HIDROELEKTRANA DUBROVNIK

Šest radnika izvuklo se kroz tunel, preostala trojica vjerojatno su probala izdržati što više

Autor

js

"Požar je u potpunosti pod kontrolom, nema više izdimljavanja, ostali smo preventivno iz više razloga da se ne bi što ponovilo, a tragali smo i za unesrećenima", rekao je u obraćanju medijima ispred Hidroelektrane Dubrovnik u Platu županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

11.01.2019. u 13:36
Ispiši članak

Dodao je kako će i danas ostati na terenu. 

"Obišli smo kompletno sve s policijom. Naši ronioci uključeni su u potragu, ušli su u tunel i provjeravali još jedan dio prema turbinama ne bismo li našli trećeg unesrećenog, ali on nije bio tamo. Kroz noć smo tražili na području Cavtata, sad ćemo ponovno krenuti s pretraživanjem cavtatskog dijela gdje je pronađen drugi unesrećeni", rekao je Simović te istaknuo kako se još ne može potvrditi je li do požara došlo zbog eksplozije, prenosi DuList

S našeg vatrogasnog stajališta mogu reći da je do radnika jako brzo po nastanku požara došao ogroman dim, tj. dimni val, dodao je.

"Vjerojatno nije došlo do eksplozije jer je nismo čuli, ali sigurno je došlo do neke reakcije koja je prouzrokovala dim i ogromne su količine čađe", istaknuo je vatrogasni zapovjednik.

"Šest radnika izvuklo se kroz tunel. Preostala trojica vjerojatno su probala izdržati što više, sigurno su i oni bili svjesni da je upitno hoće li preživjeti skakanjem u vodu jer je dotok vode bio velik. Ova intervencija je jedna od najtežih, pet je katova, nismo ništa vidjeli ni na jednom katu, a uspjeli smo doći do svakog djela. Tu ima toliko otvora, velik problem nam je bio ugasiti garderobu jer se roba upalila, bila je strašno zahtjevna. Žurili smo da što prije dođemo do unesrećenih", istaknuo je Simović.

Unesrećeni radnici sa sobom su imali određenu zaštitnu opremu. Vatrogasni zapovjednik je istaknuo kako su se kraj mjesta gdje je pronađena odjeća nalazila i dva izolacijska aparata za zrak koji omogućuju nesmetano disanje u zadimljenim prostorijama. U tim je aparatima, rekao je Simović, zraka dovoljno za 30 minuta i to ako je osoba potpuno mirna.

Na upit odakle je požar krenuo Simović je naglasio kako je ekipa za očevid na mjestu događaja, a da su im vatrogasci pokazali ono mjesto gdje im je termokamera u trenutku dolaska na požarište pokazala najveći izvor topline.

"To je dio iza kontrolnog punkta gdje je kada smo počeli s gašenjem bilo oko 260 stupnjeva. Ogromna je to površina, puno katova, donijeli smo i ventilatore da što prije izbacimo dim", zaključio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević ovoga je petka u obraćanju medijima istaknuo još jednom kako se potraga za trećim nestalim radnikom HE Dubrovnik u Platu nije prekidala.

"Jutros je nastavljena punim intenzitetom s više desetaka policijskih službenika kao i svih drugim žurnim službama koje mogu pomoći te sudjeluju u potrazi. To su Gorska služba spašavanja, Javna vatrogasna postrojba te druge vatrogasne postrojbe s ovog područja, a i hitni medicinski tim uvijek je u pripravnosti. Obzirom na tragičan događaj i pronalazak osobe prije 22 sata, potraga se proširila na akvatorij Župske i Cavtatske uvale te će se i dalje širiti ukoliko to vremenski uvjeti budu dozvoljavali", istaknuo je Pavličević.

Uključena je i kapetanija koja je izdala obavijest svim plovilima u ovom akvatoriju na pojačan oprez prilikom plovidbe i osmatranje samog akvatorija. Mještani također pomažu u potrazi. Potvrdio je i kako je dojavu o drugom pronađenom beživotnom tijelu.

Na novinarsko pitanje ‘zašto se nije pregledavao akvatorij Cavtata’, Pavličević je imao odgovoro.

"Prve informacije su bile kako su djelatnici svoj spas pokušali  pronaći u odvodnom kanalu. Ronioci su tragali od ulaza u odvodni kanal, znači od samih turbina. Poznato vam je kako je jedna osoba pronađena u sredini toga kanala i trebalo je pretražiti i same turbine te za to stvoriti tehničke preduvjete kako se sami ronioci, koji ulaze u tako skučen, ali i opasan prostor, ne bi ozlijedili i kako tragedija ne bi bila još veća". 

Očevidom rukovodi Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, tako da o trajanju očevida i nalazima ne može ništa reći, osim da je u tijeku.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić obratio se javnosti ispred HE Dubrovnik u Platu.

"Htio bih iskazati iskrenu sućut obitelji naših stradalih kolega, djelatnicima HE Dubrovnik koji su zajedno s njima činili jednu veliku obitelj i prenijeti im iskrenu sućut svih ostalih kolega iz HEP-a te da su naše misli ovog trena s njihovim obiteljima. Zahvaljujem i članovima kriznog stožera na nesebičnoj brizi i iskazanog angažmanu u saniranju svih posljedica uzrokovanih havariom koja nam se jučer u popodnevnim satima  dogodila u HE Dubrovnik, s, nažalost, tragičnim završetkom  i u tom kriznom stožeru uključeni su predstavnici MUP-a, Javnih vatrogasnih postrojbi, liječničkih timova i ostalih stručnih službi uključujući i HGSS. Ovdje sam od jučer rano popodne na terenu pružamo svu maksimalno pomoć stručnim službama te aktivno sudjelujemo u kompletnoj sanaciji nastale štete", rekao je Barbarić i dodao:

"U ovom trenutku ne bih prejudicirao zbog čega se havarija dogodila, kolege iz DORH-a sa stručnim timovima provode izvide i istražne radnje, pričekajmo njihovo stručno mišljenje, sve ostalo bi bila čista spekulacija".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.