GDJE JE NESTAO NOVAC?

Sportaši digli pobunu u savezu: Zbog malverzacija razmišljaju o najgoroj opciji

Autor

Katarina-Kaja Župančić

Često si govorimo da smo sportska nacija. Kad god naši sportaše osvoje medalje dižemo ih u nebesa. Međutim, kada ti isti sportaši skupe hrabrosti i javno prozovu svoje čelnike zbog nepravilnosti u njihovom radu cijeli sustav zakaže i iznevjeri one koji nam često donose radost u život osvajajući medalje, obarajući rekorde i predstavljajući svijetu ono najbolje od naše domovine. 

27.01.2024. u 10:01
Ispiši članak

Primjer tome je i stanje u Hrvatskom ronilačkom savezu zbog kojih su se naši reprezentativci obratili čak i DORH-u te pokucali na vrata nadležnih institucija u sportu. Međutim, stanje je ostalo nepromijenjeno, a u nekim segmentima čak i gore. Ali krenimo redom. Naime, prije nekoliko tjedana naša redakcija dobila je zabrinjavajuće tvrdnje o radu Saveza, točnije nekoliko pojedinaca u vrhu, prvenstveno predsjednika Kamila  Čuljka te dopredsjednika i izbornika svih sportova Valentina Rajkovića

Istaknimo kako su u nadležnosti Saveza četiri discipline: ronjenje na dah, ronjenje s perajama, orijentacijsko ronjenje te podvodna fotografija. Naglasimo i kako je ovaj sport izuzetno specifičan i zahtjevan, a discipline su jedinstvene pa je zanimljivo da je Rajković izbornik svih ronilačkih sportova. Da pobliže objasnimo, to bi bilo kao da je Zlatko Dalić izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, hrvatske košarkaške reprezentacije te hrvatske rukometne reprezentacije, s obzirom da je riječ o loptačkim sportovima.

Izbor podobnih, a ne stručnih 

Prema našim saznanjima problemi u Savezu počeli su još 2007. godine da bi sve eskaliralo 2021. godine. Tada su sami sportaši saznali iznos novca koji određeni ljudi u savezu imaju, a na ime njihovog uspjeha, iako u ostvarenju tog uspjeha nisu sudjelovali. Najviše nezadovoljstva izazvalo je imenovanje Franje Pinjuha na mjesto trenera hrvatske reprezentacije ronjenja na dah. Pinjuh ima iskustva u drugim sportovima kao što su karate i tenis, ali o ronjenju nije imao nikakvo znanje. Stoga su se sportaši obratili svim nadležnim institucijama, s obzirom na to da je Pinjuh bio predložen za dobivanje državnih nagrada za uspjeh. Problem je što je to uspjeh sportaša u kojem nije sudjelovao.

Gotovo svi sportaši ronilačke reprezentacije i trener mentor u medijima te dopisima nadležnim institucijama izjavili su da je novi trener reprezentacije nekompetentan jer, iako ima završen Kineziološki fakultet, nema specifična znanja potrebna za ronilački sport. Istaknuli su također da zbog nestručnosti trenera može biti ugrožen život ronioca, primjerice u dubinskim disciplinama na dah, jer je riječ o ekstremnom sportu u kojem može doći do nesvjestice ronioca zbog nedostatka kisika pri čemu bi izbornik trebao imati znanje kako postupiti u trenucima opasnima za sportašev život.  

Zbog tadašnjeg istupa u medijima Hrvatski olimpijski odbor pokrenuo je Reviziju namjenskog korištenja financijskih sredstava Hrvatskog ronilačkog saveza. Revizija je završila utvrđivanjem cijelog niza nepravilnosti. Savez se u Reviziji branio da je dogovoreno  da će "Pinjuh raditi zajedno s vrhunskim ronilačkim stručnjakom, trenerom mentorom, a koji bez naknade trenira ronilačke reprezentativce". "Savez je smatrao da će novi trener urediti narušene međuljudske odnose koji su nastali između reprezentativaca i bivših trenera i da će kao kineziolog brzo savladati tehnike trenažnog ronilačkog procesa", piše u reviziji.

