KUHINJA PO VOJNIM PRAVILIMA

Što će jesti oni koji idu na vojni rok: 'Mogu očekivati kvalitetne obroke od naših kuhara'

Autor

Tanja Gojsilović

U posljednje vrijeme jedna od glavnih tema u Hrvatskoj je temeljna vojna obuka, a nedavno su ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Tihomir Kundid predstavili i temeljne dokumente kojima se ponovno uvodi obvezno služenje vojnog roka u Hrvatskoj.

19.06.2025. u 21:49
Ispiši članak

Temeljna vojna obuka trajat će dva mjeseca, a provodit će se na tri lokacije, u Kninu, Slunju i Požegi. Očekuje se da će prvi ročnici biti u vojarnama već početkom sljedeće godine, a temeljnu vojnu obuku trebalo bi služiti do pet naraštaja godišnje, do 800 ročnika po naraštaju, što bi na godišnjoj razini bilo 4000 ročnika.

Ministar Anušić je ranije obišao vojarne u kojima će se provoditi obuka, a MORH je objavio niz fotografija na kojima se može vidjeti što to čeka one koji dođu na služenje. Na fotografijama se vidi i kako su uređene spavaonice, WC-i i druge zajedničke prostorije koje će ročnici dijeliti.

Što se tiče prehrane onih koji će dolaziti na temeljnu vojnu obuku, tu će važnu ulogu imati dvije tvrtke, Podravka i Pleter usluge. Upravo je iz tog razloga ministar prošlog tjedna obišao Podravku, naglašavajući pritom važnost suradnje ove tvrtke s Ministarstvom obrane RH (MORH).

Radnici Pletera kuhaju za pripadnike Oružanih snaga

"Važnost prehrane Hrvatske vojske kao i budućih ročnika, a posebno vodimo računa da je riječ o hrvatskim prehrambenim proizvodima, od izuzetnog je značaja za Ministarstvo obrane RH i na tom planu vidimo prostor za još snažniju suradnju s Podravkom. Tvrtka Pleter-usluge d.o.o., koja priprema obroke za Hrvatsku vojsku, u svojoj cjelokupnoj nabavi ima 70 posto hrvatskih proizvoda, a najvećim dijelom nabavlja upravo od Podravke", poručio je Anušić tom prilikom.

Portal Direktno je kontaktirao tvrtku Pleter usluge vezano za njihovu potporu radu Oružanih snaga RH. "U sustavu vojne prehrane operativno radi 592 radnika u 29 vojničkih restorana te 55 radnika u vojničkim kantinama. U 2025. godini Društvo prosječno dnevno isporučuje oko 9000 kuhanih obroka", rekli su nam iz Uprave Pletera.

"Sukladno Pravilniku o prehrani pripadnika OS RH Društvo za potrebe OS RH priprema četiri glavne vrste obroka i to doručak, međuobrok, ručak i večeru. U okviru svake od navedenih vrsta obroka pripremaju se razna i raznovrsna pojedinačna jela", dodali su, pojašnjavajući da su konkretni obroci propisani Pravilnikom o prehrani pripadnika Oružanih snaga i jednaki su za sve pripadnike Oružanih snaga, pa tako i za buduće ročnike koji će polaziti temeljno vojno osposobljavanje.

FOTO: MORH/ J. Kopi

Propisano je i koliko kalorija ima svaki obrok

U tom se Pravilniku navodi kako bi koji obrok trebao izgledati. Za doručak se tako može očekivati napitak, glavna komponente i kruh, a energetska vrijednost ovog obroka treba biti u rasponu od 1000 do 1200 kcal. Ručak je nešto kaloričniji s energetskom vrijednošću od 1260 do 1440 kcal, odnosno od 1100 do 1400 kada desert nije sastavni dio ručka.

Ručak se služi sredinom dana i sastoji se od juhe, glavne komponente, salate, deserta i kruha, a večera se sastoji od glavne komponente, salate, deserta i kruha, te je ukupna energetska vrijednost u rasponu od 900 do 1080 kcal, definirano je ovim Pravilnikom. U dodatne obroke ubrajaju se međuobrok, kadetski međuobrok, dodaci u prehrani i prigodni objed.

Međuobrok se služi između doručka i ručka i sastoji se od voćnoga soka ili mlijeka, voća i slastica, a energetska vrijednost je u rasponu od 320 do 400 kcal. Kadetski međuobrok se osigurava između ručka i večere i sastoji se od voća ili mliječnoga proizvoda, a energetska vrijednost je u rasponu od 50 do 150 kcal. Kad su u pitanju dodaci u prehrani, to su topli napitak, odnosno čaj, mlijeko, jogurt i slični fermentirani proizvodi.

FOTO: MORH/ J. Kopi

U Pleteru spremni za nove ročnike

Osim toga, dodatak može biti i obrok koji se sastoji od glavne komponente, napitka i kruha ili onaj koji se sastoji od mesne komponente, mlijeka ili vina i kruha. Pravilnikom se definira koji je dodatak namijenjen za koga. Tako je, primjerice, navedeno da ovaj posljednji pripada dragovoljnim davateljima krvi. Što se tiče prigodnog objeda, on se sastoji od glavne tople i/ili hladne komponente, salate, deserta, pića i kruha, a ukupna energetska vrijednost je u rasponu od 1900 do 2200 kcal.

Pripadnici Oružanih snaga ponekad umjesto pojedinih vrsta toploga obroka mogu dobiti i gotova zamrznuta jela, gotova ohlađena jela, polugotova jela, instant juhe i kruh produljene svježine. "Pripremljeni obroci moraju biti zdravstveno ispravni, kvalitetni, primjerenih gustativnih svojstava za dotičnu vrstu hrane te kulinarski pripremljeni na način koji osigurava zadovoljavanje nutritivnih i energetskih potreba konzumenata", naglašeno je u Pravilniku.

Vojni analitičar upozorio na mogući problem kod vojne obuke: 'To smo imali i prošli put'

I sama tvtrka Pleter također stavlja naglasak na uravnoteženim obrocima. "U potpori provedbe dragovoljne vojne obuke Društvo već niz godina u kontinuitetu pruža usluge njihove prehrane, pa tako smo spremni i za nove polaznike temeljne vojne obuke koji mogu očekivati kvalitetne i nutricionistički balansirane obroke pripremljene od strane naših kuhara, a sve u skladu sa standardima prehrane propisanim navedenim Pravilnikom", rekli su iz Uprave Pletera za portal Direktno.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.