko Milinović.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.