KORONA VIRUS U HRVATSKOJ

Stižu podaci županijskih stožera, evo kakva je epidemiološka situacija u ponedjeljak

Autor

ig/lš

Lokalni stožeri civilne zaštite počeli su s objavom epidemioloških podataka za ponedjeljak. Donosimo vam pregled broja zaraženih po županijama.

15.03.2021. u 08:03
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Požeško-slavonska (tri), Zadarska (11), Istarska (tri), Koprivničko-križevačka (jedan), Virovitičko-podravska (četiri), Vukovarsko-srijemska (jedan), Zagrebačka (18), Osječko-  baranjska (17), Ličko-senjska (sedam), Dubrovačko-neretvanska (četiri), Šibensko-kninska (11), Brodsko-posavska (tri), Primorsko-goranska (11), Grad Zagreb (16), Splitsko-dalmatinska (sedam), Krapinsko-zagorska (21), Varaždinska (17), Karlovačka (pet)

ŽUPANIJE BEZ NOVIH SLUČAJEVA: Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka, Međimurska

ŽUPANIJE SA SMRTNIM SLUČAJEVIMA: Zadarska (jedan), Šibensko-kninska (jedan), Brodsko-posavska (jedan), Primorsko-goranska (jedan), Splitsko-dalmatinska (jedan), Karlovačka (jedan)

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je da u posljednja 24 sata imamo 129 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te da je preminulo osam osoba.

13.30 U Karlovačkoj županiji potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze korona virusom, a jedna je osoba od posljedica zaraze umrla, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Po dva nova slučaja su u Karlovcu i Ogulinu te jedan u Josipdolu.

U karlovačkoj bolnici je u posljednja 24 sata od Covida-19 umrla jedna osoba, bolnički se liječi njih 39, od kojih je sedam na respiratoru.

U samoizolaciji se nalazi 359 osoba među kojima je policija pronašla i prijavila jednu osobu koja nije poštivala tu protuepidemijsku mjeru.

13.05 U Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata evidentirano je 17 novih slučajeva zaraze korona virusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 151, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 232.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 50 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih su 24 smještene na lokaciji u Varaždinu, a 26 osoba se nalazi u Klenovniku.

Trenutno se dvije osobe nalaze na respiratoru, a u posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba pozitivnih na Covid-19.

Tijekom nedjelje testirano je 300 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 11 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 6 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 15.574 osoba pozitivnih na Covid-19.

Aktivnih slučajeva je 271.

13.00 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je 21 nova osoba pozitivna na korona virus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Krapina (jedna), Grad Pregrada (jedna), Grad Zabok (tri), Općina Bedekovčina (tri), Općina Kumrovec (jedna), Općina Petrovsko (jedna), Općina Stubičke Toplice (četiri), Općina Sveti Križ Začretje (jedna), Općina Tuhelj (tri) i Općina Veliko Trgovišće (tri).

Oporavilo se sedam osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 138. U samoizolaciji se nalaze 932 osobe. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 21 pacijent pozitivan na SARS CoV-2, među kojima jedan na respiratoru.

Nisu preminule nove Covid pozitivne osobe.

12.55 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 75 obrađenih testova u ponedjeljak je sedam novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na Covid infekciju i to iz Splita tri, Omiša dvije, Jelse jedna i Segeta jedna osoba.  

Od ukupnog broja novooboljelih dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1698 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 73 Covid pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 13 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 84 godine. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na Covid infekciju.

12.45  Grad Zagreb broji novih 16 osoba oboljelih od korona virusa u zadnja 24 sata, objavio je u ponedjeljak Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Šostar je naveo da je u protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda obavljeno 617 testiranja, a 23 nalaza bila su pozitivna na Covid-19. 

Istaknuo je da su djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno kontaktirali 96 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 221 osobu. Od 96 obrađenih pozitivnih osoba njih 28 je zasad negativne epidemiološke anamneze, 46 su kontakti Covid pozitivnih osoba, rekao je Šostar. Dodao je da je obrada za 14 osoba još u tijeku, kod jedne je moguće izlaganje virusu na radnom mjestu, a dvoje  djece školske dobi "obradili" su liječnici školske medicine.

