O porezima

Slavko Linić: Bez rasta investicija ne možemo smanjivati PDV

Autor

Marijan Opačak

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu u "Aktualnom prijepodnevu" kako će Vlada smanjiti porez na dodanu vrijednost. Međutim, ekonomist Guste Santini ne slaže se s premijerom. "Građanin je potrošač, djelatnik i investitor. Ne postoji nijedan porez koji ne plaćaju građani. Samo smanjenje PDV-a neće nas dovesti na pravi put. Činjenica je da u RH postoji tržišna država , ako se smanji PDV nemamo pravo tražiti od prodavača da za taj iznos smanji cijenu", rekao je, među ostalim, Santini. 

19.01.2018. u 19:29
Ispiši članak

Slavko Linić, bivši ministar financija, za Direktno je rekao kako se slaže s profesorom Santinijem kako sad nije vrijeme za smanjivanje PDV-a. "Manji PDV nije moguć dok se stopa rasta temelji na potrošnji, a ne na investicijama. Kad bi imali rast investicija, rast projekata, kad bi krenule državne investicije koje bi potaknule privatne recimo u željeznici, energetskom sektoru tog trenutka možemo računati na smanjenje PDV-a", rekao je Linić i dodao: "Dok god se gospodarski rast kod nas temelji na potrošnji i nema onog pravog rasta temeljenog na novim radnim mjestima koja smanjuju deficit u zdravstvenom i mirovinskom osiguranju, ne možemo smanjivati PDV". 

"Dakle, po meni dok se ne riješi deficit zdravstvenom i mirovinskom sustavu, dok ne krenemo ulagati uvijek će nedostajati sredstava i pitanje je što će služiti za namirenje deficita", rekao je Linić.  

Naš sugovornik ipak napominje kako svako smanjenje PDV ide na ruku krajnjem potrošaču. "Ne treba smanjenje gledati kao na nešto što je nemoguće. Trgovci i ugostitelji vjerojatno neće smanjiti cijenu, ali kad gledamo ipak opremu i opremaše ipak je itekakva korist od smanjenja PDV-a kad gledamo krajnje korisnike. Smatram kako će manji PDV ipak svakome donijeti koristi", rekao je Linić i dodao kako ne treba gledati je li to domaći ili strani proizvođač. 

"Mi nismo riješili temeljne probleme, a to su veliki deficiti u mirovinskom i zdravstvenom osiguranju i prema tome uvijek će državi nedostajati taj novac i postavlja pitanje kako će i gdje će ga namiriti", rekao je Slavko Linić za Direktno

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.