KORONA VIRUS U HRVATSKOJ

Stižu podaci lokalnih stožera: Grad Zagreb prijavio 236 novozaraženih; u jednoj županiji preminulo pet osoba

Autor

bl

U Hrvatskoj je zabilježeno 2919 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 23.062. Među njima su 2273 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 260 pacijenata. Preminulo je 57 osoba. Donosimo stanje za ponedjeljak.

30.11.2020. u 08:34
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Požeško-slavonska (410), Ličko-senjska (13), Bjelovarsko-bilogorska (76), Istarska (76), Vukovarsko-srijemska (125), Koprivničko-križevačka (11), Primorsko-goranska (53),Zagrebačka (169), Zadarska (92), Varaždinska (147), Grad Zagreb (236), Šibensko-kninska (sedam), Osječko-baranjska (97) Krapinsko-zagorska (169), Dubrovačko-neretvanska (33), Brodsko-posavska (83), Karlovačka (25), Virovitičko-podravska (91)

ŽUPANIJE SA SMRTNIM SLUČAJEVIMA: Vukovarsko-srijemska (jedan), Koprivničko-križevačka (dva), Zadarska (tri), Dubrovačko-neretvanska (jedan), Brodsko-posavska (četiri), Virovitičko-podravska (dva)

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1830 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u ponedjeljak ukupno 21.457. Preminule su 74 osobe.

20.51 Na području Virovitičko-podravske županije 91 je novi slučaj zaraze korona virusom, a u Općoj bolnici Virovitica umro je 78-godišnjak i 59-godišnjak, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite poručivši kako je to najgori dan od početka epidemije.

U Dom za stare i nemoćne Vedrana u Pitomači zaraženo je 40 štićenika i 11 djelatnika, u Virovitici je  21 novozaraženi, Slatini 10, Orahovici četiri, Suhopolju dva te po jedan u Mikleušu, Pitomači i Špišić Bukovici.Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica je 43 oboljela, od kojih jedan na respiratoru. Dva se pacijenta nalaze u KBC Osijek, oboje na respiratoru.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 1691 osoba, a 28 je  umrlo.

16.00 Čak 51 oboljela osoba od Covid infekcije posljedica je proboja korona virusa u Dom za stare i nemoćne 'Vedrana' u Pitomači, doznaje se u ponedjeljak u Virovitici.

Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije izvijestio je, naime, da je zaraženo 40 štićenika i 11 djelatnika, ali ne navodi naziv ustanove. "Jedna je osoba pokazala simptome zaraze korona virusom. Testiranjem je utvrđeno da je pozitivna, nakon čega su testirani svi štićenici i djelatnici. Osim dvije osobe, svi ostali bili su – asimptomatski. Za jednu osobu se još čekaju rezultati, a petero štićenika i troje djelatnika su negativni", izvijestio je Stožer.

Za inficirane je osigurana briga i skrb, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja bit će premješteni u  Opću bolnicu Virovitica. Zdravi štićenici su odmah premješteni u jednu od ustanova za brigu o starijim i nemoćnima na području Virovitičko-podravske županije. Prvi je to proboj korona virusa u neku od ustanova za starije i nemoćne u Virovitičko-podravsko županiji. Do sada su takvi slučajevi bili pojedinačni, a testiranjem svih ostalih štićenika i djelatnika tih ustanova ili domova nije bilo velikog broja novo pozitivnih.

12.51 U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježeno je 25 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. S područja grada Karlovca je jedna osoba, Duga Resa jedan, Ogulin 17, Ozalj jedan, Cetingrad jedan, Josipdol tri, Tounj jedan. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 3225 osoba. U samoizolaciji se nalazi 637 osoba.

12.27 Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su 83 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnih dana: grad Slavonski Brod (95), grad Nova Gradiška (26), općina Sibinj (11), općina Oriovac (10), općine Donji Andrijevci i Rešetari (po devet), općina Davor (osam), općine Cernik, Vrbje i Vrpolje (po šest), općine Gornja Vrba, Podcrkavlje i Sikirevci (po pet), općine Bebrina, Garčin, Nova Kapela i Oprisavci (po četiri), općine Gundinci i Staro Petrovo Selo (po tri), općine Bukovlje i Slavonski Šamac (po dva) te općine Brodski Stupnik, Dragalić i Gornji Bogićevci (po jedan). 

U posljednja 24 sata preminule su četiri osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" preminula je jedna osoba (1935. godište), u novogradiškoj su bolnici preminule dvije osobe (1934. godište i 1942. godište), a jedna je osoba preminula u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac (1951. godište).

Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 56. Hospitalizirane su ukupno 74 osobe (tri osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 54 osobe, a u novogradiškoj bolnici 20 osoba. Dvanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (dvije osobe više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1515 osoba (316 osoba manje nego prethodni dan).