Međutim, revizija HOO-a zaključila je kako je Savez financijska sredstva trošio nenamjenski te zatražio obustavu isplate te povrat već isplaćenih uplata. Portal Direktno poslao je upit HOO-u na tu temu. Kako su nam rekli u odgovoru, "HRS je izvršio povrat financijskih sredstava u iznosu od 77.000,00 kuna". Također, istaknuli su da je "Hrvatski olimpijski odbor (HOO) upoznat s nezadovoljstvom reprezentativaca i dijelom drugih osoba ronilačkog sporta, slijedom njihovih dopisa HOO-u, u prethodnom razdoblju. Dopisi koji su upućeni HOO-u prvenstveno su se odnosili na određene osobe koje su primale državne novčane nagrade za sportska postignuća reprezentativaca u ronjenju, na trošenje financijskih sredstava i netransparentnost, način donošenja određenih odluka Saveza i način obavljanja stručnog rada za članove nacionalne reprezentacije".

Upit smo poslali i Hrvatskog ronilačkom savezu, točnije predsjedniku Kamilu Čuljku. On je potvrdio kako je Savez vratio HOO-u zatraženi iznos u cijelosti te dodao da je to napravljeno "iako je pravna struka istakla kako nema osnova da se u ovom konkretnom slučaju ista moraju vratiti jer se radi o treneru kojega je upravo HOO stavio na listu trenera i koji je u svom radu bio posebno stručan te je svakodnevno bio na raspolaganju reprezentativcima i svim drugim sportašima roniocima". "Trener Pinjuh je svoj posao odradio stručno i korektno, sukladno svim svojim obvezama. Sigurnost ronjenja sigurno nije ugrožena, to je floskula, jer bi u protivnom svima bilo zabranjeno ronit. Svaki klub prilikom organizacije ronjenja i treniranja posebno mora vodit računa o sigurnosti ronjenja", naveo je Čuljak.

FOTO:  HINA/Damir Senčar

Sve je javno, ali samo za neke 

Čuljka smo pitali i gdje se mogu vidjeti matične knjige saveza, odnosno koje su članice saveza, tko su članovi Upravnog odbora te zapisnik sa zadnje skupštine saveza s obzirom na to da su to sve javni podaci. "Prema Zakonu o udrugama poznato vam je tko vodi Registar udruga i prema tome gdje možete pronaći sve tražene podatke koji su kako kažete javni podaci. Svi ti podaci su dostupni na internetu", odgovorio nam je. Pitali smo ga također kako to da je on i predsjednik, povjerenik za informiranje i likvidator saveza, sve u jednoj osobi te zašto suprotno Statutu saveza za cijelo vrijeme svojeg mandata nisu imenovali tajnika saveza.

"Interesantno je pitanje kako mogu biti predsjednik, povjerenik za informiranje i likvidator saveza. Ukoliko pročitate Statut HRS-a naći ćete odgovor na ovo pitanje i da za to isto treba ovlašteno tijelo donijeti odluku. Sve poslove u HRS-u radim skladno Statutu HRS-a i Zakona o udrugama. Što se tiče o tajniku HRS-a, ističem kako HRS ima v.d. tajnika, a sve je u skladu s trenutnim materijalnim mogućnostima", ogovorio nam je. Međutim, u svibnju 2022. godine povjerenik za informiranje izvršio je neposredni inspekcijski nadzor u kojem je utvrđeno da je Čuljak kao službenik za informiranje nije u zakonskom roku odgovarao na upite da na mrežnim stranicama saveza nisu objavljeni neki od ključnih dokumenata za rad udruga.

