SMJENOM NOGALA UGROŽEN NAJVEĆI ZDRAVSTVENI PROJEKT

SLUČAJ SREBRNJAK Plavec za Direktno: U našoj borbi obratit ćemo se i europskim institucijama jer su istina i pravda na našoj strani

Autor

Daniela Dujmović Ojvan

Sporna smjena ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala u maniri prijekog suda izazvala je nevjericu i među strukom i u javnosti, posebice jer se radi o jednom od najuspješnijih ravnatelja neke zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, istodobno omiljenim i među zaposlenicima i među roditeljima malih pacijenata jer je tu bolnicu uistinu učinio 'prijateljem djece'. Detalje Nogalove izrežirane smjene kao i daljnje korake dosadašnjeg vodstva bolnice za Direktno je otkrio Davor Plavec, njegov dosadašnji pomoćnik i predstavnik Stručnog vijeća bolnice u Upravnom vijeću Srebrnjaka. 

06.12.2019. u 16:38
Ispiši članak

Podsjetimo, Nogalo je naprasno smijenjen nakon 23 godine uspješnog vođenja bolnice i nakon što je njegov tim uspio osigurati najveći hrvatski projekt u zdravstvu i najveći europski projekt te vrste. Radi se o Dječjem centru kompetencije u translacijskoj medicini vrijednom čak 60 milijuna eura, a koji će se u iznosu od 85 posto financirati iz fondova Europske unije.

Nogalo i njegov tim imao je niz poteškoća zbog tog projekta koji je razvijan od 2006. godine zbog raznih interesnih lobija u zdravstvu; od sveučilišnih krugova, zdravstvene administracije do ravnatelja drugih zdravstvenih ustanova koji nisu blagonaklono gledali da jedna mala bolnica poput Srebrnjaka radi takav projekt, a najveći im je krimen bio to što je izravna konkurencija projektu nacionalne dječje bolnice u zagrebačkom Blatu, koji gura i aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić, ali i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić o čijoj odluci ovisi i vodstvo dječje bolnice Srebrnjak jer je bolnica u vlasništvu Grada Zagreba.

Ekspresna smjena Nogala, praktički preko noći, obrazložena je propustima u zapošljavanju liječnika u razdoblju od 2014. do 2019. godine te obavljanjem zahvata za koje bolnica navodno nema licenciju.

Naš sugovornik Davor Plavec nije htio komentirati navode o tome kako je Nogalo maknut zbog toga što nije htio prepustiti taj najveći infrastrukturni projekt u zdravstvu Gradu Zagrebu, odnosno njihovu uredu za nabavu jer tu će se vrtjeti ogroman novac kada krene izgradnja, ali i zbog atraktivnog zemljišta u podsljemenskoj zoni uključujući i Brestovac u vlasništvu bolnice za koji gradonačelnik navodno već ima neke druge planove.

Radio u okviru ovlasti

Istaknuo je da se ono što se ravnatelju iznenada stavlja na teret stručne prirode i da Nogalo nije kršio svoje ovlasti nego je upravo suprotno, radio u okviru svojih ovlasti jer je njegova primarna funkcija kao ravnatelja osigurati kontinuirani rad bolnice.

"Zbog toga su i zapošljavani liječnici bez određenih specijalizacija kako bi se osigurao kontinuirani rad bolnice i skrb o djeci. Konkretno, nama se u dva natječaja nije javio niti jedan pedijatar zbog njihova kronična nedostatka u državi i mi smo od Upravnog vijeća tražili i dobili dozvolu za zapošljavanje liječnika bez potrebne specijalizacije i to je lako provjerljivo jer postoje dokumenti i potpisi", navodi dr. Plavec i podsjeća da je i u 'inkriminirano' vrijeme na čelu Upravnog vijeća bila Ana Stavljenić- Rukavina, bivša ministrica zdravstva koja je danas visoko pozicionirana u stranci zagrebačkog gradonačelnika i koja je Nogala na kraju i smijenila uz podršku još dva člana Upravnog vijeća bolnice koji predstavljaju Grad, a riječ je o Borisu Labaru i umirovljenom generalu Jozi Milićeviću, jednom od trojice zastupnika zagrebačke Gradske skupštine koji su dizanjem ruku spasili Bandićev proračun za 2019. godinu.

Na naš upit što jedan general ima raditi u Upravnom vijeću jedne bolnice, Plavec je otkrio kako je i sam Milićević upozorio kako nije kompetentan da bi mogao procjenjivati stručne stvari u njezinom radu, ali da je na kraju ipak glasovao za smjenu Nogala. U Upravnom vijeću su osim Plaveca i navedenih troje članova koji predstavljaju Grad još i medicinska sestra Zrinka Kolak u ime sindikata.

Plavec napominje da činjenicu da djeca niti u jednom trenutku nisu bila ugrožena potvrđuje i izvid za međunarodni akreditacijski standard od prošlog tjedna u sklopu kojeg su nezavisni međunarodni stručnjaci došli u bolnicu Srebrnjak. Bolnica je dobila pozitivnu ocjenu, a da bi se dobio taj standard potrebno je osigurati najvišu razinu sigurnosti za male pacijente i djelatnike bolnice, pojašnjava.

