Grčki scenarij u Hrvatskoj

Sinčić: Prisilit ćemo HDZ i SDP na koaliciju, Gjenero: Nismo u tolikoj krizi

Autor

Direktno.hr

26.01.2015. u 19:24
Ispiši članak

Pobjedom radikalno lijeve stranke Syrize na grčkim parlamentarnim izborima, Europa je s pravom upozorena da politika stezanja remena nije popularno mišljenje među njenim građanima. 

Syriza je na nedjeljnim izborima osvojila 36 posto glasova i 149 zastupničkih mjesta, dva manje od apsolutne većine. "Glasovanjem grčkog naroda zatvara se začarani krug strogih mjera štednje... Paket pomoći međunarodnih kreditora i izlazak iz krize 'težak' 240 milijuna eura je stvar prošlosti", poručio je novi grčki premijer Aleksis Cipras dodavši da "Grčka iza sebe ostavlja katastrofalne mjere štednje, napušta strah i autoritarnost, napušta pet godina ponižavanja i patnje".

Syriza je u prošlosti slala poruke napuštanja eura i izlaska iz eurozone, što bi bio događaj bez presedana. Hrvatska je na prošlim predsjedničkim izborima kao alternativu vodećim hrvatskim strankama, HDZ-u i SDP-u, vidjela u Živom zidu. Usporedba je simbolična jer je predsjednički kandidat Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio da je politika za koju se zalaže slična politici Syrize.

HDZ i SDP međusobnom koalicijom pokazat će svoje pravo lice

Sinčić je u razgovoru za direktno.hr rekao da se u Hrvatskoj može očekivati sličan scenarij, što za njega znači pobjedu Živog zida, ali ne u skoro vrijeme. 

"Izgledi za dolazak novih stranaka i njihovu pobjedu na izborima su izgledne, a tu ponajviše mislim na Živi zid. HDZ i SDP su se pokazali kao dva lica iste stranke, nije riječ o demokršćanskoj i socijaldemokratskoj stranci, to su neoliberalne feudalne organizacije", tvrdi Sinčić.

Supredsjednik Živog zida smatra da Syriza ipak nije radikalno lijeva stranka i da je po tom pitanju jači KKE, odnosno stranka grčkih komunista, dok je Syriza prema njemu više socijaldemokratska stranka. Mladi političar smatra da su grčki građani uvidjeli da ih stare elite ne vode nikamo, a vjeruje da će se to dogoditi i u Hrvatskoj.

"Nastojat ćemo angažirati što više ljudi. Syriza je triput izlazila na izbore, i tek sad su ostvarili ovakav rezultat. Ne mora značiti da ćemo odmah osvojiti vlast. Cilj je da uđemo u parlament i da natjeramo druge da ne mogu sastaviti vlast bez koalicije. Ne s nama, nego ćemo tako natjerati HDZ i SDP da jedini način na koji mogu doći na vlast je da koaliraju jedni s drugima. Ako mi postignemo sjajan rezultat na parlamentarnim izborima, tada će te dvije stranke pokazati svoje lice, a to će učiniti međusobnom koalicijom", nastavlja bivši predsjednički kandidat.

No, ono što je za Europu bitnije je hoće li Syriza i dalje ustrajati na izlasku iz eurozone i kako bi to moglo utjecati na financijsku stabilnost "starog kontinenta".

"Cijela Europa grca u dugovima. Jedino rješenje koje se nudi je novi dug. Syriza je ublažila retoriku jer izlazak iz eurozone nešto je što većina Grka ipak ne želi. Mislim da će u konačnici morati izaći, i to će značajno potresti EU, jer se tako nešto na toj razini nikada nije dogodilo", zaključio je Sinčić.

Pecnik: Mi smo zarobljenici uma

Geopolitički stručnjak Jaroslav Pecnik u razgovoru za direktno.hr rekao je da Hrvatska nije spremna za grčki scenarij jer su birači uglavnom usmjereni na HDZ i SDP.

"Mislim da u Hrvatskoj to još nije realno, koliko god na to upućuje situacija poput visoke nezaposlenosti i stope siromaštva. Međutim, takva stranka u Hrvatskoj neće pobijediti još neko vrijeme, barem ne do ovih parlamentarnih izbora. Kod nas je prisutna zarobljenost uma, kod nas je sva politička rasprava vezana uz neke ideološke rasprave. Ili smo desni ili smo lijevi. Većina građana očito misli da još nismo dotaknuli dno, tako da kod nas građani glasuju za HDZ ili protiv, ili za SDP ili protiv", mišljenja je Pecnik.

