NAKON ŠTO JE KAŽNJEN S 5000 KUNA ZA SUKOB INTERESA

STARČEVIĆ ZA DIREKTNO: To je besramna odluka i besraman zakon; toga ima samo kod nas u ovoj 'pseudo-Jugoslaviji'

Autor

Petra Vuka

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku da se s 5000 kuna kazni gradonačelnik Gospića Karlo Starčević zbog povreda Zakona o sprječavanju sukoba interesa, te mu se ovom odlukom nalaže da u roku od 60 dana od dana primitka ove Odluke razriješi situaciju povrede odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a u protivnom će Povjerenstvo protiv dužnosnika pokrenuti novi postupak sukoba interesa.

19.02.2019. u 20:46
Ispiši članak

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tereti gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića u dva postupka. U prvom postupku ga se tereti zbog povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa zbog propusta podnošenja pravilno i potpuno ispunjenog obrasca izvješća o imovinskom stanju dužnosnika, jer nije pravilno unio sve podatke o nekretninama i pokretninama koje posjeduje, kao niti način njihova stjecanja.

Drugi postupak pokrenut je zbog istovremenog obnašanja dužnosti gradonačelnika Grada Gospića i obavljanja funkcije direktora tvrkte Ličanka - proizvodnja pića d.o.o. iz Donjeg Pazarišta i funkcije prokurista u tvrtki Pivovara Ličanka d.o.o. iz Zagreba. Također, postupak za odlučivanje o sukobu interesa pokrenut je i zbog propusta u prijenosu upravljačkih prava u spomenutim tvrtkama na povjerenika kao što propisuje Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je Odluku objavilo 14. veljače, a u Odluci stoji da je Starčević istovremenim obnašanjem dužnosti gradonačelnika Grada Gospića te obavljanjem funkcije direktora u trgovačkom društvu Ličanka - proizvodnja pića d.o.o. iz Donjeg Pazarišta i funkcije prokurista trgovačkog društva Pivovara Ličanka d.o.o. iz Zagreba, u razdoblju od stupanja na dužnost 12. lipnja 2017. do dana donošenja ove Odluke,  počinio povrede članka 14. stavka 1. ZSSI-a.

Također, kako stoji u Odluci Povjerenstva, propustom prijenosa upravljačkih prava na temelju udjela u vlasništvu (temeljnom kapitalu) trgovačkog društva Ličanka - proizvodnja pića d.o.o. i trgovačkog društva Pivovara Ličanka d.o.o. u razdoblju od stupanja na dužnost 12. lipnja 2017. do dana donošenja ove Odluke, počinio je povrede članka 16. stavka 1. ZSSI-a.

Ovom Odlukom Povjerenstvo je izreklo kaznu od 5000 kuna te mu je naložilo da u roku od 60 dana od dana primitka ove Odluke razriješi situaciju povrede odredbe Zakona.

Prema važećem Zakonu propisano je da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima.

Ukratko, Karlo Starčević ne može biti gradonačelnik Gospića i u isto vrijeme direktor firme Ličanka - proizvodnja pića d.o.o. i prokurist u firmi Pivovara Ličanka d.o.o.

Starčević: Podnijet ću i kaznenu prijavu protiv Nataše Novaković

Karlo Starčević, inače i predsjednik Hrvatske stranke prava, za portal Direktno je komentirao odluku Povjerenstva i otkrio namjerava li otići s pozicije direktora svojih tvrtki.

"A zašto bih ja to trebao? Nije li to besraman zakon kojeg nema nigdje u svijetu nego samo kod nas u ovoj 'pseudo-Jugoslaviji'? To je besramna odluka i besraman zakon", rekao je Starčević i dodao kako od države nije dobio ni jedne lipe poticaja niti da mu je promet vezan uz nju.

Starčević se pita i "mogu li kod nas lumpenproleteri i 'gologuzani' biti gradonačelnici i župani? To postavljam pitanje gđi. Novaković, može je bit' sram", dodaje.

Na pitanje hoće li pokrenuti upravni spor protiv ove odluke Povjerenstva, koji se podnosi nadležnom upravnom sudu u roku od 30 dana od dana dostave odluke Povjerenstva, kaže kako to uopće nije dvojbeno.

"Dakako da ću tužiti, napravit ću kaznenu prijavu protiv nje. Ne pada mi ni na kraj pameti moja upravljačka prava od moje firme, koje nemaju nikakve veze s gradom Gospićem, predati nekome drugome. Neka se kandidira Nataša Novaković za direktoricu pa ću vidjeti, dat ću njoj da ona upravlja, taman bi to bilo dobro", kaže Starčević.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.