PRVI DAN ŠKOLSKE GODINE

Šterc za Direktno o zatvaranju škola: U prvih šest mjeseci 10.600 više umrlih nego rođenih

Autor

mpd

Prvi je dan školske godine, a u desetke škola nije upisan nijedan prvašić. Zabrinjavajući trend je nastavljen, a čini se kako su se upalili i svi alarmi.  O situaciji u našoj zemlji za Direktno je govorio demograf Stjepan Šterc.

03.09.2018. u 09:08
Ispiši članak

Kako je rekao naš sugovornik, to što se događa danas u Hrvatskoj u kojoj se zatvaraju škole jedna je od najtužnijih slika naše zemlje, a na koje nema reakcije.

"To je naravno posljedica siline prirodnog pada i suvremenog egzodusa iz Hrvatske. Nažalost, što dalje idemo te brojke nas u sve negativnijem obliku sustižu. To je realnost Hrvatske koja može samo biti gora u budućnosti", poručio je.

Šterc predviđa zatvaranje još veći broj škola budući da se smanjuje rodnost, odnosno da Hrvatska svake godine ima 1500 manje rođenih.

"Trebam istaknuti kako ove godine u prvih šest mjeseci imamo 10.600 više umrlih nego rođenih. Ova godina je već četvrta u nizu kako na godišnjoj razini umre više od 15.000 ljudi", nadodao je.

Demograf Šterc smatra da sve dok ovu problematiku Vlada smatra socijalnom i obiteljskom ništa se neće promijeniti.

"Dok imamo samo socijalne mjere poput dječjeg doplatka ili porodiljne naknade ništa se neće dogoditi. Na razini izvršne vlasti još uvijek nismo shvatili da je to problem suvremene Hrvatske pa sukladno tome se nije dalo ovlasti izvršnoj vlasti da reagira na goruće probleme. Kad se to shvati onda možemo ići dalje.

Nadalje, apsolutno treba zaštiti ženu u trudnoći i na porodiljnom dopustu. Još uvijek kažnjavamo ženu s porodiljnim naknadama od 4.000 kuna umjesto da taj iznos dajemo ženama koje su nezaposlene ili imaju manju plaću od toga, a ženama koje imaju veću plaću da im se da jednaka naknada u iznosu njihove plaće", istaknuo je naš sugovornik. 

Prema riječima Stjepana Šterca, u zemljama koje se nalaze jugoistočno Hrvatsku situacija nije bolja, odnosno slična je ili gora. 

"Kada promatramo srednju Europu Njemačka je također u teškoj situaciji, ali neke sjeverozapadne europske zemlje racionalne su u tome te se u njima ne događa ova razlika u rodnosti i smrtnosti kao u Hrvatskoj jer su shvatili da je to pitanje budućnosti. Shvatili su da se radna snaga ne može dohvaćati useljavanjem migranata već se mora razvijati populacijska politika u cilju razvoja društva", istaknuo je domegoraf Šterc u razgovoru za Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.