ZA DIREKTNO

Slaven Letica: Fantomska bol Pupovca i SDSS-a za bilo kakvom 'Jugoslavijom''

Autor

Andrea Latinović

Obraćanje Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a javnosti, zasigurno je bilo ključni politički događaj toga dana. Jasno, o njemu su se očitovali brojni političari, ali i opinion-makeri, među kojima je i politički analitičar i sociolog, prof. dr. Slaven Letica.

11.09.2019. u 19:37
Ispiši članak

U kraćem razgovoru za Direktno, dr. Letica vrlo pomno i taksativno objašnjava Pupovčevo djelovanje.

''Slušajući i gledajući , a to je vrlo važno, govor tijela, obraćanje javnosti predsjednika SDSS-a dr. Milorada Pupovca u kojem je pokušao objasniti vlastite izjave o zajedničkom nazivniku NDH i RH - koji se prema njegovom mišljenju svodi na poticanje mržnje prema Srbima - kao i tvrdnju da je Hrvatska izvor regionalne nestabilnosti, sjetio sam se medicinske hiperbole o – fantomskom bolu.

Liječnici i medicinsko osoblje dobro poznaju situacije u kojima pacijent osjeća bol u dijelu tijela koje više ne postoji. Primjerice, u kirurški odstranjenom, amputiranom, udu.

Operacijom Oluja amputirani  'ud' za kojim iskreno pati Milorad Pupovac i njegov SDSS, dakako i režim Aleksandra Vučića, fantomska je, zločinačka, tzv. Republika Srpska Krajina. Vojnom 'amputacijom' RSK, slomljena je kralješnica Velike Srbije, ali došlo je i do masovnog egzodusa više od 200.000 hrvatskih državljana srpskog etničkog podrijetla koji su milom, ili silom pristali na ulogu ratne 'pete kolone' osvajačke i genocidne politike Slobodana Miloševića i JNA.

Za razliku od pretežitog broja hrvatskih umnika koji smatraju da su patetična retorika i govor tijela Milorada Pupovca glumljeni, osobno smatram da su iskreni i da izražavaju njegovu fantomsku bol za Jugoslavijom i RSK'', smatra dr. Letica.

'Peta kolona' ponovno?

''Na žalost, umjesto da objektivne probleme, nezaposlenost, siromaštvo, krizu identiteta, socijalnu marginalizaciju hrvatskih građana srpskog etničkog i pravoslavnog podrijetla rješava u vlastitoj domovini, Republici Hrvatskoj, Milorad Pupovac i njegov SDSS pokušavaju ih rješavati pristajući ponovno na ulogu 'pete kolone', ovoga puta, političkoga režima koji je utjelovljen u političkoj biografiji nekadašnjeg Šešeljeva radikala, danas četničkog naprednjaka Aleksandra Vučića'', nastavlja dr. Letica.

Prisjeća se i vlastite prošlosti:

''Kao čovjek koji je 1990. godine vodio razgovore i pregovore s ondašnjim vođom hrvatskih Srba dr. Jovanom Raškovićem, mogu kazati da dr. Milorad Pupovac farsično ponavlja njegovu fatalnu povijesnu pogrešku. Kao što Jovan nije nikako mogao prihvatiti ideju o samostalnoj hrvatskoj državi koja ne bi bila replika NDH, tako nešto čini se neprihvatljivim i Miloradu.

Vazalski odnos vođa prečanskih Srba prema metaforičkom Beogradu nedavno je najbolje objasnila jedna od najumnijih srbijanskih povjesničarki i – u Titovim čistkama nakon Karađorđeva 1971. – palih političarki, dr. Latinka Perović.

U velikom intervjuu koji je nedavno dala srpskom i bosansko - hercegovačkom novinaru i književniku Nedimu Sejdinoviću, a objavljen je 9. kolovoza 2019. na portalu lupiga.com., na jedno od ključnih pitanja: 'Kako danas izgleda Srbija Aleksandra Vučića'?, odgovorila je: 'Srbi su frustrirani. Svojom odgovornošću su izgubili Jugoslaviju. Istovremeno, one delove srpskog naroda u Bosni, Hrvatskoj i drugde mobilišu, obećavaju pomoć, drže u nekom jedinstvu, pozivaju njihove predstavnike ovde (u Beograd – op. S.L.). Oprostite, šta je to nego vid neprespavanog velikodržavnog sna koji izaziva nepoverenje drugih?'

Stoga na kraju, uz liječničko objašnjenje pojma ''fantomska bol'', dr. Slaven Letica zaključuje:

''Milorad Pupovac, na žalost, još uvijek ne želi prihvatiti činjenicu da su 'Srbi svojom odgovornošću izgubili Jugoslaviju', a još i manje činjenicu da je slom RSK i veliki 'traktorski' egzodus bio logična posljedica demonizacije RH kao 'nove NDH' i nas Hrvata kao 'ustaša“.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.