Izvijestio je da je tijekom proteklog dana, zbog pozitivnog nalaza testa kod šest učenika i jednog nastavnika osnovnih te sedam učenika i jednog nastavnika srednjih škola, mjera samoizolacije izrečena za 129 učenika osnovnih i 132 učenika srednjih škola. Šostar je kazao i da je u domovima za starije osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticirana jedna novooboljela djelatnica.

U Zagrebu dosad cijepljeno 77.500 osoba, 61.500 primilo prvu dozu

Napomenuo je da je dosad u Zagrebu cijepljeno 77.500 osoba od kojih je 61.500 primilo prvu dozu cjepiva, a 16.000 obje. To su pretežito zdravstveni djelatnici i korisnici domova za starije, dodao je.

U razdoblju od 12. do 14. ožujka kroz Covid ambulante prošlo je 863 osoba, samoizolacija je određena za njih 37, dok je na testiranje upućeno 267 osoba, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Dodao je da su brzim antigenskim testovima testirane 693 osobe, od kojih je 90 bilo pozitivno, odnosno 13 posto.

12.20 U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza korona virusom kod 11 osoba, u hitnoći su testirane 124 osobe, a umrla je jedna osoba, izvijestili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite i riječke bolnice.

Udjel nalaza pozitivnih na korona virus u ukupnom broju laboratorijski obrađenih uzoraka je 8,9 posto. Ozdravile su 63 osobe pa je sada u toj županiji aktivno 996 slučajeva Covida-19.

U riječkoj bolnici na liječenju je 58 oboljelih od Covida-19, a o osam bolesnika se skrbi uz pomoć respiratora. Najviše oboljelih je i dalje u Rijeci i okolici te među radnom populacijom.

12.00 Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirana su tri nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđena PCR uređajem). Sve tri zaražene osobe imaju prebivalište na području grada Slavonskog Broda. Broj aktivnih slučajeva smanjen sa 124 na 110.

U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba u Općoj bolnici Nova Gradiška (M – 1959.).

11.45 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata, na 12 testiranih osoba nema pozitivnih slučajeva na korona virus. Brzim antigenskim testovima dijagnosticirana su tri pozitivna slučaja. U proteklih 24 sata oporavilo se 25 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na u ponedjeljak je 142.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 37 pacijenata pozitivnih na korona virus, od toga je jedan pacijent hospitaliziran unutar 24 sata i jedan pacijent je otpušten. Na invazivnoj respiraciji nalaze se dva pacijenta.

U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

11.15 Na području Šibensko-kninske županije u protekla 24 sata je 11 novozaraženih osoba korona virusom, a u šibenskoj bolnici umro je muškarac srednje životne dobi oboljeli od Covid-19 infekcije, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U posljednja 24 sata uzorkovana su i testirana 33 uzorka na SARS-CoV-2 virus.

Trenutno je u županiji 148 aktivnih slučajeva oboljenja od Covid-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 21 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1022 osobe.

U proteklom tjednu, od 8. do 15. ožujka ukupno je oboljelo 189 osoba od kojih je 146 s područja Šibenika, pet iz Knina, po šest iz Drniša i Vodica, devet osoba je s područja Bilica, po tri osobe iz Tisnoga i Tribunja, po dvije osobe s Murtera i Skradina, po jedna s područja Ervenika, Promine i Pirovca te četiri osobe koje borave na području naše županije, a prebivalište im je drugdje.

Županijski stožer moli građane da se pridržavaju svih protuepidemijskih mjera.

11.05 Nove četiri korona virusom zaražene osobe bilježi Dubrovačko-neretvanska županija u kojoj se u zadnja 24 sata od zaraze oporavilo 47 osoba, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Kod dvije osobe Covid-19 utvrđen je brzim antigenskim testom. Zaražene su tri osobe iz Dubrovnika te jedna iz Župe dubrovačke, a riječ je o dvojici muškaraca i dvije žene, pri čemu dvije osobe imaju utvrđenu epidemiološku vezu.

Među 47 oporavljenih osoba 25 ih je iz Dubrovnika, po osam iz Konavala i Župe dubrovačke, dvije iz Orebića te po jedna iz Blata, Metkovića, Smokvice i Stona.

U posljednja 24 sata obrađena su 44 uzorka testa, a od početka pandemije analizirano ih je ukupno 49.016.