To su objava strateških dokumenta, objava proračunskog plana ili drugog odgovarajućeg dokumenta kojim se utvrđuju prihodi i rashodi, objava izvješća o izvršenju proračuna ili financijskog plana, objava zaključaka sa službenih sjednica i usvojenih dokumenata i objava obavijesti o načinu ostvarivanja prava na informacije. Pregledom njihove mrežne stranice uvidjeli smo da se ništa nije promijenilo, bez obzira na detaljnije smjernice koje je Čuljak dobio od povjerenika za informiranje. Štoviše, posljednji dokumenti objavljeni na stranici oni su iz rujna 2021., znači i stariji od nalaza povjerenika za informiranje. To ide u prilog onome što su sportaši u više navrata isticali u svojim dopisima i medijskim istupima, a to je da oni nemaju nikakav službeni uvidi u radi saveza ili njegov Statut. U razgovoru za naš portal istaknuli su kako se Čuljak poziva na taj isti Statut koji oni nikada nisu niti vidjeli. 

FOTO: Screenshot službene mrežne stranice HRS-a 

Nagrade za uspjeh i nečiji neuspjeh 

Ono na što su sportaši i reprezentativci najviše upozoravali je da novac namijenjen razvoju njihovog sporta ne ide na prave adrese. Naime, svake godine državne nagrade, koje nisu male, za njihov uspjeh i osvajanje medalje i rekorda dobivaju osobe koje nisu sudjelovale u tim postignućima. 

Najbolji primjer tome je izbornik svih ronilačkih sportova Valentino Rajković, koji je prema podacima Ministarstva turizma i sporta, na ime državnih nagrada za vrhunska postignuća u ronilaštvu primio nagrade u iznosu od 514.000,00 kuna, točnije u razdoblju od 2014. do 2022. Damir Zurub, višestruki svjetski prvak i najuspješniji hrvatski natjecatelj u podvodnoj fotografiji istaknuo je kako u svojoj višegodišnjoj sportskoj karijeri nikada nije vidio Rajkovića, a isti taj Rajković izostavio ga je s popisa sudionika na 19. svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji prošle godine, iako bi Zurub prema Pravilniku o podvodnoj fotografiji trebao biti prvi kandidat za prestižna natjecanja.

Zbog toga se reprezentativac obratio i HOO-u i Ministarstvu. "On ne zna kako izgledaju treninzi i trenažni proces, s kim, kako i gdje treniram, koja su pravila ovoga sporta, koje su moje najbolje discipline, koju tehniku i opremu koristim, tko planira i programira moje treninge, moje prednosti i mane u odnosu na konkurenciju, koliko sam vremena proveo na fizikalnim terapijama u sanaciji ozljede, na koliko sam međunarodnih i europskih prvenstava bio sudac", naveo je Zurub.

Nažalost, mnogi naši ronioci zbog odnosa u Savezu razmišljaju o drastičnim mjerama, točnije o promjeni zastave pod kojom se natječu. Možda zvučnija imena u sportu su Goran Čolak i Mirela Kardašević, zbog čijih su medalja i rekorda izdašne državne nagrade dobivale osobe kao što su Rajković ili sada već bivši trener Pinjuh. I Čolak i Kardašević više puta su pisali nadležnim institucijama te istaknuli svoje nezadovoljstvo izabranim kandidatima za nagrade na temelju njihova uspjeha, tražeći da se za njihov uspjeh nominira trener-volonter Ivan Drviš koji svakodnevno radi s gotovo svim reprezentativcima u ronjenju. Goran Čolak, Vanja Peleš, Budimir Šobat, Mirela Kardašević, Valentina Cafolla, Hrvoje Škorić, Boris Milošić, Enes Ćerimagić, creme de la creme hrvatskog ronjenja, predložili su u svibnju 2023. HOO-u da se "trenera Ivana Drviša, osobu koja u stvarnosti i obavlja posao trenera hrvatske reprezentacije u ronjenju na dah, i službeno imenuje na poziciju trenera ronjenja na dah u okviru HRS".

