hebrang na obljetnicu smrti

Sljednici Titove ideje koče iznošenje istine, prijeloman događaj zbio se '43.

Autor

Direktno.hr

Povodom obljetnice smrti Josipa Broza Tita razgovarali smo s bivšim potpredsjednikom Vlade dr. Andrijom Hebrangom koji je podijelio svoje mišljenje o liku i djelu velikog diktatora i prisjetio se dana kada je njegov otac, tada blizak prijatelj Josipa Broza Tita, optužen za izdaju i smaknut.
04.05.2016. u 18:23
Ispiši članak

"Josip Broz Tito u Hrvatskoj povijesti može ući u najcrnje razdoblje u kojem je ubijeno nekoliko stotina tisuća ljudi, isto toliko zatočeno samo iz jednog razloga – nisu se slagali s komunističkim sustavom i htjeli su neovisnu državu. Josip Broz Tito naučio je likvidirati svoje političke protivnike još 1930-ih godina u Staljinovim komunističkim pogonima i to je svoje iskustvo preslikao na područje bivše Jugoslavije", rekao je.

Hebrang navodi kako su svjetski povjesničari došli do podataka na temelju kojih je Josip Broz Tito svrstan među najgore ubojice.

"U svjetskim listama Tito ulazi među deset najvećih ubojica u svijetu, a to su prije nekoliko dana potvrdili i engleski izvori koji su ga dugo vremena štitili. Štitili su ga zbog toga što su zajedno s njim uzrokovali1945. godine, nakon Drugog svjetskog rata, ubijanje stotina tisuća civila od Bleiburga na cijelom Križnom putu", rekao je Hebrang.

Dodajmo da britanski Daily Mail govori o podatku o 570.000 Titovih žrtava. Hebrang objašnjava kako je Josip Broz Tito vladao metodom likvidacije svojih suparnika.

"Da bi to postigao osnovao je nekoliko zločinačkih organizacija koje su se najprije zvale OZNA pa sve do UDBE kojima se nije sudilo sve do prije godinu dana kada je prvi proces protiv takve zločinačke organizacije podignut, ali ne u Hrvatskoj nego nažalost u Njemačkoj. Uz sve to  treba reći da je najveći poslijeratni, mirnodopski zločin u Europi ubijanje preko 200 tisuća civila nakon završetka Drugog svjetskog rata završilo potpunim prikrivanjem grobova tih žrtava i do današnjeg dana mi nemamo trajnu organizaciju koja bi to istraživala", rekao je Hebrang.

Tvrdi da su sljednici zločinačke Brozove ideje i danas vrlo djelotvorni.

"Uvučeni su u sve državne strukture i koče iznošenje istine. Kao što je Tito najveći povijesni zločinac ovih prostora jednako je tako zločin i prikrivanje njegove uloge i veličanje njegove ličnosti. Zbog toga što se primjeri neosuđenih zločinaca, u povijesnom smislu, prenose na buduća pokoljenja i uvijek postoji opasnost da se takva jedna ličnost ponovi. Budući da prethodnik nije kažnjen njegovi sljednici su ohrabreni", kazao je Hebrang.

Smatra da se ista stvar događa i nakon Domovinskog rata.

"Josip Broz Tito je s crvenom zvijezdom petokrakom pod kojom je pobio stotine tisuća ljudi, a u Domovinskom ratu su ubijeni deseci tisuća ljudi, a istina je i nadalje skrivena od javnosti", rekao je Hebrang.

Spominje 1943. godinu kao povijesnu prelomnicu za ulogu Josipa Broza Tita.

"Na čelu Komunističke partije on se zajedno s Kominternom u Moskvi založio da se ukinu nacionalne komunističke partije i da se one ujedine. Tadašnja komunistička partija Hrvatske je imala za cilj objedinjavanje cijelog teritorija i stvaranja bilo kakvog oblika Hrvatske samostalnosti. 1943. dolazi do Brozovog odmaka od ideologije i on proglašava sve pobornike nacionalne ideje svojim protivnicima i likvidira ga jednog po jednog".

Među pobornicima nacionalne ideje i stvaranje neovisne Hrvatske bio je i njegov otac.

"Jedan od njih, koji je bio likvidiran od  strane Josipa Broza Tita, bio je i moj pokojni otac Andrija Hebrang. Na taj način je ubio svaku ideju o neovisnoj Hrvatskoj i ona je morala čekati desetljećima sve do 1990. da se osamostali. Zločinci poput Josip Broza Tita moraju ući u povijest ovjenčani istinom, a ne lažima, a laž je u Hrvatskoj jednako razorna kao što je bila i Titova ideologija. Primjer toga je ime najljepšeg trga u Zagrebu koji nosi ime zločinca Tita, trga i ulice u Zaprešiću i brojnim gradovima u državi što samo pokazuje da narod koji nije rasvijetlio svoju prošlost nema nikakve šanse zakoračiti u svoju bolju budućnost.  Prema tome, čeka nas istina da bi na temelju nje mogli ići naprijed", kazao je Hebrang.

Na pitanje kako se riješiti tog kamena spoticanja Hebrang odgovara:

"Način rješavanja te velike laži koja truje hrvatsku javnost je vrlo jednostavna. Treba dati povjesničarima, znanstvenicima i svjedocima tog vremena da pišu udžbenike, tekstove u medijima, a ne kupljene pristalice zločinačke Brozove ideje. Danas nema istine o Titu niti u jednom udžbeniku niti mediju u RH. Dakle, istina u medije, istina u udžbenike i budućnost će biti pred nama. Lustracija je temeljni korak, prvi korak za to, a ona znači udaljavanje iz javnosti sve one koji su u represivnim službama Brozovog režima sudjelovali u provedbi njegovih ideja. Naravno, Hrvatska je još daleko od toga jer se niti jedna struktura društva nije očistila od pripadnika zločinačke ideje. Kada to napravimo tek onda ćemo biti ravnopravni sa svim ostalim postkomunističkim zemljama koje su to učinile", rekao je dr. Andrija Hebrang u razgovoru za Direktno.hr. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na redakcija[email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.