'NE MOŽE ON SAD POBOLJŠAVATI PROŠLOST'

Škare Ožbolt za Direktno: Mesić ima problem identiteta u odnosu na Tuđmana, on je išao na sastanke, ali ne bez njegovog znanja

Autor

bkk

"To je 'copy paste' intervju kojeg je Božo Dimnik dao portalu Deutsche Welle", kazala je odmah na početku našeg razgovora Vesna Škare Ožbolt upitana da komentira razgovor kojeg je Večernji list objavio sa Stjepanom Mesićem prije pet dana.

10.06.2021. u 22:01
Ispiši članak

Podsjetimo, u tom intervjuu Mesić govori o, kako je dnevnik to predstavio, svojoj malo poznatoj ulozi koju je odigrao u priznavanju RH od strane međunarodne zajednice te u tom kontekstu spominje svoj sastanak s tadašnjim njemačkim ministrom vanjskih poslova, Hansom Dietrichom Genscherom , tvrdeći da je bio ključan za priznanja koja su uslijedila.

Štoviše, Mesić tvrdi da je upravo on bio zaslužan za to da je Island prvi priznao RH (kaže da je prisustvovao telefonskom pozivu Genschera islandskom ministru), a kako kaže, nakon povratka u Hrvatsku sa sastanka, uslijedio je sastanak u Vatikanu te još jedno priznanje RH.

Za sastanak s Genscherom nije znao nitko

Za sam sastanak s Genscherom, Mesić kaže da ga je organizirao njegov prijatelj Dimnik, a prolazak kroz Sloveniju osigurao Janez Drnovšek. Ustvrdio je da, osim spomenutog dvojca, za njega nije znao "nitko".

"Otišao sam tamo i računao na sastanak s Genscherom od 20 minuta. Rekao sam mu da više nema naboja da bi se mogla održati Jugoslavija, čak ni u konfederalnom modelu, i da će, ako Europa ne prizna novoformirane države, biti rata na cijelom našem prostoru. Da će biti krvavo u Hrvatskoj, brutalno u BiH, a da će se na kraju i Srbija kupati u krvi. A sve zbog toga što svijet nije na vrijeme prepoznao da se Jugoslavija ne može održati. Na to se Genscher okrenuo prema Boži i pitao ga da li ja njega blefiram. Božo mu je rekao da je to moja politička procjena. Ostali smo na sastanku četiri sata.

Pitao me tko će nas priznati. Počeo sam nabrajati: 'Vi, Mađarska...'

Na to je rekao da krenemo drugim smjerom, od onih koji su u Drugom svjetskom ratu bili neutralni. A onda je uzeo telefon i nazvao ministra vanjskih poslova Islanda i dogovorio da oni budu prvi koji će nas priznati. Vratio sam se u Zagreb, a potom otišao na sastanak u Vatikan, koji je bio druga zemlja koja nas je priznala", kazao je Mesić u razgovoru za Večernji.

"Otpočetka te godine je trajao pritisak na Njemačku da se priznaju i Hrvatska i Slovenija, a veliku ulogu u tome su odigrali upravo njemački mediji", prisjeća se Škare Ožbolt te navodi da su u tome sudjelovali najugledniji politički komentatori u Njemačkoj i radili "strašan pritisak" na Njemačku da prizna obje zemlje. 

'Stipe je išao, ali ne bez dogovora s Tuđmanom'

"Osim toga tu je i Hrvatska zajednica, bilo je nekoliko sastanaka i susreta. Mi smo već te godine otvorili tzv. Inozemne urede Republike Hrvatske u Münchenu i Stuttgartu i tu se već ozbiljno razgovaralo i s tadašnjim pokrajinskim predsjednicima", kontekst je kojeg pojašnjava tadašnja savjetnica za odnose s javnošću predsjednika Franje Tuđmana.

