OGLASILA SE I POREZNA

Škoro dobio novac 'na ruke'? Organizatori koncerta tvrde da su izgubili račun, pjevačev menadžer: Sve je bilo po zakonu

Autor

Rafael Jurčević

Prvi krug predsjedničkih izbora je praktički "pred vratima", a birače uz programe i politike svakako zanimaju i životopisi svih kandidata. Važan dio životopisa kandidata čine i njihovi karijerni i poslovni uspjesi u politici i izvan politike. 

15.12.2019. u 14:07
Ispiši članak

Jedan od kandidata koji najbolje financijski stoje je i pjevač i poduzetnik Miroslav Škoro. Mediji su više puta pisali o njegovim tvrtkama i poslovnim uspjesima, a najvažniji dio njegovih uspjeha su svakako koncerti, s kojima je i počeo svoju poduzetničku karijeru.

Portal Direktno je tako dobio informaciju od svojih čitatelja iz Njemačke kako je popularni pjevač i predsjednički kandidat Miroslav Škoro nastupao u Njemačkoj prošle godine, ali i ove godine, a da je za svoje nastupe dobio gotovinske iznose koje nije prijavio nadležnim tijelima u Hrvatskoj (Poreznoj upravi).

Tako je, prema našim informacijama, Škoro nastupio u Njemačkoj 30. lipnja 2018. u Calwu, 2019. je nastupio 8. veljače u Duisburgu, dan kasnije u Reutlingenu, 10. svibnja u Frankfurtu u klubu Enigma, 11. svibnja u Rheinstettenu i 1. lipnja u Münchenu. Izvor portala Direktno tvrdi kako je cijena nastupa u Calwu bila 8000 eura koje je Škoro navodno primio "na ruke", ne prijavivši zaradu Poreznoj upravi u Hrvatskoj. 

Portal Direktno je iz tih razloga kontaktirao Ivicu Laškarina, predsjednika udruge Kroatische Kulturgemeinschaft Calw e.V koja je organizirala koncert u Calwu, ali i Poreznu upravu, koji bi trebali znati više informacija o navodnom slučaju.

Predsjednik udruge koja je organizirala koncert je u odgovoru za naš portal kratko rekao kako se gospodin Škoro tu večer ponašao korektno te da su oni bili zadovoljni s nastupom te da je postojao račun, ali da je ljudskom nemarnosti račun izgubljen! Tako da ne postoji niti jedan dokaz sa strane ove udruge koliko je novca plaćeno Škori za nastup, niti na koji način je isplaćen taj novac.

Kontaktirali smo i Škorinu tvrtku Campus koja je organizator Škorinih koncerata, no nisu se javljali, dok je Škorin menadžer Miljenko Ćurić, koji je naveden kao osoba za zastupanje na službenim stranicama, rekao da je njegov komentar na cijeli slučaj to da su se koncerti uvijek organizirali i računi izdavali u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske.

Porezna uprava kaže da se radi o poreznoj tajni

Porezna uprava nam je u svom odgovoru rekla kako konkretne podatke ne može otkrivati jer se radi o poreznoj tajni.

"Porezna uprava, sukladno svojoj nadležnosti propisanoj Zakonom o Poreznoj upravi, obavlja primjenu i nadzor primjene poreznih propisa i propisa o prikupljanju doprinosa.

Nadzor poslovanja poreznih obveznika u primjeni propisa iz nadležnosti Ministarstva financija, Porezne uprave obavlja se prema odredbama Općeg poreznog zakona i propisa o pojedinoj vrsti poreza. Odabir poreznih obveznika za nadzor, sukladno odredbama navedenog zakona, obavlja se na temelju objektivne procjene rizika, vodeći računa o poreznoj snazi poreznog obveznika. U odabiru poreznih obveznika za nadzor uzimaju se u obzir i prijave i inicijative drugih državnih tijela i građana. Nadzor poreznih obveznika, kao i drugih osoba koje raspolažu podacima bitnim za oporezivanje, obavlja se kroz provjeru, neizravni nadzor, porezni nadzor i financijske istrage, ovisno o rizičnosti poreznih obveznika.

