ZASTUPAJU EU, A NE SVOJU ZEMLJU

ŠTO RADI POVJERENIK EUROPSKE KOMISIJE? Evo koji zadaci čekaju Dubravku Šuicu nakon imenovanja

Autor

Leo Buljan

U jeku medijskih natpisa i izjava državnog vrha da je upravo Dubravka Šuica buduća povjerenica u Europskoj komisiji važno je istaknuti da povjerenici, iako izabrani ih svih zemalja članica EU, moraju zastupati europske interese, a ne one matične zemlje.

21.08.2019. u 12:55
Ispiši članak

Podsjećamo, Komisija je sastavljena od 28 članova Kolegija povjerenika, uključujući predsjednika i potpredsjednike. 

Povjerenici, po jedan iz svake države članice, zaduženi su za političko vodstvo Komisije tijekom petogodišnjeg mandata. Predsjednik svakom povjereniku dodjeljuje nadležnost za određena područja politike.

Iako postoji po jedan povjerenik iz svake države članice, njihova je zadaća braniti interese EU-a u cjelini, a ne nacionalne interese. Kolegij povjerenika u ime Europske komisije zajednički donose odluke o Komisijinim strategijama i politikama te predlažu zakone, programe financiranja i godišnji proračun za raspravu i donošenje u Parlamentu i Vijeću.

Povjereničke pozicije koje mogu pripasti Dubravki Šuici su: Bolja regulativa, međuinstitucijski odnosi, vladavina prava i Povelja o temeljnim pravima, Vanjski poslovi i sigurnosna politika, Proračun i ljudski resursi, Jedinstveno digitalno tržište, Energetska unija, Euro i socijalni dijalog, Radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, Digitalno gospodarstvo i društvo , Europska susjedska politika i pregovori o proširenju , Trgovina , Međunarodna suradnja i razvoj, Klimatska i energetska politika, Okoliš, pomorstvo i ribarstvo , Zdravlje i sigurnost hrane, Migracije, unutarnji poslovi i građanstvo , Zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage , Ekonomski i financijski poslovi, oporezivanje i carina , Humanitarna pomoć i upravljanje krizama , Poljoprivreda i ruralni razvoj, Financijska stabilnost, financijske usluge i unija tržišta kapitala, Promet , Unutarnje tržište, industrija, poduzetništvo i mali i srednji poduzetnici , Pravosuđe, zaštita potrošača i ravnopravnost spolova , Obrazovanje, kultura, mladi i sport , Regionalna politika , Tržišno natjecanje , Istraživanje, znanost i inovacije

Odgovorni Europskom parlamentu

Svaki kandidat mora izaći pred parlamentarni odbor nadležan za njegov ili njezin predloženi resor. Članovi odbora zatim glasovanjem odlučuju o prihvatljivosti kandidata za taj položaj. Nakon što se prihvati 27 kandidata, cijeli Parlament glasuje o tome prihvaća li se cijeli tim ili ne. Nakon glasovanja u Parlamentu povjerenike imenuje Europsko vijeće.

Europska komisija podliježe demokratskom nadzoru Europskog parlamenta koji ima pravo odobriti ili raspustiti cjelokupno političko vodstvo Komisije.

 Komisija također mora redovito podnositi izvješća Parlamentu, uključujući godišnje objedinjeno izvješće te izvješće o izvršenju proračuna.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.