"Hrvoje Šarinić je nekoliko puta bio u Njemačkoj i u Austriji, ministri vanjskih poslova su se nalazili i tajno i javno. Stipe Mesić je išao, ali to nije bilo bez dogovora s Franjom Tuđmanom", tvrdi naša sugovornica dobro upoznata sa situacijom u Hrvatskoj iz toga vremena.

"Do u detalja su se razrađivali ti susreti koji su se odvijali u tajnosti. To je bio toliki pritisak na Njemačku. Genscher je bio jako dobar prijatelj s Budimirom Lončarom. To su bila dva ministra koji su i prije promjene održavali dobre odnose i veze".

Trebalo je uvjeriti Njemačku u to što se odigravalo u Hrvatskoj, govori Škare Ožbolt. Osim spomenute Hrvatske zajednice u Njemačkoj, kaže, veliki dio su odradili i hrvatski predstavnici u Bundestagu i inače prisutni u tom političkom miljeu Njemačke.

Genscher je, tvrdi, bio na svaki način stavljen pod jedan teški pritisak.

Sam sastanak kojeg Mesić spominje, a koji je pandan intervjuu DW-u početkom 2017., Dimnik smješta na dan 14. studenog 1991. godine. 

Dodajmo da samu "tajnost" navedenog sastanka, kako je to istaknuo Mesić, ipak kompromitira i uvid u transkript 36. sjednice Vrhovnog državnog vijeća (VDV) održane 12. studenog 1991. (transkript dostupan u arhivi ICTY , predmet Prlić et al. pod oznakom P00082, te također na poveznici) gdje je jasno da je dva dana prije sastanka Mesić o istome do u detalja upoznao cijeli državni vrh.

Pad Vukovara usmjerio sve prema priznanju Hrvatske

Osim toga, četiri dana nakon sastanka Genscher-Mesić pada Vukovar.

"Sve je bilo jasno. Ako je i jedna situacija usmjerila sve prema priznanju Hrvatske, to je bila strahota koja se dogodila u Vukovaru", govori Škare Ožbolt.

"Tko god je imao bilo kakvu vezu, u vrijeme kada se Hrvatska jako borila za svoj identitet i prepoznavanje na međunarodnoj zajednici, svi su tražili neki način da ostvare kontakte preko poznatih, tako vjerojatno i on koji je valjda preko Dimnika stupio u komunikaciju. To je bilo takvo vrijeme. Bilo je potrebno uvjeravati da je Hrvatska žrtva agresije i da je treba priznati. To je bio način djelovanja i ponašanja svih nas", govori Škare Ožbolt.

"Ne bih sad isticala tko je dao najveći doprinos to bi bilo pretenciozno, ali svatko je imao svoje kontakte, ovaj s Francuskom, ovaj s Njemačkom, ovaj s Australijom...", govori naša sugovornica.

"Jugoslavenska propagandna mreža konzulata i ambasada je bila ogromna i nitko nije pomišljao da bi se nekakva velika Jugoslavija  raspadala, da bi se države tu odcjepljivale, to su bila jako teška vremena. Ni Hrvatsku ni Sloveniju nitko nije poznavao", prisjeća se Škare Ožbolt koja je kaže da je o svemu bila informirala i sa svime "brifirala" predsjednika Tuđmana.  

'Mesić ima problem identiteta u odnosu na Tuđmana'

"Bila sam na svim sastancima tada i sama sam putovala lobirati, ali ponavljam sve se to koordiniralo s predsjednikom pa i ovaj", kaže i tvrdi za Mesićev navodno tajni sastanak:

"To se sigurno nije dogodilo bez znanja Franje Tuđmana, to se dogodilo uz strogo znanje Franje Tuđmana jer nitko, barem ne Stipe Mesić, ne bi mogao otići tajno u Sloveniju, tajno u Njemačku, a da to predsjednik Tuđman nije znao. Sve je bilo jako koordinirano".

"Mesić ima problem identiteta u odnosu na Franju Tuđmana, ali ne može on sad poboljšavati prošlost, to ne ide", zaključila je svoje razmišljanje za portal Direktno Vesna Škare Ožbolt.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.