'Lažne optužbe'

Naš sugovornik upozorava da je iznesen i veliki broj neistina od strane predstavnika Grada kao i na činjenicu da gradski Ured za kontrolu uopće nije mjerodavan za zdravstvene ustanove nego inspekcija Ministarstva zdravstva, a stručni nadzor može provesti i Hrvatska liječnička komora. "Ispada da pravnici iz tog ureda odlučuju jesmo li mi liječnici kompetentni obavljati svoj posao", dodaje.

Ključno je naglasiti, nastavlja, kako su djelatnici bolnice dali apsolutnu i bezrezervnu podršku ravnatelju što se nikada nije i vjerojatno nikada i neće dogoditi u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj.

Otkrio nam je i način na koji je izabrana v. d. ravnateljica Ivana Đerek Dubravčić, inače zaposlenica Gradskog ureda za zdravstvo: "U četvrtak u 17.30, dakle izvan radnog vremena, predsjednica Upravnog vijeća Stavljenić-Rukavina e-poštom je sazvala elektroničku sjednicu i dala nam rok da se istu večer do 21 sat očitujemo o novom čovjeku. Radi se o još jednom presedanu jer se takvom brzinom djeluje jedino u izvanrednim okolnostima kao što su ratno stanje ili katastrofe izazvane elementarnim nepogodama".

Dakle, za v.d. ravnateljicu imenovana je jedna liječnica opće prakse i zaposlenica Gradske uprave jer nitko iz bolnice nije htio zamijeniti Nogala s obzirom na podršku koju uživa među zaposlenicima i kolegama. Očito u gradu smatraju da je jedna liječnica opće prakse kompetentna voditi jednu pedijatrijsku kliniku.

Naš sugovornik ističe da je proces smjene proveden ispod svake razine demokratske procedure kao i da razlozi za smjenu jednostavno ne postoje, ne želeći komentirati pozadinu slučaja, tek ponavljajući da je Stavljenić-Rukavina kao čelnica Upravnog vijeća sa svime bila upoznata jer je potpisivala sve odluke.

Odgovori na optužbe

Kao primjer navodi izjave predstavnika Grada kako su se u bolnici obavljali zahvati za koje bolnica nema licenciju i za što u Gradu Zagrebu do četvrtka navodno nisu znali. Plavec ističe da su morali znati jer su tadašnja pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo i Stavljenić-Rukavina osobno nazočile otvaranju Odjela za jednodnevnu dječju kirurgiju na Srebrnjaku koji je otvorio upravo gradonačelnik Bandić. Štoviše, Grad je otvaranje tih operacijskih sala financirao iz decentraliziranih sredstava i sve je prolazilo kroz Gradski ured za javnu nabavu. O tome se mogu pronaći i medijski napisi, jer se gradonačelnik sa svojim suradnicama i slikao prilikom otvaranja.

Odgovara i na optužbe da su zapošljavali ljude prije nego što su dobili odobrenje za obavljanje djelatnosti, navodeći da se to odobrenje ili licencija niti ne mogu dobiti ako za tu djelatnost već nemate zaposlene djelatnike. "Svi ti uvjeti su lako provjerljivi i pišu na stranicama Ministarstva zdravstva. Predsjednica Upravnog vijeća sve to dobro zna jer je osobno i odobrila i potpisala zapošljavanja koja su sada odjednom postala sporna", otkriva.

'Krv, znoj i suze'

Na naš upit je li smjenom ravnatelja Nogala i sam projekt Dječjeg centra translacijske medicine ugrožen, Plavec odgovara potvrdno.

"Važno je razjasniti javnosti da nositelj projekta nije Grad Zagreb već dječja bolnica Srebrnjak. Riječ je o vrlo kompleksnom projektu koji je i menadžerski zahtjevan i bez ravnatelja i njegova tima koji je od početka u njega uključen i razvijao ga je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja već više od deset godina ne može netko samo tako upasti u taj projekt i dalje ga voditi. To je apsolutno nemoguće", uvjeren je naš sugovornik.

Koliko je pitanje osjetljivo i kako reagiraju iz Europske komisije koja je i odobrila taj projekt i koji će se financirati iz EU fondova, Plavec navodi kroz primjer EU konzultanata koji su ocjenjivali projekt i nisu htjeli odobriti njegov početak sve dok se u medijima pojavio ijedan članak ili informacija koja je dala naslutiti da za njegovu realizaciju nije povoljna politička klima. "Odmah su smatrali da bi moglo doći do ugroze realizacije projekta, stoga vam ne moram objašnjavati kako će u europskim institucijama odjeknuti vijest da je ravnatelj bolnice koja vodi projekt naprasno i preko noći smijenjen", upozorava.

"To što misli grad Zagreb o ovom projektu je potpuno irelevantno, jer je to projekt Europske komisije koja ga je svrstala u projekte od europske i svjetske važnosti. U našoj borbi mi ćemo se obratiti europskim institucijama i Europskoj komisiji kojoj smo i dužni i kojoj izravno odgovaramo jer smo nositelji projekta uz Ministarstvo znanosti i Ministarstvo za europske fondove", otkriva.

Na kraju poručuje kako iz bolnice Srebrnjak nastavljaju borbu svim pravnim sredstvima jer su istina i pravda na njihovoj strani. Na našu opasku kako imaju vrlo neugodne i moćne protivnike, Plavec odgovara da bez 'krvi, znoja i suza' nema napretka u ovom društvu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.