SUDBINE ZADUŽENIH

Slijepi supružnici u raljama banaka, na rubu zbog kredita u CHF

Autor

Direktno.hr

18.10.2014. u 09:15
Ispiši članak

Petar Divić 2006. digao je kredit u švicarskim francima. No, rast kamata doveo je do toga da je u stalnom minusu. Morao je produžiti kredit kako bi mu se rata smanjila, a ne pomaže ni činjenica što mora plaćati ukupno preko 500 kuna zdravstvenog osiguranja za nezaposlenu suprugu, stranu državljanku, koja je kao i on – slijepa.

"2006. digao sam kredit u švicarskim francima za podrumski stan u Žerjavićevoj ulici u Zagrebu. Riječ je o 53.000 eura na 30 godina. Rata je ispočetka iznosila malo preko 2000 kuna. 2010. godine došla je na 2500 kuna. Kredit sam iz tog razloga morao produžiti za 15 godina, dakle do 2051. Nisam imao izbora. Rata je trenutno oko 1900 kuna", rekao je Petar Divić u razgovoru za portal Direktno.hr.

Zaposlen je kao telefonski operater, plaća mu je 4500 kuna, a kada odbije kredit, režije i kartice bez kojih ne može, ostaje samo minus na računu. Njegova supruga Gordana također je slijepa i ne može naći posao, a problem u Hrvatskoj predstavlja činjenica da je ona strana državljanka.

"Ona nema pravo ni na socijalnu pomoć ni na članstvo u Udruzi slijepih. Mora plaćati zdravstveno osiguranje. U Hrvatsku je stigla prošle godine, otkad se broji rok od 5 godina kada može dobiti državljanstvo. Mislili smo da preko mene ima zdravstveno, ali kada je ovo ljeto otišla kod doktora, rekao joj je da zdravstveno ne vrijedi i da mora plaćati 417 kuna mjesečno. To uključuje i sve vrijeme koje je tu, a da zdravstveno nije plaćala. Taj dug sada iznosi 5400 kuna, a od 15. listopada na to idu i zatezne kamate od 3,5 kune dnevno. Dakle, svaki mjesec moramo plaćati 417 kuna i oko 100 kuna zateznih kamata jer sam u minusu i to ne mogu platiti", nastavlja svoju priču gospodin Divić.

Gospođa Divić također je telefonist po struci, ali od posla nema ništa. Traženje pomoći od strane institucija nije mu pomoglo.

"Obratio sam se Gradskoj skupštini, oni su me proslijedili Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom", kazao je dodavši kako je neuspješan bio i njegov pokušaj obraćanja Centru za socijalnu skrb.

"Ako platim dug, idem u nedozvoljeni minus, zatvorit će mi račun, neću moći platiti kredit i morat ću van iz stana", dodaje.

Osvrnuo se i na presudu Visokog trgovačkog suda iz srpnja prema kojoj banke nisu smjele mijenjati kamatu, a uz to se čeka revizija Vrhovnog suda.

"Presuda je donesena, ali u njoj nije definiran ni rok u kojem banke trebaju platiti razliku za promjenjivu kamatu i nigdje nije navedeno da to uopće i trebaju napraviti", dodaje.

Jedino što sada može učiniti je pokretanje privatne tužbe.

"Banke su svjesne da si rijetko tko može priuštiti tužbu. Raspitao sam se, trošak za tužbu je 3.000 kuna, ja si to ne mogu priuštiti".  

Gospodin Divić ovog tjedna ponovno je pisao Gradskoj skupštini, a zamolio je sve koji imaju sluha da njegovoj supruzi omoguće posao, barem na pola radnog vremena, kako bi dobila zdravstveno osiguranje i time otklonila ogromni trošak.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.