Zato smo HRS i Čuljka pitali od koje je ustanove izdano koje uvjerenje o kvalificiranosti izbornika svih ronilačkih sportova na temelju kojega isti ima pravo obavljati svoju izborničku dužnost te kao stručna djelatna osoba ostvarivati pravo na Vladine nagrade za posebna sportska postignuća. "Izbornik HRS-a se bira  prema Statutu i Pravilniku o reprezentacijama HRS-a odlukom Upravnog odbora i sadašnji izbornik ima sve propisane kvalifikacije", odgovorio je kratko Čuljak pozivajući se na dokumente do kojih, očito je, reprezentativci i javnost teško dolaze.

Sportaši su također pokušali pravdu naći prijavom na arbitražni sud HOO-a, jer tako su im iza zavjese sugarirali oni koji rade u sustavu sporta. Međutim, HOO je ukinuo arbitražni sud. Kako su nam iz HOO-a objasnili, to je bilo Vijeće sportske arbitraže koje je prema starom Zakonu o sportu djelovalo pri HOO-u, a ukinuto je donošenjem Zakona o sportu koji je stupio na snagu od 1. siječnja 2023. godine". Pitali smo ih i smaraju li da su ukidanjem takvog vijeća učini štetu za kvalitetu sporta, jer to je bilo jedan od rijetkih instrumenata na kojima su sportaši mogli riješiti svoje sporove. 

"Smatramo da kvaliteta sporta u cjelini neće biti uskraćena, dapače dobila je neke nove načine i modalitete rada. Naime, Zakonom o sportu HOO je dobio nove ovlasti i dužnosti, koje prethodno nije imao: stručnog nadzora nacionalnih sportskih saveza nad obavljanjem stručnih poslova iz članka 4.Zakona o sportu, pravo i dužnost obavljanja nadzora nad stručnim radom nacionalnih sportskih saveza, kontrolu i izvještavanje o programu za trenere koji se financiraju kroz program javnih potreba u sportu… Unutarnja revizija HOO-a kontrolira namjensko trošenje proračunskih sredstava nacionalnih sportskih saveza. Postoji državna revizija, upravni i inspekcijski nadzor, gospodarski kriminalitet MUP-a, sportska inspekcija, pa i općinski sud ako nadležna tijela nacionalnog sportskog saveza nisu udovoljila zaštiti prava člana udruge.

Nadalje, tijela nacionalnog sportskog saveza kao udruge trebaju biti tako organizirana da omogućuju uredno funkcioniranje saveza od tijela upravljanja, izvršnog tijela, kontrole (nadzorni odbor) te disciplinske ili stegovne komisije, što je utvrđeno i jednom od javnih ovlasti saveza. I naravno svaki savez može osnovati arbitražno tijelo za rješavanje sporova u svom sportu. Članstvo Saveza treba se angažirati pravodobno od izrade akata do biranja članova tijela da se omogući uredno funkcioniranje saveza na zadovoljstvo svojih članova uz uspješan razvoj sporta", rekli su za Direktno iz HOO-a. 

FOTO: Robert Anić/PIXSELL

Nekima promaknuće, nekima izostanak s liste za nagrade 

Zanimljiv je slučaj i ronioca Vitomira Maričića kojeg je Čuljak imenovao članom Sportske komisije. Njegove ime odjeknulo je u sportskim krugovima nakon što je zajedno s Petarom Klovarom  dobio zabranu sudjelovanja na natjecanju Vertical Blue na Bahamima nakon što su policajci i osoblje u njihovoj prtljazi navodno pronašli lijekove za poboljšanje performansi. Trenutno je u tijeku nezavršena procedura krovne organizacije CMAS kojom se utvrđuje je li uzimao nedozvoljena sredstva. Istaknimo kako mu je do završetka postupka zabranjen nastup na svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah. Tražili smo odgovor od Čuljka što će se dogoditi ako CMAS utvrdi da je Maričić uistinu koristio zabranjene supstance, hoće li ga smijeniti s nove pozicije unutar saveza te hoće li tražiti povrat novaca koji je dobio za odlazak na svjetsko prvenstvo.