U županiji je trenutno aktivno 660 slučajeva zaraze, od čega na širem dubrovačkom području 556, odnosno u Dubrovniku 295, Konavlima 118, Župi dubrovačkoj 120, Dubrovačkom primorju 15 te Stonu osam slučajeva.

U dubrovačkoj bolnici od korona virusa se liječi 70 osoba. Sedmero pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih jedan na neinvazivnoj, a pet na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 948 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je pet kršenja te mjere, svi na granici. Od početka pandemije zabilježena su 482 kršenja te epidemiološke mjere.

10.50 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata sedam je novooboljelih osoba od Covid-19, 19 osoba je izliječeno. S područja Gospića pet je oboljelih osoba te dvije s područja Otočca.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 29 osoba. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 28 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivno je 344 mjere samoizolacije. Provjerom utvrđeno jedno kršenje izrečenih mjera.

10.40 U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 120 uzoraka od kojih je 17 bilo pozitivno na korona virus. Šest novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, po dvije su s područja Belišća, Donjeg Miholjca, Đurđenovca i Našica, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bilja, Darde i Magadenovca.

Na bolničkom liječenju nalazi se 54 osoba oboljelih od Covid-19, i to 42 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je pet na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 12 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 998 osoba.

10.30 Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata, prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, 18 je novooboljelih osoba od Covida-19, ozdravile su 32 osobe, a samoizolacija je izrečena učenicima triju razreda.

Među 18 novooboljelih u županiji najviše je u Velikoj Gorici - petero, po dvije osobe su u Jastrebarskom, Vrbovcu, Svetom Ivanu Zelini i Žumberku te po jedna novozaražena osoba u Svetoj Nedelji, Dugom Selu, Brdovcu, Orlu i u Križu.

Od početka pandemije do ponedjeljka, 15. ožujka do 10 sati evidentirana je na području Zagrebačke županije 20421 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana korona virusom. Izliječeno je 19.941 osoba, a 73 osobe su umrle.

Trenutno je u županiji aktivno 375 slučaja.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije poziva stanovnike da se pridržavaju svih mjera i uputa te da posebice vode računa o društvenom razmaku i da izbjegavaju putovanja.

10.00 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je jedna nova pozitivna osoba na Covid-19, od kojih je bez pozitivnih na PCR testiranju, a jedna na brzom antigenom testu (jedna osoba iz Ivankova).

Preminulih osoba nema. Trenutno je u županiji 25 osoba hospitalizirano zbog bolesti Covid-19.

U protekla 24 sata testirano je 37 osoba, a u samoizolaciji je 698 osoba.

09.50 Na području Sisačko-moslavačke županije u ponedjeljak nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19.

09.35 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze korona virusom. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 11 pacijenata zaraženih korona virusom. Nema pacijenata na respiratoru, a 15 pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji je na području Bjelovarsko-bilogorske županije 196 osoba.

09.20 Područje Virovitičko-podravske županije bilježi četiri novozaražene osobe virusom SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ.

Testirano je 60 osoba, a novoinficirani dolaze s područja Sopja, Pitomače, Slatine i Virovitice. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 13 Covid pozitivnih pacijenata.

09.15 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon preostalih pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđen jedan novi slučaj bolesti Covid-19.

Na području županije trenutno je aktivno 48 slučajeva bolesti Covid-19, ozdravile su tri osobe, a na bolničkom se liječenju također nalaze tri osobe.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije, bolest Covid-19 je potvrđena kod 6177 osoba.

09.08 Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 169 uzoraka briseva na Covid-19. Potvrđene su tri novozaražene osobe. Kod 2 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. 

Trenutno je 71 aktivna Covid-19 pozitivna osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1167 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 26 osoba

09.07 Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze korona virusom, a jedna je osoba preminula.

Tijekom nedjelje testirano je 128 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 1321 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 80 osoba. U Općoj bolnici Zadar s korona virusom preminula je 84-godišnja žena. Na svim Covid odjelima hospitalizirano je 29 osoba od kojih je četvero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je šest osoba oboljelih od korona virusa.

08.04 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 61 slučaj zaraze korona virusom, 53 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a osam osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 245 osoba, a ukupno su testirane 32.084 osobe. 

Na posljednjem testiranju obrađeno je 10 uzoraka, od kojih su tri pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.