Prenosimo reakcije političara

Srb: Ako tužba za genocid ne uspije, izričiti krivci su Josipović i Pusić

Autor

Direktno.hr

23.01.2015. u 08:04
Ispiši članak

Međunarodni sud pravde u Haagu donio je odluku u međusobnoj tužbi za genocid Hrvatske i Srbije, a objavit će je 3. veljače. Analitičari ocjenjuju da presuda neće zadovoljiti nijednu stranu, no to je rješenje koje nikako ne zadovoljava naše političare.

Po završetku glavne rasprave glavni zastupnici obiju strana, Vesna Crnić-Grotić za Hrvatsku i Saša Obradović za Srbiju, rekli su kako smatraju da su iznijeli dovoljno dokaza za osudu druge strane za genocid i da očekuju da će presuda razjasniti povijesne činjenice na temelju kojih je moguće potpuno pomirenje dviju susjednih država.

Suci Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu su se nakon završetka glavne rasprave povukli na vijećanje koje se odvija u tajnosti i u pet faza. Presuda ICJ-a je obvezujuća, konačna i bez prava na žalbu. Ukoliko jedna od strana u sporu smatra da druga nije poštovala odredbe presude može se žaliti Vijeću sigurnosti UN-a koje ima mogućnost poduzeti mjere protiv države prekršiteljice.

Bivši ministar vanjskih poslova iz redova HDZ-a Gordan Jandroković kratko je poručio: "Očekujem da će konačna odluka suda ići u prilog Hrvatskoj". 

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy također je suzdržana u komentarima. "Mislim da ipak treba pričekati presudu. Naravno da mislim da svi u Hrvatskoj očekuju da će presuda otići na našu stranu".

"Moram reći da smo kao stranka u kontinuitetu inzistirali da se postupak provede maksimalno ozbiljno uz angažman vodećih pravnih stručnjaka, pa i međunarodnih", tvrdi Daniel Srb, predsjednik HSP-a. Nastavlja kako se tužba svakako mora dobiti, a da je Hrvatska trebala iskoristiti oslobađanje generala Gotovine i Markača kako bi sudu dokazali da se u Hrvatskoj nije vodio nikakav građanski rat.

Srb ističe kako nije zadovoljan dosadašnjim načinom pripreme tužbe, za što upire prstom. "Ivo Josipović sudjelovao je kao jedan od autora tužbe, u javnosti su on i Vesna Pusić najavljivali mogućnost povlačenja tužbe. Naravno da to dovodi u sumnju samu pripremu. Josipović se sastajao i sa srpskim veleposlanikom Cvetićaninom i prenosio mu informacije. Taj čin je nedopustiv i za svaku osudu. Hrvatskoj je nanesena i velika politička šteta govorima o povlačenju. Ukoliko rezultat bude nepovoljan, glavni krivci bit će Ivo Josipović i Vesna Pusić", mišljenja je Daniel Srb.

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - reformista, ne može prognozirati kakva će biti presuda. "Razumne su procjene da presude rijetko zadovoljavaju jednu od strana. Sama činjenica da je sud prihvatio našu tužbu pokazuje da se u njihovim očima ne radi o građanskom ratu. No, kakva god bude, presuda će biti konačna i bit će obvezujuća", tvrdi Čačić.

"Uvijek se treba bojati procjena suda. Nadam se da će Hrvatska uspjeti. Naša tužba bila je na najvišem nivou. Međutim, poznavajući odluke u prošlosti i naklonost suda prema susjednoj zemlji, skeptičan sam", tvrdi HDSSB-ov saborski zastupnik Josip Salapić. Nastavio je da u tužbi nema mjesa balansu, odnosno nekakvom sporazumnom rješenju. "To bi bilo izjednačavanje žrtve i agresora. Kao pravnik vjerujem da se to neće dogoditi".

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin ocjene analitičara prema kojima presuda neće zadovoljiti nijednu stranu doživljava kao odluku suda kako "genocida ima samo u segmentima". "To se moglo pretpostaviti na slučaju Srebrenice. Ne znači da naše mišljenje dijele i arbitri u Haagu. Mislio sam da bi bilo oportuno da Republika Hrvatska i Republika Srbija u duhu pomirbe i jedna i druga povuku tužbu za koju se moglo pretpostaviti da nitko neće dobiti", kazao je Kajin.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg također će pričekati odluku suda. "Presuda nije objavljena stoga ne možemo komentirati navode. Od presude očekujemo da će biti u korist Republike Hrvatske", poručili su iz HSS-a.

Branko Vukšić također ovakva tumačenja smatra neprihvatljjivim jer bi to značilo izjednačavanje žrtve i agresora. "To bi značilo da će ostati status quo. Od tog suda ne očekujem ništa. Mislim da se ne vodi pravedan, nego politički uravnotežen postupak. Međutim, tu izjednačavanja ne smije biti, to je čisto izjednačavanje žrtve i agresora. Ne bi me to čudilo od njih. Puštanje Šešelja pokazalo je da im ne možemo vjerovati, iako je riječ o drugom sudu", zaključio je Vukšić.

"Na Međunarodnom je sudu pravde u Haagu da priopći i obrazloži presudu. Kao odgovorna stranka, Istarski demokratski sabor ne želi se miješati u rad pravosudnih institucija, jer u ovom trenutku spekulacije su neprimjerene. Stoga, pričekajmo presudu o uzajamnim tužbama za genocid početkom veljače. Nemoguće mi je komentirati najave presude čiji se sadržaj drži u strogoj tajnosti. Mogu reći samo kako očekujem i duboko se nadam da će pravda za sve obitelji žrtava biti ispoštovana", odgovorio nam je Boris Miletić, predsjednik IDS-a.

U svakom slučaju, Međunarodni sud pravde donijet će odluku u ovom sporu 3. veljače. Presuda će biti pročitana javno, a objavit će se ne engleskom i francuskom jeziku.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.