'POSTIĆI ĆE KONTRAEFEKT'

Sever o kažnjavanju radnika u samoizolaciji: Ne vidim kako vlasnik to može provesti, ružno je i grubo ljude kažnjavati za odgovornost

Autor

Alen Vlahović

U vrijeme pandemije radnici i poslodavci stjerani su u kut. Dok se poslodavcima nameću pravila koja moraju ispoštovati i svakodnevno strahuju od novog lockdowna, radnici se boje za radna mjesta koja su svakim danom pod znakom upitnika. Iako je država s paketima pomoći obgrlila veći dio Hrvatske, neki poslodavci tražili su dodatan način kako bi uprihodili za vlastitu tvrtku.

28.10.2020. u 13:41
Ispiši članak

Jedan od takvih slučajeva svakako je slučaj tvrtke Tehnix vlasnika Đure Horvata. Naime, Horvat je obavijestio radnike da će ih destimulirati s 10 posto od plaće ako završe u samoizolaciji. Ovakav potez uistinu je presedan u Hrvatskoj s obzirom na to da niti jednim zakonom to nije propisano, naprotiv država je sama odlučila plaćati radnike koji završe u izolaciji i samoizolaciji.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever pojasnio je za Direktno ovaj slučaj te napomenuo nekoliko važnih stavki.

"Ne vidim načina kako je Horvat to zamislio provesti. Naime, radnik koji završi u samoizolaciji ima pravo za naknadu plaće koju daje država. Za ostatak razdoblja radi i dobiva plaću od poslodavca za ostale dane koje je odradio. Ako završi u izolaciji, znači da ima Covid, ima pravo na bolovanje i država daje naknadu plaće u visini kao da je bila ozljeda na radu. Uopće ne vidim načina gdje bi on mogao njima umanjiti plaću", započeo je te nastavio:

"Mi smo iz NHS-a problematizirali da je naknada plaće u vrijeme pandemije demotivirajuća za ljude. Dakle svi oni koji su u samoizolaciji, naknadu plaća država, kao što je slučaj i sa izolacijom. Za vrijeme dok je čovjek u izolaciji, ima pravo na naknadu plaće. Ni jedno ni drugo plaća poslodavac".

Sever: Ne mogu vjerovati da takve ideje padaju Horvatu na pamet

Sever ističe da se prvi puta susreće s ovakvim slučajem.

"Jedino gdje vidim prostora je što je Horvat možda pokušao oduzeti od plaće za onaj period kad čovjek radi, zato da ga kazni jer mjesec nije odradio do kraja. Nismo do sada čuli za ovaj slučaj. Ne mogu vjerovati da poslodavcu može na pamet pasti ideja da poslodavac kazni radnika", napominje te pojašnjava: 

"Horvat je odlučio kazniti ljude koji su u samoizolaciji i to za dio za koji im tako i tako ne daje on. Ne razumijem kako bi on to oduzeo od toga. On niti može niti to smije raditi. Napominjem da poslodavac bez privole radnike ne smije i ne može smanjivati radniku plaću. Ako se radi o naknadi plaće, dakle bolovanje ili godišnji odmor, poslodavac je dužan isplatiti naknadu plaću u visini prosječne plaće u zadnja tri mjeseca, osim ako kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu nije drugačije propisano".

'Takva odluka može stvoriti kontraefekt'

Sever ističe kako ovaj dopis može imati i elemente kaznenog djela.

"Stvari su vrlo jasne. Sve što poslodavci rade mimo toga je kazneno djelo i podložno je sudskom progonu. Ovo izgleda ružno i grubo. Čak i da je Horvat htio na neki način upozoriti radnike na ponašanje u privatnom životu, učinio je to na potpuno pogrešan način. Iz tog dopisa očituje se da je radnik kriv ako se negdje zarazio, a svi znamo da se možemo zaraziti u javnom prijevozu, u kontaktu s prijateljem pa u konačnici mogao se zaraziti i od tog poslodavca", kazao je sugovornik.

Naš sugovornik napominje kako će taj dopis stvoriti negativni efekt .

"On ne spominje radnika koji je bolestan od Covida pa mora u izolaciju, spominje se samo samoizolacija, dakle osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom. Doista nevjerojatno. Postavlja se pitanje, hoće li radnici te tvrtke biti motivirani prijaviti kontakte i ići se testirati na virus ako postoji sumnja? Neće. Naprotiv, pokušat će na sve načine izbjeći smanjenje plaće koje je propisano tim dopisom. Ovo je jedna vrlo loša odluka, koju treba još i detaljnije ispitati, i ona bi mogla stvoriti kontraefekt kod radnika. Kako bi radnik trebao reagirati kada zna da je kažnjen zato što je bio odgovoran?", analizirao je Sever u razgovoru za naš portal.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.