U provjeri i utvrđivanju činjenica bitnih za oporezivanje, Porezna uprava surađuje i razmjenjuje podatke s drugim javno-pravnim tijelima, te drugim državama.

Slijedom navedenog, Porezna uprava, sukladno propisanom djelokrugu rada, i u navedenom slučaju poduzima odgovarajuće mjere u cilju provjere i utvrđivanja svih činjenica bitnih za oporezivanje. Podatke o konkretnim poreznim podacima kojima raspolaže u vezi s konkretnim poreznim obveznicima, Ministarstvo financija, Porezna uprava dužna je čuvati kao poreznu tajnu, sukladno odredbi članka 8. Općeg poreznog zakona", stoji u odgovoru Porezne uprave na upit portala Direktno o navedenom slučaju.

Škorini glazbeni prihodi idu preko tvrtke Campus

Mediji su već ranije pisali kako je Škoro vodi svoju glazbenu karijeru preko vlastite diskografske tvrtke Campus.  U posljednje tri godine ta je tvrtka ostvarila ukupnu neto dobit od 1,7 milijuna kuna. U sklopu Campusa razvija i svoju etiketu “Vina Škoro” od koje godišnje uprihoduje oko 600 tisuća kuna.

"Otišao sam iz Croatia Recordsa jer se s ostalim suvlasnicima nisam uspio dogovoriti da upravljanje tvrtkom treba odvojiti od vlasništva. Prodao sam svoje dionice za 1,4 milijuna kuna, zaradio u tom poslu, i utemeljio svoju diskografsku kuću", objasnio je Škoro jednom prilikom zašto je osnovao svoju diskografsku kuću.

Tjednik Nacional je pisao kako Škoro ostvaruje osnovne prihode preko naknada koje ostvaruje za održavanje koncerata. Izvori bliski Škori su za Nacional naveli da on godišnje održi između četrdeset i pedeset koncerata te da prosječno po koncertu naplaćuje oko pet tisuća eura uvećanih za porez na dodanu vrijednost. Ti iznosi variraju ovisno o prigodi, njegovoj procjeni koliko od organizatora može zatražiti i slično. Od prihoda ostvarenog po jednom koncertu, deset posto odlazi producentu, a ostalih devedeset posto popola dijele Škoro i članovi njegova benda. Po takvom okvirnom izračunu, navode Škori bliski izvori, on godišnje može ostvariti prihod od gotovo milijun kuna.

Tvrtka Campus je prošle godine imala malo manje od 3,5 milijuna kuna prihoda, a dobit koja ostaje Škori i supruzi je 685.000 kuna. I prijašnje godine poslovali su s dobiti koja je varirala od 40.000 do 672.000 kuna.  Direktorica tvrke je Kim Ann Škoro, a tvrtka ima četiri zaposlena, pisala su 24 sata.

Mediji su također pisali kako Škoro živi u kući na obroncima Medvednice, na adresi Kvintička. U zemljišnim knjigama vlasništvo nad kućom, pomoćnom zgradom, dvorištem i voćnjakom – posjedom ukupne površine 826 metara četvornih - upisala je njegova supruga Kim Ann Škoro. U velikom dvorištu Škorini imaju i mali bazen. U susjednoj zgradi, na adresi Gračanske dužice, tvrtka Campus posjeduje, prema podacima iz zemljišnih knjiga, peterosobni stan u prizemlju površine 146,9 četvornih metara. U tom prostoru smješten je i njegov muzički studio.

S obzirom da Škoro vodi svoje koncerte preko pravne osobe tvrtke Campus, za organizaciju navedenog koncerta u Calwu, njegova tvrtka je trebala izdati račun, na temelju kojeg je udruga Kroatische Kulturgemeinschaft Calw e.V trebala uplatiti novac na žiroračun tvrtke. Taj isti račun je udruga, kako smo već napisali, prema priznanju vodećih ljudi izgubila ljudskim nemarom.