12.23 Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđena su 33 nova slučaja zaraze korona virusom, umro je muškarac star 91 godinu, a izliječene su 32 osobe, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 17 osoba iz Metkovića, pet iz Opuzena, četiri iz Ploča, tri iz Slivnog te po dvije iz Dubrovnika i Zažablja. Ukupno je zaraženo 15 osoba muškog spola i 18 ženskog. Za 11 osoba je utvrđena epidemiološka veza.

Preminuo je muškarac iz Metkovića rođen 1929. godine.

Od 32 izliječene osobe njih 16 je iz Dubrovnika, pet iz Metkovića, po dvije iz Korčule, Opuzena i Župe dubrovačke, po jedna iz Blata, Konavala, Orebića i Ploča te jedna koja nema prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od korona virusa liječe se 54 osobe. Pet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih je jedan na kisiku, jedan na neinvazivnoj ventilaciji, a četiri na invanzivnoj.

U samoizolaciji je 749 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, ukupno 101. od početka pandemije. Od nedjelje obrađena su 124 uzorka, a od početka pandemije ukupno 25.157.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje poziva građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

12.22 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 169 novih osoba pozitivnih na korona virus. Oporavilo se još 80 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 1575. Preminule su još četiri osobe.

Grad Donja Stubica (osam), Grad Klanjec (četiri), Grad Krapina (13), Grad Oroslavje (10), Grad Pregrada (šest), Grad Zabok (12), Grad Zlatar (12), Općina Bedekovčina (10), Općina Budinščina (četiri), Općina Desinić (jedan), Općina Đurmanec (četiri), Općina Gornja Stubica (pet), Općina Hrašćina (tri), Općina Hum na Sutli (šest), Općina Jesenje (dva), Općina Konjščina (pet), Općina Kraljevec na Sutli (dva), Općina Krapinske Toplice (šest), Općina Kumrovec (tri), Općina Lobor (tri), Općina Mače (pet), Općina Marija Bistrica (četiri), Općina Mihovljan (tri), Općina Novi Golubovec (jedan), Općina Petrovsko (dva), Općina Radoboj (tri), Općina Stubičke Toplice (pet), Općina Sveti Križ Začretje (pet), Općina Tuhelj (četiri), Općina Veliko Trgovišće (devet) i Općina Zlatar Bistrica (devet).

12.12 U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u posljednja 24 sata testirano je ukupno 363 uzorka. Od tog broja na područje Osječko-baranjske županije odnosi se 275 uzoraka među njima je 97 bilo pozitivno na korona virus. 

U posljednja 24 sata u KBC-u Osijek preminulo je sedam osoba koje su oboljele od Covid-19, i to pet muških osoba (iz Osijeka rođen 1936. godine, iz Jelisavca rođen 1931. godine, iz Gata rođen 1978. godine, iz Donjeg Miholjca rođen 1947. godine i iz Vuke rođen 1952. godine) i dvije ženske osobe (iz Osijeka rođena 1938. godine i iz Belog Manastira rođena 1944. godine).

12.11 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije sedam osoba je oboljelo od Covid-19 infekcije. Šest osoba s područja Šibenika i jedna s područja Knina. U posljednja 24 sata uzorkovano je 13 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

12.01 U Gradu Zagrebu je tijekom nedjelje zabilježeno 236 novih slučajeva zaraze korona virusom, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite.

To predstavlja i ukupan broj novooboljelih, s obzirom na to da se nedjeljom ne obavlja brzo antigensko testiranje na području grada. 

Pročelnik Gradskog ureda za javno zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je kako zdravstveni sustav u gradu funkcionira otežano jer 419 zdravstvenih djelatnika pozitivno na korona virus ili je u samoizolaciji.

11.06 Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 147 novih slučajeva zaraze korona virusom, a testirano je 370 uzoraka. U nedjelju je taj stožer prijavio 429 novih slučajeva zaraze, od 963 testirana.

10.58 Na području Zadarske županije 92 su novozaražene osobe. Novozaraženi izolaciju provode na područjima gradova Zadar (44), Benkovac (pet), Biograd (osam), Obrovac (šest) i Pag (jedan) te općina Bibinje (jedan), Jasenice (dva), Kali (četiri), Kukljica (jedan), Lišane Ostrovičke (jedan), Novigrad (jedan), Pašman (četiri), Polača (jedan), Poličnik (tri), Posedarje (tri), Povljana (jedan), Stankovci (jedan), Sukošan (tri), Sv.Filip i Jakov (jedan) i Škabrnja (jedan).

U protekla 24 sata testirano je 297 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 2401 osoba. U ovome trenutku imamo 1958 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, 904 muških i 1054 ženskih osoba.

Od posljedica infekcije korona virusom preminule su tri osobe, 89-godišnja žena, 73-godišnji muškarac koji je dulje vrijeme bio na respiratoru u Općoj bolnici Zadar te 63-godišnji muškarac koji je bio na liječenju u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru, a bolovao od ranijih kroničnih bolesti.