"U Sportsku komisiju HRS-a se biraju stručne osobe koje imaju rezultate u ronjenju, znaju i hoće radit na dobrobit hrvatskog ronjenja. Jedan od njih je i  Vitomir Maričić koji je trener svjetskom prvaku i rekorderu u  ronjenju na dah i kao takav uživa povjerenje uprave HRS-a i nije ni u kakvom sukobu interesa, naprotiv. Prema CMAS-u, tj. svjetskoj ronilačkoj federaciji, a u svezi onog što ste naznačili kao  'ne završena procedura' odnosi se na 'suspenziju' koja je za vrijeme Svjetskog prvenstva trajala mjesec dana i koja je ukinuta, a nakon što na doping kontroli isti nije bio 'pozitivan' . Ukoliko bude imao bilo kakav krimen ili dokazanu krivnju po navedenom pitanju ili nekom drugom takvom pitanju razmotrit ćemo njegovo daljnje angažiranje u stručnim tijelu HRS-a", obećao je Čuljak. 

Zatim smo se dotakli nagrada Vlade za koji su bili predloženi treneri Vitomir Maričić te Franjo Pinjuh i to za uspjeh osvajača zlatnih medalja Mirele Kardašević i Gorana Čolaka, a ne osoba koja je s njima svakodnevno radila i koja svakodnevno volontira za hrvatsko ronjenje i ronilački sport Ivan Drviš. Međutim, ono što je možda i spornije je izostanak nominacije za sportaša godine svjetskom prvaku u plivanju perajama  Filipu Strikincu i svjetskom prvaku i rekorderu Goranu Čolaku, dok su nominali sportaši nisi osvojili prva mjesta na svjetskom prvenstvu. 

"Za nagrade Vlade RH predložene su djelatne stručne osobe sukladno važećem propisu koji regulira pitanje nagrada za vrhunske rezultate u sportu. U pogledu samoprozvanog 'trenera volontera' Ivana Drviša ističemo kako isti nije trener angažiran od strane HRS-a i nije ni u kakvom pravnom ili drugom odnosu s HRS-om. Kao što to govori naziv 'trener volonter', koji status nije uređen važećim Zakonom o sportu. Tu se radi o osobnom odnosu Ivana Drviša i pojedinih sportaša koji nema veze s radom HRS-a i ne podliježe nagrađivanju od strane Vlade RH. Takav odnos, tj. treniranje vrhunskog sportaša (profesionalnog sportaša) podliježe obvezi reguliranja posebnim ugovorom i obvezi plaćanja određenih javnih davanja, ali to naravno  se nitko od novinara nikada nije zapitao.

Svi koji su predloženi za nagrade iste su i dobili, tako da ako osobno vi ili vaši izvori smatraju da netko nije trebao dobiti nagradu, trebate se obratiti na neku drugu nadležnu adresu, a ne HRS-u. Iako sportaše godine nominira HOO, ako ciljate na naš dopis za dodatnu Nominaciju za sportaša 2023. godine koja može biti samo za jednu osobu u muškoj i jedna osoba u ženskoj konkurenciji, prema našoj nominaciji to je bio europski i ujedno prvak s Mediteranskih igara u muškoj i viceprvakinja sa Svjetskog prvenstva u ženskoj konkurenciji. Znači nominirani su onaj reprezentativac i reprezentativka u ronjenju koji su imali najbolje rezultate u 2023.", odgovorio je Čuljak.

Istaknimo kako su o nezadovoljstvu nominacijama za dodjele nagrada sami sportaši pisali i HOO-u i Ministarstvu imenujući osobe koje su zaslužne za njihove uspjehe, a među njima nije samo Ivan Drviš, već baš suprotno i ostali treneri, fizioterapeuti, asistenti. Zanimljivo, svi najbolji reprezentativci ne navode spomenutog Rajkovića, već baš suprotno napominju kako ga "nikada u životu nisu vidjeli". 

