DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA

Stipić za Direktno: Sindikati neće moći platiti dane u štrajku, a umanjene plaće stići će u predizbornoj kampanji

Autor

Daniela Dujmović Ojvan

Štrajk u osnovnim i srednjim školama traje točno 30 dana, a od utorka 19. studenog sindikati su obznanili opći štrajk do ispunjenja zahtjeva. S obzirom da su iz Vlade nakon zadnjeg propalog dogovora zaprijetili kako štrajk poslije 15. studenog neće platiti, postavlja se pitanje hoće li u tom slučaju sindikati posegnuti za svojim štrajkaškim fondom. Imaju li školski sindikati tu namjeru i takvu financijsku snagu za Direktno je otkrio predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić. 

22.11.2019. u 21:55
Ispiši članak

Stipić podsjeća da ovo nije prvi put da su se sindikati našli u situaciji da im se ne želi platiti štrajk, kao i da je oba puta to bilo u vrijeme SDP-ovih vlada. 

"Sindikat hrvatskih učitelja i naš sindikat Preporod svojim su članovima u značajnom dijelu nadoknadili ono što im je SDP-ova Vlada tada uskratila i kako je bila riječ o danu štrajka, mi smo iz svog štrajkaškog fonda svojim članovima uplatili oko milijun kuna. U to je vrijeme učiteljeva dnevnica iznosila oko 150 kuna, a u štrajku je bilo oko pet do šest naših članova", prisjeća se naš sugovornik.

Ističe kako je zanimljivo da u vrijeme HDZ-ovih vlada do sada nije bilo slučajeva neplaćanja štrajkova, no da je možda ova aktualna 'napredovala'.

Neplaćanje štrajka najskuplja varijanta

"Poslodavac nema obvezu platiti vrijeme provedeno u štrajku, to je njegova dobra volja. No neplaćanje štrajka za Vladu je najskuplja varijanta jer će morati plaćati prekovremeni rad, a to je 50 posto više na dnevnicu, a u slučaju subota i 75 posto više", upozorava taj sindikalni čelnik koji nije siguran da vladajući tu svoju prijetnju uopće mogu ostvariti.

 "Prijetnje i ucjene nikad nisu dobri saveznici kad se vode sporovi. Također treba imati na umu i to da bi ta plaća koja bi bila umanjena za neplaćene dane u štrajku učiteljima bila isplaćena u prosincu i to upravo u prvom tjednu izborne kampanje za predsjedničke izbore. Treba biti svjestan činjenice da bi to značajno umanjilo šanse predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović, odnosno izravno bi utjecalo na rezultat  izbora. A kad se uzme u obzir da je protekla predsjednička kampanja dobivena za samo nekoliko tisuća glasova, onda je iluzorno očekivati da umanjene plaće za 60 tisuća nastavnika i učitelja, a tu su i njihove obitelji, neće imati baš nikakvog  utjecaj na rezultat izbora",  obrazložio je Stipić moguće i realne posljedice takve Vladine odluke.

Isplate na simboličnoj razini

Na naš upit postoji li mogućnost da se u Vladi predomisle i na kraju ipak u cijelosti plate štrajk, Stipić je odgovorio kako je to sasvim moguće jer obračun plaća još nije stigao, a ako se krene u nove pregovore, onda se uz glavne zahtjeve često rješavaju i popratna pitanja kao što je plaćanje štrajka. 

U slučaju da Vlada ustraje u svojoj prijetnji i uistinu ne plati dane u štrajku, a zasad je riječ četiri dana, onda će, navodi Stipić, sindikati, barem njegov Preporod  i najbrojniji sindikat u školstvu, a riječ je o Sindikatu hrvatskih učitelja, zasigurno posegnuti u štrajkaški fond. Za treći sindikat u školstvu, a riječ je o Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, Stipić nije mogao prognozirati, tim više što je riječ o sindikatu koji do sada još nikada nije koristio fond koji sindikati imaju za takve situacije. 

No, i uz najbolju volju, sindikati nemaju financijske snage niti mogućnosti platiti u punom iznosu svojim članovima četiri neplaćena dana u štrajku koliko ih se broji do sada, otkriva naš sugovornik.

"Ako računamo da se za plaće zaposlenih u školstvu izdvaja 32 milijuna kuna dnevno, i ako je u prosjeku 80 posto zaposlenih u školstvu u štrajku, to znači da dan štrajk košta oko 25 milijuna kuna.  To bi za četiri dana štrajka iznosilo 100 milijuna kuna i jasno je da školski sindikati nemaju taj novac", iskren je Stipić te navodi da će 'uskočiti' financijski svojim članovima ako zatreba, ali da će ti iznosi biti više na 'simboličnoj razini'.

Ipak, dodaje, prijetnja neplaćanjem štrajka nije učitelje odvratila od njega nego je pridonijela većem odazivu, jer je izazvala inat i prkos među ljudima.

U što se štrajk može pretvoriti

Stipić nam je rekao kako je 'načuo'  da Vlada ipak sprema novu ponudu sindikatima što je ministrica Blaženka Divjak u međuvremenu i potvrdila, no da svejedno ima dojam kako u Vladi nisu ni svjesni u što se taj štrajk može pretvoriti, a koji je već i postao pokret i podržali su ga brojni građani, roditelji, udruge, sindikati, a njegova snaga će se vidjeti i na najavljenom štrajku u ponedjeljak na zagrebačkom glavnom trgu. 

"Čini mi se da se cijela priča otegla jer premijer misli da se inati ministrici Divjak, a zapravo se inati desecima tisuća ljudi. Blaženka Divjak može biti ministrica ili ne, to je u aktualnoj situaciji manje važno, sada je ključno da premijer postane svjestan kako on mora riješiti ovaj problem. Ako to ne učini platit će štetu ova Vlada, HDZ-a, a na kraju i premijer osobno jer je čelnik stranke koja ne voli gubitnike", ne okoliša naš sugovornik.

Uvjeren je da je Plenković ljut na Divjak jer je imala velikog udjela u pokretanju štrajka i njegovoj masovnosti zahvaljujući tome što je sindikate u njihovim zahtjevima otvoreno podržavala.

"Tek kad je izgubila potporu HNS-a za takvu vrstu ponašanja nakon njihova dogovora s HDZ-om, tada je 'promijenila ploču', ali prekasno i premijer joj sigurno neće osigurati sredstva kako bi se mogla dogovoriti sa sindikatima", pojašnjava pozadinu zastoja čelnik Preporoda i pridružuje se pozivu premijeru da nastalu krizu osobno riješi.

To je uostalom, svima u interesu.

Glasova: 10815

Glasovanje je završeno

Da

46%

Ne

54%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.