U Općoj bolnici Zadar na svim Covid odjelima hospitalizirana su 54 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru smješteno je 11 bolesnika oboljelih od Covida-19.

Daljnjim testiranjem u Domu za starije i nemoćne Zadar ustanovljeno je da je još osam korisnika pozitivno na korona virus.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su tri kršenja mjere samoizolacije.

10.53 Zagrebačkoj županiji u ponedjeljak je zabilježeno 169 novozaraženih osoba, a u toj županiji od ponedjeljka se nastava u srednjim školama provodi online.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije od početka pandemije do ponedjeljka, 30.studenoga evidentirano je 9331 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom, izliječeno je 5175 osoba, a 35 osoba je preminulo.

Trenutno je aktivno 4121 slučaja.

U odnosu na podatke od nedjelje oboljelo je 169 osoba (gradovi – 41 Samobor, 19 Sveta Nedelja, 10 Zaprešić, 10 Jastrebarsko, 26 Velika Gorica, 17 Ivanić-Grad, sedam Dugo Selo, dva Vrbovec, pet Sveti Ivan Zelina, općine – tri Brdovec, tri Bistra, jedan Jakovlje, jedan Dubravica, pet Klinča Sela, tri Pisarovina, jedan Krašić, jedan Kravarsko, četiri Kloštar Ivanić, šest Križ, tri Rugvica, jedan Bedenica).

Jedna je osoba preminula 28.studenoga u Križu.

Samoizolacija je propisana učenicima 12 razreda osnovnih škola i učenicima jednog razreda srednje škole.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

10.27 U Primorsko-goranskoj županiji u ponedjeljak je 53 novooboljelih i 186 ozdravljenih osoba. Broj aktivnih slučajeva Covid-19 bolesti na području PGŽ je stoga u ponedjeljak u odnosu na nedjelju za 135 osobe i iznosi 2592.

Ukupno je tijekom nedjelje testirano 194 osobe, uglavnom čiji su uzorci uglavnom uzeti na hitnom prijemu u KBC-u. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata u bolnici iz tri županije - Ličko senjske, Istarske i PGŽ koje se liječe od Covid-19 bolesti je veći za devet osoba u odnosu na nedjelju i iznosi 126 osoba. Od tog je broja na respiratoru ukupno 18 osoba, dakle šest više u odnosu na nedjelju.

Tijekom posljednja 24 sata je nažalost umrlo još pet osoba.

10.02 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih preostalih nalaza testiranih uzoraka na SARS-CoV-2 virus na području županije potvrđeno 11 novih slučaja bolesti Covid-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 784 slučajeva bolesti Covid-19, ozdravilo je 85 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 75 osoba. U OB Koprivnica preminule su dvije osobe s pozitivitetom na korona virus (1935. i 1939.) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Od početka pojave SARS-CoV-2 virusa na području županije zabilježeno je 2700 slučajeva bolesti Covid-19, a ukupno je testirano 11.124 osoba.

S obzirom na epidemiološku situaciju, odnosno povećan broj oboljelih učenika i nastavnika, kao i učenika i nastavnika u samoizolaciji, Osnovna škola Gola s ponedjeljkom prelazi na online model nastave, koji će trajati narednih 14 dana

9.55 Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na Covid-19. Preminula je jedna osoba. U protekla 24 sata testirano je 105 ljudi, te je ukupno do sada testiranih na području županije 24.819.

9.38 U Sisačko-moslavačkoj županiji je 27 novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19. Riječ je o trinaest osoba s područja grada Kutine, sedam osoba s područja grada Popovače, četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja grada Novske i jednoj osobi s područja općine Velika Ludina.

9.25 Tijekom protekla 24 sata potvrđeno je 76 novozaraženih osoba s područja Istarske županije. Za 61 osobu radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 8 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (sedam), Zagreb (jedan).

U epidemiološkoj obradi nalazi se osoba. Izliječeno je 86 osoba. Trenutno je 628 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 581 osoba.

9.05 U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 76 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Na Covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 38 pacijenata oboljelih od korona virusa, od kojih je njih sedam na respiratoru.

8.41 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 13 je novooboljelih osoba od Covida-19. 5 oboljelih osoba je s područja Senja, šest s područja Gospića, jedna s područja Otočca, jedna s područja Plitvičkih Jezera. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Od Covid-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1469 osoba od čega je 426 aktivna slučaja, 38 osoba je preminulo. Ukupno je izliječeno 1005 osoba od čega 30 osobe u posljednja 24 sata.

Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 1272 osoba, izvršenim provjerama utvrđeno je jedno kršenje izrečenih mjera.

8.36 Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 410 slučajeva zaraze korona virusom, 364 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 46 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 750 osoba, a ukupno je testirano 17.219 osoba. Pristigli su pozitivni nalazi za 41 osobu, a koje su testirane 27. i 28. studenoga. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.