JURICA LOVRINČEVIĆ

Šef Pevexa promijenio ime kompanije i želi ukinuti radnu nedjelju

Autor

Dragana Radusinović

Zdravko Pevec je u konačnici morao u zatvor. Na 11 mjeseci. Zato što je oštetio svoju bivšu kompaniju za četiri milijuna kuna, a državni proračun za 27 milijuna kuna neplaćanjem poreza. Novi vlasnici Pevecove bivše tvrtke u isto su vrijeme odlučili objaviti da im se više ne vuče za sobom ni Pevecov pijetao, a ni njegovo prezime.

16.02.2020. u 14:30
Ispiši članak

Trgovački biznis koji je preživio stečaj i lani ostvario nešto više od dvije milijarde kuna prihoda na promjenu imena, slogana i logotipa uložit će deset milijuna kuna. Umjesto Peveca nastupa Pevex, umjesto kupnje s osmjehom kupovat će se “Tako lako”.

U povodu rebrendiranja predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, jedan od većih dioničara, o budućnosti kompanije kaže: "Odluku o ovom poduzetničkom pothvatu utemeljili smo na jasnoj i konkretnoj dugoročnoj viziji. U skladu s tim, usmjereni smo prema tome da za pet godina ostvarujemo tri milijarde kuna prihoda".

U posljednje tri godine, od kad ga vodi Lovrinčević, Pevex je udvostručio prihod, ubrzanom dinamikom otvara nove prodajne centre i ne odustaje od strategije kupnje nekretnina u kojima posluje iako je najčešća poslovna filozofija ona prema kojoj je poslovno isplativije, radi fleksibilnosti poslovanja, nekretnine unajmljivati.

Deset nekretnina u vlasništvu

"Smatramo da je za stabilnost poslovanja važno da budemo vlasnici naših prodajnih centara. Kada sam preuzeo vodstvo kompanije imali smo jedan objekt u vlasništvu, a danas ih imamo deset i u njima ostvarujemo 52 posto ukupnog prihoda. Kada ste zakupnik ovisite o nekom drugome, a kada ste vlasnik i profitabilnost je veća", kaže Lovrinčević.

Osim kupnje prodajnih centara u kojima posluje, Pevex gradi nove poslovne centre, a izvođač radova im je Projektgradnja, građevinska tvrtka iz sustava Fortenove (bivšeg Agrokora) za koju se traži kupca. Uz to, Pevex razvija i tri vlastita trgovačka centra – u Puli, u Kukuljanovu kod Rijeke te u Kutini, a na zagrebačkom Jankomiru i prostoru od 15.000 metara četvornih planiraju otvoriti trgovinu u kojoj će prodavati skuplje proizvode u svih osam prodajnih kategorija Pevexa, od segmenta "uradi sam" do tehnike.

Ozbiljan iskorak u kupnju nekretnina navodi na pitanje je li Pevex samo trgovačka tvrtka ili bi se "upravljanje nekretninama" uskoro moglo pokazati kako biznis ravnopravan trgovini. Naime, nedavno su Victus Grupi (Leggiero bar, Batak Grill) prodali prostore u kojima je nekada bio centar Solidum, a s Mercatorom i Konzumom surađuju kroz iznajmljivanje i unajmljivanje nekretnina.

Lovrinčević kaže da nema govora o nekretninskom poslovanju. "Mi smo prvenstveno trgovci, kupujemo nekretnine samo zato što su u funkciji glavne djelatnosti kompanije", kaže Lovrinčević. Pevex posluje na 25 lokacija, a 10 ih ima u vlasništvu. 

Kupnju nekretnina pojedini konzultanti koji se bave trgovačkim sektorom vide i kao poslovni rizik te vođenje tvrtke upravo na isti onaj način koji ju je svojedobno doveo do bankrota, no Lovrinčević ističe kako je uz sve ulaganje u nekretnine Pevexov dug mali i stabilan. 