FOTO: Sandra Šimunović/PIXSELL

Račun plaća Saveza 

Ono što je također sporno i što bi moglo ukazivati i na nešto gore su putni nalozi. Naime, spomenuta Revizija utvrdila je da su svi putni nalozi koji su isplaćivani nisu zakonski provedeni. Predsjednik Saveza Čuljak tako je išao na natjecanje u Beogradu zajedno s natjecateljima, međutim jedina osoba kojoj su isplaćene dnevnice upravo je Čuljak. Naša redakcija saznala je kako Čuljak od travnja 2023. živi u Zagrebu gdje uređuje obiteljsku kuću koju aplicira za europske fondove za energetsku održivost, samim time mora biti i prijavljen na istoj adresi. Međutim, iz više izvora nam je potvrđeno kako Čuljak koristi i dalje putne naloge te isplaćuje dnevnice za boravak u vlastitoj kući. Stoga smo ga pitali tko potpisuje putne naloge za njegova službena putovanja, gdje točno stanuje te dobiva li dnevnice za obavljanje poslova saveza u Zagrebu. 

"Putne naloge u HRS-u za sve osobe potpisuje ovlaštena osoba za zastupanje, a kad već ciljate na moje putne nalog njih supotpisuje još jedna osoba prema odluci upravnih tijela HRS-a. Bez obzira gdje je tko prijavljen putni nalog HRS-a se popunjava i isplaćuje prema stvarnom napravljenom putu i trošku (od točke A do točke B)", rekao je Čuljak ne navodeći tko je ta osoba.

FOTO: Direktno (Fotografija je snimljena u listopadu 2023., a na njoj je brod Škojić koji je doniran udruzi  "Ronilački-ekološki klub 'HVIDR-a' Split")

Ruzinavi brod

Zanimljiva priča koja možda najbolje opisuje modus operandi gospodina Čuljak je slučaj broda Škojić. Naime, udruga kojoj je on na čelu, ''Ronilački-ekološki klub 'HVIDR-a' Split", doniran je brod iz 1946. dugog 15,5 metara i širok 4,95 metara kojeg već desetljećima prijavljuje na natječaje za financiranje obnove. Brod je do kraja 2008. godine trebao biti u plovnom stanju dok je do kraja 2009. godine trebao biti obnovljen do izvornog oblika kako je izgrađen 1946. Zanimljivo, brod i dalje aplicira na raznim državnim i gradskim natječajima za obnovu, a osam godina nakon što je doniran 2007. od raznih natječaja za obnovu, pohvalio se sam Čuljak, dobio 1, 3 milijuna kuna.

Kako prema našim saznanjima brod još uvijek nije obnovljen, već upravo suprotno, u lošijem je stanju nego kada je doniran, pitali smo Čuljka u kojoj je fazi obnova broda Škojić te koliko je ukupno novaca udruga primila za njegovu obnovu na raznim natječajima. Također, Hrvatske šume su za  obnovu tog istog broda donirale 30 kubika hrastovine, a Hrvatska vojska motore za brod.  Čuljak je prvo istaknuo kako ne vidi razloga da ga to pitamo jer kako je rekao brod ''nije u vlasništvo HRS-a niti je HRS za njega izdvojio bilo kakva sredstva'' te dodao kako se ''brod obnavlja prema svim propisima i pravilima struke, doduše znatno usporenim tempom''. 

Olimpijski odbor će evidentirati zaslužne trenere, kreću naknade za sportsku izvrsnost

"Sva hrastova građa za koju pitate je ugrađena na navedeni brod, a motori se nalaze u škveru gdje se brod obnavlja", rekao je Čuljak. Napomenimo kako je redakcija Direktnog u posjedu fotografija broda koje su snimljene u listopadu 2023., a koje osporavaju njegove tvrdnje. Prema našim saznanjima brod Škojić i dalje je na istom mjestu te u istom stanju kao na fotografijama iz listopadu prošle godine. Ono što posebno žalosti što je brod trebao biti obnovljen sa svrhom rehabilitacije hrvatskih branitelja. Napomenimo kako smo osim HOO-u i HRS-u, upit poslali i Ministarstvu turizma i sporta, međutim isti do objave ovoga teksta nismo primili. Kada i ako ga primimo isti ćemo objaviti. 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.