SUD EU-A NIJE NADLEŽAN ZA SLOVENSKU TUŽBU?

Škare-Ožbolt: Potvrđeno stajalište Hrvatske; preostaje ili sud u Hamburgu ili bilateralni pregovori o graničnom sporu

Autor

dd

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a, Estonac Priit Pikamae ocijenio je kako taj Sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske optužujući je za povredu europskog prava jer odbija provesti arbitražnu odluku o granici.  Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt komentirala je za Direktno taj novi trenutak u slovenskoj tužbi, a koji ide u korist Hrvatske.    

11.12.2019. u 17:49
Ispiši članak

Odvjetnik je u svom mišljenju napisao kako su "Povrede prava Unije koje Republika Slovenija stavlja na teret Republici Hrvatskoj akcesornog (sporednog) karaktera u odnosu na pitanje utvrđivanja granice između tih dviju država članica, koje potpada pod međunarodno javno pravo".  

Dosadašnja praksa pokazuje da u predmetima koji se vode pred Velikim vijećem Suda EU-a, a to je slučaj i s ovom slovenskom tužbom, Sud slijedi mišljenje nezavisnog odvjetnika u oko polovice slučajeva.

Škare-Ožbolt komentirala je kako je svojim mišljenjem nezavisni odvjetnik Suda EU-a samo potvrdio ono što hrvatska strana od početka tvrdi, a to je da taj Sud nije nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske. 

Naime, stajalište Hrvatske je da Sud EU-a nije nadležan odlučivati o zahtjevima Slovenije u navedenom postupku, s obzirom na to da između dviju država nije doista riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU, što bi bilo u nadležnosti Suda Europske unije. Hrvatska drži da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primjenu međunarodnog prava, koji treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rješavanja sporova, uključujući pregovorima.

Podsjetimo, pred Sudom Europske unije, čije je sjedište u Luxembourgu, službena Ljubljana zatražila je da se Hrvatska prisili na prihvaćanje  arbitražne presude o granici, iako je Hrvatska izašla iz arbitraže nakon što su slovenski predstavnici u tom slučaju nepovratno kompromitirali cijeli proces. Objavljeni transkripti njihovih telefonskih razgovora upućivali su na pokušaj manipulacije sucima i dokazima. Slovenci su ostali pri tvrdnji da je Hrvatska takvim postupkom povrijedila pravo EU-a. 

Bivša hrvatska ministrica pravosuđa istaknula je da ako se pitanje granica mora riješiti pred sudom, onda je za to svakako nadležan Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, a ne Sud EU-a.  

Potrebna politička volja

"Ako Veliko vijeće Suda EU-a pred kojim se vodi taj predmet slijedi mišljenje tog nezavisnog odvjetnika, onda se sve kanalizira prema Sudu mora u Hamburgu, no moje je mišljenje, a to Hrvatska cijelo vrijeme i predlaže, kako bi najbolje bilo da se granični spor riješi bilateralno", govori Škare-Ožbolt.

Podsjeća i da su Slovenci sami, kroz objavljeni izvještaj Slovenske komisije za nadzor javnih službi priznali svoje nedopušteno djelovanje u arbitraži s Hrvatskom. 

Na naš upit jesu li objavom tog izvješća umanjili i svoje argumente protiv Hrvatske, Škare-Ožbolt odgovara "apsolutno" te dodaje da su tim razotkrivanjem 'sami sebi skočili u usta'". 

Na kraju ističe kako joj je žao zbog slijeda događaja jer je riječ o dvije dobrosusjedske zemlje koje taj granični spor mogu riješiti u bilateralnim pregovorima, no "potrebna je politička volja".

Na pitanje nazire li takvu političku volju kod slovenskog vodstva, Škare-Ožbolt odgovara kako vjeruje da će sazreti vrijeme da se cijeli slučaj vrati u bilateralni kontekst, ponavljajući kako je samo potrebno pokazati političku volju i zrelost kako bi se pronašlo zajedničko rješenje. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.