"Dug Pevexa manji je od stotinu milijuna kuna, a neto dobit je veća od tog iznosa. Možemo cjelokupni dug isplatiti iz dobiti ostvarene u dvije godine", kaže Lovrinčević te objašnjava da se financijsko planiranje kompanije pod njegovim vodstvom temelji na načelu "dug ne smije biti veći od dvije neto dobiti" iako banke dopuštaju zaduživanja veća i četiri puta od bruto dobiti – kaže Lovrinčević. Poslovnu strategiju kupnje nekretnina pravda i činjenicom da se Pevex zadužuje u kunama uz fiksnu kamatu nižu od jedan posto.

Novi Pevex zadržao je baš kao stari Pevec raznolikost svojeg portfelja pa ga je na tržištu teško usporediti s konkretnim konkurentima. Lovrinčević se rado zadržava na segmentu "neprehrambene maloprodaje" za koji zahvaljujući prihodu od dvije milijarde kuna tvrdi da je Pevex lider. Ne žali za time što svojedobno nisu kupili slovenski Merkur.

Najveći dioničar Pavao Vujnovac

"Nemamo ambicije za širenje izvan Hrvatske. Strateški cilj nam je dodatno učvrstiti vodeću poziciju na hrvatskom tržištu kako bi bili spremni za utakmicu ako i kada dođu novi konkurenti", kaže Lovrinčević i dodaje: “Za uspješan izlazak na međunarodno tržište potrebna je kvalitetna priprema i raspolaganje specifičnim znanjima o međunarodnom tržištu i poslovanju na njemu. Trenutno ne raspolažemo tim resursima. Za takav izazov jednostavno nismo spremni".

Pevexov najveći dioničar od lanjskog je rujna sada već moćan domaći poduzetnik Pavao Vujnovac koji drži 36,62 posto dionica. Do lanjskog rujna taj je udio držao preko svoje tvrtke Energia naturalis, holdinga čiji je najveći biznis Prvo plinarsko društvo. Vujnovčeva ENNA nedavno je kupila 6,5 posto Fortenove, ostavljena je otvorena mogućnost za kupnju dodatnih udjela pa je kroz vlasništvo Pevex na posredan način djelomično povezan s bivšim Agrokorom. 

Mario Radić uz predsjednika uprave Lovrinčevića je još jedan veliki dioničar i njih su trojica većinski vlasnici Pevexa. U ovogodišnjem poslovno-političkom obračunu oko (ne)radne nedjelje Lovrinčević je kao predstavnik velikog trgovca zauzeo stajalište suprotno od gotovo svih drugih trgovaca. Smatra da se nedjeljom ne bi trebalo raditi.

"Bilo bi dobro da maloprodajne trgovine ne rade nedjeljom. Kao lider u neprehrambenoj maloprodaji zagovornici smo regulacije rada nedjeljom i član Hrvatskog saveza za neradnu nedjelju", kaže Lovrinčević tumačeći kako su proveli anketu među zaposlenima u Pevexu u kojoj su ih pitali bi li radije da im rad nedjeljom bude dvostruko plaćen ili da im nedjelja bude slobodna. Većina je odgovorila kako bi nedjeljom radije bili slobodni.

Koliko mu veličina Pevexa, koji zapošljava više od tisuću ljudi, daje snagu u zastupanju neradne nedjelje, Lovrinčeviću je ta veličina istovremeno i ograničavajuća. Preveliki su da bi si mogli priuštiti da bez zakonske regulacije donesu odluku i zatvore trgovine nedjeljom. 
"Najradije bi sami donijeli odluku o tome da ne radimo nedjeljom, međutim ne možemo zbog konkurencije jer bi dio prihoda prepustili njima, a sebi nanijeli štetu. Ne možemo si to priuštiti", kaže Lovrinčević koji se poziva na regulaciju nedjeljnog rada u Austriji tvrdeći kao bi slična regulacija mogla funkcionirati i u Hrvatskoj.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.