CJEPIVO ZA COVID TEK IDUĆE GODINE?

Sljedeći tjedan kreće cijepljenje protiv gripe; Soldo za Direktno: Količine koje su došle nisu dostatne za hrvatske potrebe

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Ova je godina izvanredno počela, a tako će, sve je izglednije i završiti; pandemija korona virusa koja je dovela u pitanje povoljnu javnozdravstvenu situaciju diljem svijeta ne jenjava, a s hladnijim vremenom aktualiziraju se i druge respiratorne bolesti, od kojih je ona koju uzrokuje virus gripe najčešća.

17.10.2020. u 18:31
Ispiši članak

Sljedeći tjedan kreće se s cijepljenjem protiv gripe. U Hrvatsku je do sada stiglo i stići će oko 700 tisuća doza cjepiva što je skoro dvostruko više nego 2019. godine, kada smo imali oko 400 tisuća cjepiva.

Najveći dio cjepiva dolazi kroz Zavode za javno zdravstvo te se distribuira putem ordinacija obiteljske medicine gdje liječnici procjepljuju pacijente kojima je osigurano pravo na besplatno cjepivo. Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe imaju osobe životne dobi 65 godina i starije, štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, odrasle osobe i djeca s kroničnim oboljenjima, zdravstveni radnici i trudnice.

Interes za cjepivo deseterostruko veći

Kao i svake godine, tako je i ove dio cjepiva osiguran za privatno tržište koje se kroz veledrogerije distribuira prema ljekarnama, a namijenjen je radno aktivnom stanovništvu i djeci koje nije obuhvaćeno programom besplatnog cijepljenja protiv gripe.

"Interes za cijepljenjem protiv gripe je, mogla bih reći, i deseterostruko veći što se tiče pritiska na ljekarnike kojeg sada imamo u odnosu na protekle godine. Primarno je razlog strah od komplikacija, odnosno povezivanja Covida s gripom kojeg su stručnjaci najavljivali da bi moglo biti kobno za mnoge pacijente. Možemo potvrditi da telefoni u ljekarnama stalno zvone, ali na žalost količine koje su došle nisu ni blizu dostatne za potrebe stanovništva koje trenutno postoje", kazala je za portal Direktno predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Kaže da je prije otprilike tri tjedna stiglo oko 50 tisuća doza cjepiva za ljekarnički kanal i velika većina tog cjepiva je već izdana pacijentima. Ovih dana u ljekarne dolazi  još oko 40 tisuća cjepiva, a Soldo je kazala da informacije s terena kažu da je i većina tih cjepiva već izdana.

Cijepljenje, prema Zakonu o prevenciji zaraznih bolesti u Hrvatskoj, mogu provoditi samo liječnici ili drugi zdravstveni radnici pod nadzorom liječnika i do sada su sva cijepljenja u Hrvatskoj bila provedena u ordinacijama od strane liječnika ili u Zavodima za javno zdravstvo u kojima su cijepili epidemiolozi. Soldo kaže da je Ljekarnička komora prošle godine organizirala projekt u kojem je sudjelovalo 10-tak ljekarni gdje su liječnici partneri projekta cijepili pacijente.

Ljekarnici sudjeluju u procjepljivanju

"Ove godine smo proširili projekt i trenutno je uključeno 80 ljekarni gdje će također liječnici cijepiti naše pacijente. Mi smo iznenađeni zbog ogromnog interesa kojeg su ljekarne, pacijenti i liječnici  iskazali za ovaj projekt jer smo u roku od 24 sata od strane ljekarni zaprimili više od 200 prijava za taj projekt", kazala je naša sugovornica.

Dodaje da u mnogim zemljama Europske unije postoji trend da se ljekarnici i ljekarne promoviraju kao procjepitelji, odnosno sudionici imunizacije.

"Iskustva svih zemalja pokazuju da kada se koriste ljekarne, koje su puno pristupačnije pacijentima, gdje se ne moraju naručivati, puno su im bliže domu, imaju radno vrijeme od 7-20 sati te pacijenti sami mogu birati vrijeme cijepljenja, broj radno aktivnog stanovništva koje je procijepljen značajno raste", kazala je Soldo.

Navodi kako u Velikoj Britaniji, gdje je u ljekarnama omogućeno cijepljenje već 15-tak godina, procijepljenost iznosi više od 70 posto svih kroničnih pacijenata, a radno aktivno stanovništvo je procijepljeno u prosjeku više od 40 posto. Taj postotak u Hrvatskoj drastično je niži; kod nas je procijepljenost radno aktivnog stanovništva negdje ispod 10 posto, a taj broj nije sjajan ni kada se govori o onima koji se cijepe besplatno.

"Procijepljenost varira iz godine u godinu, ali rijetko kada pređemo 20 posto, što se tiče procijepljenosti kroničnih bolesnika i ostalih kojima je dostupno besplatno cijepljenje. To je jako nisko, a niska je i procijepljenost zdravstvenih radnika iako nemamo službenih podataka. Velika Britanija recimo ima više od 70 posto procijepljenih zdravstvenih radnika", navodi predsjednica Komore.

Treba li cjepivo protiv gripe biti besplatno?

"Za većinu građana je to cjepivo besplatno. Kao što sam navela, otprilike 10 posto stanovništva cijepi se o svom trošku, sve ostalo financira država. S obzirom na kapacitete zdravstvenog sustava to je vjerojatno i maksimum koji se sada može napraviti. Naravno da bi bilo dobro da je cjepivo što dostupnije, što povoljnije i ako je moguće besplatno, ali nisam sigurna koliko zdravstveni sustav može podnijeti taj trošak.