Naš sugovornik uvjeren je da Grčka ostaje u eurozoni, a da pola onoga što Cipras govori nije realno, jer se ugovori moraju poštivati.

"On sada već govori da euro nije takav problem i da su dio europske obitelji. Međutim, Nijemci i njemačke banke će se isto morati promijeniti. Cipras je shvatio realnost, jakim riječima doći će do vlasti, ali onda će morati pregovarati. Njemu sada treba pomoć, o čemu govori činjenica da je pregovarao i s desnima i s lijevima", nastavio je Pecnik i dodaje da Syriza trenutno "nije politički najčišća". 

Što se tiče Hrvatske, prema Pecnikovim riječima, "za tim nažalost nema straha", jer jedina alternativa dosadašnjim elitama je savez ljevice koji bi činili Živi zid, ORaH i Laburisti, ali za to u skorije vrijeme ne vidi stvarne mogućosti. 

"Da kod nas do promjena neće doći najbolje su pokazali predsjednički izbori. Mi smo zarobljenici. Uopće nismo razgovarali o pravim ekonomskim problemima. Svi su se ponašali kao da je to bila tema, a dobili smo diskusiju koja nema veze s tim, bez obzira što predsjednik nema ovlasti u tom području. Kada više ne bude izlaza, sjetit ćemo se da partizani i ustaše i teme poput detuđmanizacije nemaju veze s našom životnom realnošću", zaključio je Pecnik.

Letica: Grčki scenarij moguć i u Hrvatskoj

Analitičar Slaven Letica smatra da je sasvim moguće da se u Hrvatskoj dogodi scenarij kao u Grčkoj.

"Već je Ivan Vilibor Sinčić dao naznaku da je izborni potencijal njegove skupine oko 25 posto. To nije karakteristično samo za Hrvatsku, rast sličnih lijevih stranaka događa se na cijelom Sredozemlju, pogotovo u Italiji na primjeru Pokreta 5 zvjezdica Beppe Grilla, ali i Španjolskoj i Francuskoj", rekao nam je profesor Letica dodavši da to dovoljno govori da su radikalne podjele vrlo izgledne.

Što se tiče "opasnosti" od grčkog izlaska iz eurozone, Letica je mišljenja da Grčka nije presudno važna za eurozonu. 

"I bivša grčka vlada od Europe je dobila značajan otpis dugova. Jedna od opcija je monetarno osamostaljenje Grčke i rješavanje javnog duga preko inflatornog tiskanja novca. To sada radi i Europska unija, to količinsko rasterećivanje, što je i dovelo do eksplozije švicarskog franka. To je svima bilo jasno, osim guverneru Hrvatske narodne banke", rekao je za direktno.hr Slaven Letica".

Gjenero: Grčki izlazak iz eurozone prazna puška

Politički analitičar i kolumnist portala direktno.hr Davor Gjenero odbacuje mogućnost da u Hrvatskoj pobijedi takva radikalna opcija.

"Nije vjerojatno zbog toga što je hrvatska politička kultura bitno drugačija od Grčke. Hrvatska ima konsolidiranu konzervativnu scenu i dva konsolidirana politička bloka. Prostor koji je u Grčkoj preuzela Syriza kod nas iznosi deset do 15 posto. Jesmo u krizi, ali ne u tolikoj da bismo se okrenuli takvim opcijama", tvrdi Gjenero.

Hrvatsku prema Gjenerovu mišljenju obilježava i drukčiji mentalni sklop u odnosu na Grčku.

"Dobar dio Hrvatske obilježen je mentalitetom srednje Europe, a ne Balkana. Hrvatska može funkcionirati na drugačijoj razini. U idućem mandatu imat ćemo Vladu koja će poštivati načelo financijske konsolidacije, ali će i doći u situaciju da se nosi s procedurom prekomjernog deficita. Po političkom mentalitetu, Grčka za to nije sposobna", kazao nam je Gjenero.

Analitičar ne vjeruje da će Grčka izaći iz eurozone.

"To je uglavnom prazna puška. Jedno je populistička retorika kada dolazite na vlast, a drugo je politička dužnost kada ste na vlasti", zaključio je Davor Gjenero.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.