Problemi estrade s porezima postoje duže vrijeme

Estradne zvijezde su inače i ranije imale problema s prijavom ili plaćanjima porezima. Tako je u porezne dugove upao pjevač Ivan Volarić, poznat po estradnom imenu Ivan Zak. Volarić je, prema posljednjim javnim podacima, na svoje ime uspio nabiti dug od 188.766,91 kune. Najveći dio duga otpada na doprinose (154.114,78 kune), ali je pjevač dužan i 22.855,06 kuna PDV-a te 11.797,07 kuna poreza i prireza na dohodak.  Na listama poreznih dužnika ranije su se nalazili i Tony Cetinski, Siniša Cmrk i drugi.

Porezna uprava je i 2012. godine najavila veliku akciju provjere poslovanja estradnih zvijezda. Tako je Novi list prije sedam godina pisao kako su Marko Perković Thompson, Neno Belan, Zlatan Stipišić Gibonni, Jelena Rozga, Maja Šuput, Marko Grubinić - Modni mačak i Fani Horvat pozvani u Poreznu upravu kako bi objasnili podrijetlo svoje imovine.

Neki među elitnim pripadnicima hrvatske estradne scene našli su se na meti akcije Porezne uprave koja se bavi građanima čija je imovina u velikom nesrazmjeru s njihovim prijavljenim prihodima. 

Novi list je također pisao kako su poreznici posebno nadzirali Marka Perkovića Thompsona i Jelenu Rozgu, za koju su navodno utvrdili dva milijuna i sto tisuća kuna neprijavljenog dohotka za 2009., 2010. i 2011. godinu. Pisalo se tada kako bi Rozga mogla dugovati više od pola milijuna kuna poreza, no slučaj poreznog nadzora estradnih zvijezda nije završio nikakvim sankcijama, barem koliko je javnosti poznato.

Još veća afera izbila je prije jednog desetljeća kada su mediji otkrili da porezni obveznici plaćaju doprinose za 1294 samostalna umjetnika. Pjevačke zvijezde koje su zarađivale po desetke tisuće eura na nastupima nisu plaćale ni mirovinske doprinose ni doprinose za zdravstvo. 

Među imenima koja su se tada spominjali bili su i Ivana Vrdoljak, Ivo Amulić, sestre Marija i Ivana Husar, Vinko Coce, Jasmin Stavros, Dražen Žanko, Giuliano Đanić, Rajko Dujmić, Đuka Čaić, Mile Kekin, Marijan Ban, Joško Banov, Maja Blagdan, Boris Novković, Davor Gobac, Vlado Kalember, Ana Rucner, Mladen Biočina, Ivan Mikulić, Alen Islamović, Dubravko Ivaniš Ripper, Darko Rundek, Kristina Krepela, Martina Tomčić, Adonis Ćulibrk...

Plaćaju se porezi na dobit (i)li na dohodak

Estradne zvijezde u Hrvatskoj plaćaju poreze na dobit ako su pravne osobe, kao u slučaja Miroslava Škore ili poreze na dohodak ako su fizičke osobe. Plaća se također i PDV ako se ispune potrebni uvjeti za ulazak u sustav oporezivanja na dodanu vrijednost.

Naravno, ako se radi o pravnim osobama, plaća se porez na dobit, ali i porez na dohodak u slučaju ako je pjevač službeno zaposlen u tvrtci te prima plaću od strane te tvrtke. 

Prema Zakonu o porezu na dohodak stopa poreza na dohodak kojom se oporezuje porezna osnovica po osnovi drugog dohotka (autorski honorar) iznosi 24%. Ako godišnji primitci po osnovi autorskih naknada zajedno s plaćom i/ili dohotkom od samostalne djelatnosti premaše poreznu osnovicu od 210.000 kuna, tada će se primitci koji premaše godišnju osnovicu od 210.000 kuna oporezivati stopom od 36 %, i to u posebnom postupku koji će za porezne obveznike obavljati Porezna uprava.

Na autorske honorare potrebno je obračunati doprinose  za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti za (za umirovljenike i druge osiguranike samo I. stupa) – 10% ili za ostale osiguranike obveznike (II. stupa) – 7,5%; doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje (II. stup) – 2,5% i doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje – 7,5%.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.