Sigurno je da je ulaganje u cijepljenje dobro ulaganje jer kasnije su puno manji troškovi u smislu zbrinjavanja gripe koja često može rezultirati hospitalizacijom starijih pacijenata i koje je zapravo iznimno skupo, dok je ulaganje u cjepiva prema tenderskim cijenama koje postoje dosta nisko", kazala je Soldo.

Dodala je da rijetko koja zemlja ima osigurano besplatno cjepivo za sve. Ove je godine dostupno cjepivo od dva proizvođača. Riječ je o tretravalentnom cjepivu, koje je na tržištu dostupno već drugu godinu i cijena mu iznosi 96,39 kuna, dok je ranijih godina kada smo imali trovalentna cjepiva cijena bila oko 70 kuna. Sada je, dodavanjem još jednog soja, cijena porasla.

"Nemam točne podatke od proizvođača, ali se otprilike više od 90 posto cjepiva za humanu primjenu proizvodi u Europi. Europa je imala veliki kapacitet da nabavi cjepiva i proizvodni kapaciteti su iskorišteni u maksimalnim mogućnostima, ali kako se narudžbe za cjepivo protiv gripe rade u siječnju, a ove godine u siječnju nije bilo ni naznaka Covida i jednostavno nitko nije mogao predvidjeti da će potražnja biti tako velika", naglasila je Soldo.

Cjepivo protiv Covida sredinom iduće godine?

Pitali smo je kakva je trenutna situacija s cjepivom za Covid-19, kada ga možemo očekivati i kolike su šanse da to cjepivo bude besplatno za stanovništvo.

"Imamo dva cjepiva koja su u nekoj fazi registracije, odnosno puštanja u promet u Europskoj uniji. Oba cjepiva i njihovo stavljanje na tržište kontrolira i prati Europska agencija za lijekove čije povjerenstvo za humane lijekove prati i provodi taj proces ranije registracije cjepiva. U nekim posebnim javno zdravstvenim situacijama, kao što je ova epidemija postoji taj ubrzani proces registracije i upravo se to događa s ova dva cjepiva.

Ne vjerujem da ćemo moći dobiti neki poseban termin zbog toga što je jako puno protokola i procedura se mora zadovoljiti, ali neka realna očekivanja su da bi polovicom sljedeće godine trebalo cjepivo biti na tržištu. Neke su najave bile za kraj ove godine i za treći mjesec iduće, ali je to jednostavno neodgovorno tvrditi jer se još užasno puno toga mora dogoditi da bi cjepivo bilo stavljeno na tržište", rekla nam je Soldo i nastavila:

"Ono što znam je da je Europska komisija još u trećem mjesecu organizirala proizvođače i 'stakeholdere' da se napravi neki model ravnomjerne raspodjele tog cjepiva po svim zemljama članicama EU i dogovor je bio da će se cijena tog cjepiva formirati po proizvodnoj cijeni, odnosno da će u cijenu biti uključeno samo ulaganje u razvoj i proizvodnju cjepiva. Procjena je da će cijena biti negdje oko deset eura što je, za ta cjepiva koja se svake godine primjenjuju, kao i u slučaju cjepiva protiv gripe, zapravo prihvatljiva cijena.

Moja pretpostavka je da će biti slična kombinacija kao za gripu; znači besplatno bi se mogli cijepiti kronični bolesnici, zdravstveni radnici, ljudi koji imaju lošiji imunitet, odnosno oni koji su imunokompromitirani. To vam sada mogu samo nagađati, nitko to još ne može sa sigurnošću reći. Slična razmišljanja imaju sve zemlje, ali nitko još nije donio odluku o prioritetima cijepljenja niti o cijeni niti o kategorijama pacijenata koji će imati pravo na besplatno cjepivo", smatra Soldo.

'Možemo očekivati manji broj oboljelih od gripe'

Kao i veliki broj zdravstvenih djelatnika, i Soldo je mišljenja da će cijepljenje protiv gripe, a očekuje se da će se ove godine cijepiti dvostruko više osoba nego ranijih godina, doprinijeti manjem broju oboljelih od ovog virusa. Navodi i da se gripa, kao i Covid, prenosi kapljičnim putem te će epidemiološke mjere koje su na snazi, poput nošenja maski, dezinfekcije i pranje ruku te održavanje distance, sigurno doprinijeti da se gripom zarazi manji broj ljudi. Iako, napominje, s gripom se nikada ne zna.

"Već dvije godine na tržištu postoji tretravalentno cjepivo koje u principu ima taj širi broj sojeva koji bi trebali predvidjeti i obuhvatiti sve sojeve koji se mogu pojaviti u sezoni gripe. Virus gripe jako brzo mutira i može se dogoditi da se kroz sezonu promijeni soj, ali to svejedno ne znači da cjepivo taj soj neće pokriti. Mi ne možemo predvidjeti koji soj gripe će se pojaviti u drugom djelu godine. Naime, mi svake godine imamo taj drugi val, tamo krajem prvog mjeseca i početkom drugoga i zna se dogoditi da se pojavi neki drugi soj gripe, ali obično je to soj koji je pokriven cjepivom. U svakom slučaju, bolje se cijepiti nego ne cijepiti", poručila je Soldo.

S obzirom na veliki broj dojava o nepoštivanju mjere nošenja maski u ljekarnama, Soldo je pozvala sve pacijente da "ako mogu da odu u ljekarnu s maskom, a ako masku nemaju, ljekarnik im je može izdati izvan prostora ljekarne, a kako bi mogli ući u sam prostor ljekarne i obaviti ono što trebaju, a da ne ugrožavaju i sebe i druge pacijente koji su možda bolesni i za njih infekcija može biti fatalna. Razumijem da su svi nervozni, ali taj minimum pristojnosti i odgovornosti bismo trebali zadržati", zaključila je naša sugovornica.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.