IZVJEŠTAJ ZA 2019. GODINU

SOA VEĆ UPOZORAVALA NA SAMORADIKALIZACIJU Latentnu opasnost predstavlja mogućnost nepredviđene...

Autor

lb

Napadač Danijel Bezuk šokirao je hrvatsku javnost upucavši 12. listopada na Trgu sv. Marka policajca zaduženog za osiguranje zgrade Vlade Republike Hrvatske.

19.10.2020. u 10:30
Ispiši članak

Šokantni slijed događaja predsjednik Vlade Andrej Plenković okarakterizirao je kao čin koji je imao "elemente terorističkog akta". Kako je za pronalazak, prevenciju i sanaciju terorističkog djelovanja u Hrvatskoj zadužena Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) proučili smo njihov izvještaj za 2019. godinu da vidimo što kažu o stanju sigurnosni te javnoj percepciji koju je ovaj stravični događaj itekako poljuljao.

U poglavlju "Stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj je stabilno i bez naznaka destabilizacije", djelatnici SOA-e navode da je teroristička prijetnja u Hrvatskoj vrlo niska, ali da se mogućnost terorističkog napada ne može isključiti. 

"Teroristička prijetnja na teritoriju Republike Hrvatske i dalje je niska. Iako se mogućnost terorističkog napada ne može isključiti, tijekom 2019. godine u Republici Hrvatskoj nije bilo indikatora koji bi ukazivali na povećanje terorističke prijetnje. Međutim, u terorističkom napadu talibana na NATO-ovu misiju Resolute Suport u Afganistanu u srpnju 2019. godine poginuo je jedan, a ranjena su dvojica hrvatskih vojnika", piše u izvještaju.

Najveća prijetnja su islamističke terorističke organizacije

Također, u istom dijelu izvještaja dodaju kako najveću prijetnju ipak stvara islamistički terorizam. 

"Najveći rizik po pitanju terorističke prijetnje predstavljaju regionalni sljedbenici i simpatizeri islamističkih terorističkih organizacija te povratnici iz Sirije/Iraka. U Republici Hrvatskoj salafitska populacija je malobrojna i ne zagovara nasilje niti terorizam", dodaju djelatnici SOA-e u izvještaju.

Međutim, zanimljivo je da SOA u nastavku potvrđuje mogućnost takozvane "samoradikalizacije", što odgovara postupcima Bezuka prilikom napada na Trg sv. Marka.

"Latentnu opasnost predstavlja mogućnost nepredviđene samoradikalizacije pojedinaca" 

"Iskustva zapadnih država pokazuju da su izvršitelji terorističkih napada često osobe sa psihičkim poremećajima koje su se samoradikalizirale. Stoga, latentnu opasnost predstavlja mogućnost nepredviđene samoradikalizacije pojedinaca koji bi, inspirirani terorističkom propagandom ili zbog psihičkih poremećaja, mogli pokušati izvesti teroristički čin", naglašava SOA.

Ipak, u prošlogodišnjem izvještaju SOA-a ističe kako ekstremizam u Hrvatskoj nema potporu javnosti.

"U Republici Hrvatskoj ni jedna vrsta ekstremizma, neovisno o njegovoj ideološkoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, nema pokretačku snagu niti potencijal za rušenje demokratskog ustavnog poretka, izazivanje nasilja, incidenata ili sukoba većih razmjera. Ekstremističke skupine su malobrojne, neorganizirane i sa slabom potporom javnosti. Stoga, ni jedna vrsta ekstremizma u Republici Hrvatskoj trenutno ne predstavlja značajniju prijetnju nacionalnoj sigurnosti te se prijetnja procjenjuje niskom", zaključuje se u izvještaju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.