'NISMO SUDJELOVALI U DONOŠENJU MJERA'

Sever za Direktno: Vlada zove sindikate na socijalni dijalog samo kad nam treba rezati prava

Autor

rj

Vlada je najavila novi paket gospodarskih mjera koje bi trebale pomoći privatnom sektoru, ali i spriječiti potencijalna masovna otpuštanja za vrijeme pandemije korona virusom, ali i nakon završetka pandemije. 

02.04.2020. u 16:53
Ispiši članak

Privatni sektor je ponajviše ugrožen restrikcijama uvedenima radi borbe protiv korona virusa. Dio sektora ne može privređivati, a sektori koji mogu raditi također su suočeni s drastičnim padom prihoda. Već je krenuo val otkaza u privatnom sektoru, a očekuje se kako će biti posebno veliki problemi u vrijeme i nakon turističke sezone, od koje moguće neće biti ni približno velike zarade kao prošlih godina.

Vlada je najavila i podizanje minimalne plaće, potpore poduzetnicima, ali moguće je kako će se krenuti i s reformama u javnom sektoru. Ministri su prošlog tjedna spominjali kako se mirovine neće dirati, ali da su moguće promjene u plaćama, pogotovo kako bi se moglo odustati od povećanja plaća koje su dogovorene sa sindikatima.

O Vladinim gospodarskim mjerama i utjecaju na javni sektor razgovarali smo s predsjednikom Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimirom Severom.

'Plenkoviću smo uputili pismo, nije se držao onoga što je rekao'

"Uputili smo pismo predsjedniku Vlade u kojem ga upozoravamo kako je jako kratko trajao njegov poziv za socijalni dijalog. Prošlog petka je bio sastanak na kojem su se njegovi ministri trudili opovrgnuti kako se željelo 'stopirati' Zakon o radu. Tvrdili su nam tako kako je Vlada za socijalni dijalog te kako se neće ništa događati bez razgovora sa sindikatima, najavio je i tom prigodom paket novih mjera i formiranje savjetodavnog tijela sa sindikatima i poslodavcima. Mi smo očekivali poziv na sastanak, ali ništa se od toga nije događalo, a sad vidimo da je to Vladi trebalo do mjere dok se ne smiri situacija", rekao nam je Sever u razgovoru.

Sever nam kaže i kako nije bilo nikakvog dijaloga sa socijalnim partnerima.

"Mjere su donesene u dogovoru ili u dosluhu s poslodavcima, bez sudjelovanja sindikata. Ne kažem da su mjere loše, ali se nisu donijele onako kako je bilo rečeno. Jasno se da naslutiti kako će Vlada uskoro ići u rezanje socijalnih prava javnog sektora. Rekli su kako će plaće za ožujak ići po važećim kolektivnim ugovorima, a u travnju bi moglo doći do novih odluka. Izgleda da Vlada donosi odluke bez socijalnih partnera kad im treba promidžba, a kada trebaju rezati onda nas zovu za sudjelovanje", istaknuo je Sever.

Sever je u razgovoru za portal Direktno rekao i kako se neke mjere dobre poput dizanja minimalne naknade na 4000 tisuća kuna, kao i plaćanje doprinosa, ali da za velike i srednje poslodavce ne bi trebalo bezuvjetno davati sredstva, pogotovo za one koji planiraju isplatiti dividendu na dobit. Čelnik sindikata kaže i kako bi trebalo razmisliti o tome da država preuzme suvlasničke udjele u velikim tvrtkama kojima će pomoći.

"Ne mogu reći što će napraviti sindikati kad Vlada predstavi svoje nove mjere i rezove jer ne znam što će to biti, no moram upozoriti kako trebamo naučiti dosta toga iz prošle krize 2008. godine. Tada su smanjivane plaće pa je potrošački potencijal u društvu još više pao i s time se samo produbila kriza. Vidim i da se najavljuje rezanje parafiskalnih nameta, ali također treba znati da to nisu sve nameti, nešto spada i u opće korisne obveze", zaključio je Sever na kraju razgovora. 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.