'INA JE SPECIFIKUM HRVATSKOG ENERGETSKOG SEKTORA'

Štern o Lazardu: Nisu jasni uvjeti natječaja; Vlada će u konačnici morati donijeti odluku temeljenu na stručnom stavu, a ne na savjetu

Autor

Alen Vlahović

Vlada je u četvrtak donijela odluku da novi investicijski savjetnik u transakciji moguće kupnje dionica koje drži MOL u INA-i i moguće naknadne prodaje kupljenih dionica strateškom partneru bude konzultantska tvrtka Lazard. O budućim planovima, za portal Direktno, svoj komentar dao je bivši ministar gospodarstva te dugogodišnji predsjednik INA-e Davor Štern.

01.08.2019. u 20:21
Ispiši članak

Premijer Andrej Plenković kazao je na sjednici Vlade da je došlo do poteškoća s lani odabranim konzultantom za INA-u, da poteškoće nisu bile razriješene na način kako je to odgovaralo Vladi, te da je odabrana druga globalna investicijska kuća, koja je također bila na natječaju.

"Lazard je poznat hrvatskoj Vladi, oni su sudjelovali u uspješnom projektu refinanciranja duga cestarskog sektora. Riječ je o savjetničkoj kući koja ne samo da ima globalne reference nego ima reference i u odnosima s Vladom", rekao je Plenković.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ponovio je, isto tako, da je došlo do nesuglasja s prvim savjetnikom te da je hrvatska strana u međuvremenu pristupila razgovoru s drugim najboljim ponuđačem iz inicijalne faze, Lazardom te da su pregovori s njima dovršeni u proteklom razdoblju.

Štern je za Direktno komentirao aktualnu situaciju, stavljajući važnost na uzimanju u obzir mišljenja hrvatskih stručnjaka pri donošenju velikih odluka. Također, istaknuo je da u cijeloj ovoj situaciji nisu jasni uvjeti po kojima je tvrtka Lazard izabrana.

"Nisu jasni uvjeti po kojim je donesena ta odluka. Znam da tvrtka Lazard nije bila prioritet u cijeloj priči, prema mojim saznanjima bila je druga opcija. U svakom slučaju nije loše da se u ovoj situaciji pronađe konzultant preko kojeg će se tražiti konačno rješenje. Ipak, osim stranih konzultanata, bilo bi dobro uključiti i domaće", započeo je Štern.

Štern je istaknuo i da bi Vlada trebala imati jasnu viziju oko INA-e te da bi odluka trebala biti temeljena na stručnom stavu.

Odluci Vlade nema se što prigovoriti, ali dvije stvari se ističu. Prva je upravo spomenuta, pod kojim je uvjetima tvrtka Lazard prihvaćena za savjetnika, a druga stvar je također vrlo važna te se postavlja pitanje je li Vlada donijela javnu strategiju energetike za Hrvatsku. U konačnici Vlada bi trebala voditi zadnju riječ u ovoj situaciji i ta njihova odluka morat će biti jasnija od riječi koje će uputiti savjetnici. 

Hoće li se tvrtka Lazard pokazati kao uspješan izbor?

"To će pokazati vrijeme. Vjerujem da je tvrtka kvalitetna, ali naglašavam da se treba obavezno održati distinkcija između savjeta i odluka pri donošenju konačnog ishoda. INA je izrazito važna strateška firma za Hrvatsku, ona je specifikum hrvatskog energetskog sektora i baš zato mislim da bi trebali u sve to uključiti naše ljude koji će svojim iskustvom i znanjem doprinijeti u najboljoj mogućoj odluci", zaključio je Štern.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.