DOGOVORENE ISPLATE OKO PREKOVREMENIH SATI

SINDIKATI U ZDRAVSTVU NE IDU U ŠTRAJK Topolnjak za Direktno: Tražili smo od Beroša da testove na Covid plati država

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

U četvrtak je održan sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša s predstavnicima sindikata zaposlenika u zdravstvenom sustavu.

16.09.2021. u 12:47
Ispiši članak

Na sastanku se govorilo o temama koje se odnose na realizaciju dogovora o plaćanju razlike prekovremenog rada, izmjene uredbe o koeficijentima rada, a na stolu se našlo i pismo ministra radnicima u sustavu zdravstva koje je objavljeno prošlu subotu u Jutarnjem listu.

Odluka o plaćanju razlike prekovremenih sati bio jedan od zahtjeva koje je Sindikat uputio Ministarstvu, rekao je za portal Direktno predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH), Stjepan Topolnjak nakon održanog sastanka. 

"Pitanje koeficijenata je pitanje koje rješavamo već duže vrijeme. Još u lipnju je donesen Zakon o izmjeni državnog proračuna u kojem su se namirila i sredstva za isplatu razlike prekovremenog rada od 2013.  do 2020. godine. Ministarstvo zdravstva će početkom idućeg tjedna poslati tu odluku ravnateljima bolnica s uputom na koji način će isplata za prekovremene sate ići", kazao je u izjavi za portal Direktno Topolnjak, a zatim se osvrnuo i na Uredbu o koeficijentima koja, kako kaže, nikako da doživi svoj kraj.

"Rečeno nam je danas da je uredba poslana u Ministarstvo financija na konzultacije jer je ono to koje odlučuje može li se ona realizirati. Mislim da je to sad već riješeno i da je samo pitanje vremena kada će uredba izaći van", otkrio je čelnik Sindikata.

Neće u štrajk

Na sastanku je bilo riječi i o reakciji koju su u ponedjeljak uputili Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i SSZSSH na Beroševo otvoreno pismu u kojem su zatražili hitan sastanak s ministrom kako bi ga odgovorili od uvjetovanja dolaska na radno mjesto zdravstvenim radnicima s Covid-potvrdama. Portal Direktno je u srijedu došao u posjed informacije da se idući tjedan navodno sprema i štrajk u zdravstvu ako će Ministarstvo i Stožer inzistirati na primjeni ove mjere.

Međutim, Topolnjak kaže da SSZSSH nije organizator štrajka te da se u isti, ako će ga i biti ne namjeravaju uključiti, a jedan od razloga je i to što Covid-situacija ne dozvoljava radnicima da krenu u štrajk.

"Mi se apsolutno protivimo parcijalnoj provedbi obveze cijepljenja, osim toga na sastanku Gospodarsko-socijalnog vijeća i Vlade dogovoreno je da obaveznog cijepljenja neće biti, ali je sada ministar napisao da će biti obavezne potvrde koju će moći dobiti oni koji su cijepljeni ili preboljeli korona virus. Za sve ostale, ministar inzistira na provedbi testiranja prije dolaska na posao da bi se zaštitilo radnike i pacijente. Mi smo danas inzistirali da ta testiranja moraju ići na trošak poslodavcu. Vidjet ćemo sada kako dalje. Naš Sindikat i Hrvatski  strukovni sindikat   medicinskih sestara nismo organizatori štrajka", rekao je Topolnjak.

"Mi nećemo štrajkati. Nastojimo prava iz kolektivnog ugovora rješavati za stolom u kolektivnim pregovorima. Nemamo osnove za štrajk jer su riješeni prekovremeni sati, a bit će riješena i Uredba o koeficijentima", govori šef SSZSSH-a.

"Izdvajanje zdravstvenog sustava u odnosu na ostale dijelove javnog sektora i posredna penalizacija djelatnika je diskriminatorna i može dovesti do još veće preopterećenosti sustava", podsjetimo, pisalo je u priopćenju Sindikata od ponedjeljka.

Liječnici podržali Covid-potvrde

Iz Hrvatske liječničke komore na naš upit o tome imaju li saznanja da se navodno organizira štrajk u zdravstvu zbog uvođenja Covid-potvrda odgovorili su da nemaju takvu informaciju, a navode i da Komora nije primila niti jednu pritužbu liječnika vezanu uz uvođenje Covid- potvrda.

"Hrvatska liječnička komora podržava odluku o uvođenju Covid-potvrda u zdravstvu jer je to korak k povećanju stope cijepljenosti zdravstvenih radnika. Ne smijemo zaboraviti da liječnici, kao i svi ostali zdravstveni djelatnici, imaju dvojaku odgovornost, odgovornost prema sebi i svojim najbližima, ali i prema svojim pacijentima", stoji u njihovom odgovoru.

Sličan odgovor stigao nam je i iz Hrvatskog liječničkog sindikata u kojem stoji da ako se takav skup i planira, HLS ga nikako ne podržava.

"Glavni odbor HLS-a se jasno odredio prema obveznom cijepljenju zdravstvenih radnika i takvu obvezu podržava. U tijeku je anketa o stavu liječnika prema obvezi cijepljenja zdravstvenih radnika, čiji rezultati će biti objavljeni iza 25. rujna 2021. godine", stoji u njihovom odgovoru.

Neslužbene brojke, navode, da je protiv Covida-19 cijepljeno više od 90 posto liječnika.

Podsjetimo da je ministar Beroš prošli petak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera najavio važnu promjenu u funkcioniranju zdravstvenog sustava; uvode se Covid-potvrde što znači da će svi djelatnici kako bi mogli raditi morati predočiti potvrdu da su cijepljeni protiv Covida-19, da su tu bolest preboljeli ili da imaju negativan test na korona virus. Bez toga, nema na posao, a ta će se odredba početi primjenjivati od 1. listopada.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.