Afera Hotmail

Šavoriću prijeti gubitak licence, otkrivamo što je tvrdio Odvjetničkoj komori o ulozi u spašavanju Agrokora

Autor

Darko Markušić

Nakon što je objavljen najveći dio mailova, odnosno prepiske potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić i njezinih savjetnika uključenih u spašavanje Agrokora i pisanje tzv. lex Agrokora, posebno se zanimljivom doima uloga odvjetnika Borisa Šavorića i njegovog odvjetničkog društva Šavorić & Partneri.

14.05.2018. u 13:31
Ispiši članak

Boris Šavorić je, otkriva portal Direktno, već ranije bio pod istragom Hrvatske odvjetničke komore (HOK) zbog svoje uloge u pisanju posebnog zakona o Agrokoru.

Nakon što su mailovi Martine Dalić i savjetnika Ante Ramljaka, Tončija Korunića, Borisa Bricelja, Borisa Šavorića i drugih , koje je objavio portal Index, razotkrili kako je ad hoc formirana skupina za analizu financijskog stanja u Agrokoru ujedno napisala i zakon kojeg su radno zvali Šavorićev zakon, Hrvatska odvjetnička komora pokrenula je novu istragu.

Iz saznanja portala Direktno proizlazi kako Boris Šavorić nije bio do kraja iskren u očitovanju Odvjetničkoj komori o svojoj ulozi u spašavanju Agrokora, umanjujući svoj doprinos, te da sada HOK pokreće novu istragu protiv Šavorića. Prema spektru disciplinskih mjera koje su zapriječene Zakonom o odvjetništvu, Šavoriću prijete čak i drastične kazne poput gubitka odvjetničke licencije na više godina ili čak trajno.

"Odredbom članka 72. Zakona o odvjetništvu propisane su disciplinske mjere koje se odvjetniku mogu izreći u slučaju osude za težu povredu ugleda i dužnosti odvjetništva. Tako je propisano da se u tom slučaju odvjetniku može izreći ukor, novčana kazna, gubitak prava na obavljanje odvjetništva u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina, gubitak prava na obavljanje odvjetništva u trajanju od 5 do 10 godina, te trajni gubitak prava na obavljanje odvjetništva", odgovorili su portalu Direktno iz Hrvatske odvjetničke komore na upit o tome koje su kazne predviđene u ovakvim slučajevima.

Dakle, ministrica Martina Dalić je pred saborskim odborom za gospodarstvo izjavila kako nije u nikakvom odnosu sa Borisom Šavorićem i njegovim odvjetničkim društvom, iako je istovremeno sudjelovala s njim u mail prepisci unutar grupe Borg, kako su se sami savjetnici nazvali, te su čak lex Agrokor radno nazivali Šavorićevim zakonom.

"Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore  je  još u travnju 2017. godine nakon napisa u medijima,  pokrenulo izvide u vezi sudjelovanja Odvjetničkog društva Šavorić i partneri u izradi zakona poznatog kao 'Lex Agrokor'.  Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore dobilo je od Odvjetničkog društva Šavorić i partneri odgovor kako oni nisu pružali Vladi Republike Hrvatske pravnu pomoć iz članka 3. Zakona o odvjetništvu, već da su bili konzultirani od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u pogledu određenih zakonskih rješenja u vezi izrade tzv. Lex Agrokor“, te da su prema njihovom saznanju za obavljanje tog posla bili konzultirani i brojni ugledni financijski i pravni stručnjaci, uključujući suce visokih sudova i profesore prava.

Budući da odvjetnici na poziv Ministarstva pravosuđa ili drugih ministarstava često sudjeluju kao članovi radnih skupina pri izradi zakona koji se donose u Republici Hrvatskoj, takvo sudjelovanje odvjetnika u izradi određenog zakona nije neuobičajeno u slučajevima kada su formirane radne grupe od strane ministarstava. Odvjetnici u tim slučajevima ne primaju naknadu za svoj rad u tim radnim skupinama.

Slijedom novih izjava potpredsjednice Vlade RH i ministrice gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta gospođe Martine Dalić, o besplatnoj pravnoj pomoći Odvjetničkog društva Šavorić i partneri, zatražit ćemo i dodatna očitovanja od Vlade RH, a prema potrebi i od drugih sudionika", poručili su iz HOK-a portalu Direktno. Kako doznajemo, Državno odvjetništvo su već kontaktirali.

Prodanović nije smio za Vladu raditi besplatno

Vidljivo je, dakle, da je Šavorić umanjio svoju ulogu te zatajio sve što je radio. Pogotovo, što formalno nikakva radna skupina nije formirana i ne postoji nikakvo rješenje o formiranju tzv. radne skupine na izradi lex Agrokora.

Sam Boris Šavorić u jednom od mailova 7. travnja 2017. napisao je:  "Sad sam tek zaplakao, kužim kako veliki posao smo napravili", napisao je Šavorić, potvrdivši kako je njegov doprinos u izradi lex Agrokora bio ključan, a ne samo savjetnički kako je ranije rekao HOK-u.

Dakle, Šavorić formalno nije od Vlade niti od Ministarstva gospodarstva naplatio svoje savjetničke usluge.

U jednom takvom sličnom slučaju 2016. kada su Čedo Prodanović i Jadranka Sloković konzultirali Vladu o propustima tadašnjeg ministra branitelja Mije Crnoje, Odvjetnička komora je stroga reagirala i odvjetnici nisu smjeli besplatno savjetovati Vladu, već su morali izdati račun od 2185,5 kuna.

Šutnja Ministarstva

U Ministarstvu gospodarstva i Vladi nisu odgovorili na upit portala Direktno o angažmanu društva Šavorić & Partneri, odnosno postoji li bilo kakav račun kojeg je izdalo društvo Šavorić & Partneri za angažman oko Agrokora.

Veze s Tedeschijem, Lukovićem...

Isto tako i društvo Šavorić & Partneri oglušilo se na sve upite portala Direktno i nisu odgovorili na pitanje zašto su radili za Vladu besplatno, koliko su zaradili u slučaju Agrokor i drže li spornim to  što su istovremeno pravno zastupali ruske banke, vjerovnike Agrokora i Vladu, odnosno izvanrednog upravitelja Antu Ramljaka, koji je čak i službeno jedno vrijeme koristio mail adresu Šavorićevog odvjetničkog ureda.

Šavorić je već jednom, 2012. bio novčano kažnjen zbog teže povrede odvjetničke etike, u stvari javnog reklamiranja s 20.000 kuna. Inače, društvo Šavorić & Partneri, prema podacima Tportala u 2017. ostvarili su prihod od 19,09 milijuna kuna i 11,6 milijuna kuna neto dobiti.

Prema podacima iz 2016., prema analizi portala Direktno, odvjetničko društvo Šavorić & Partneri bilo je na 7. mjestu s prihodima od 17,14 milijuna kuna i neto dobiti od 7,5 milijuna kuna. Prihodi su im tada bili oproasli 16 posto, a dobit 35 posto.

Godinu ranije, Šavorić & Partneri su, također prema analizi portala Direktno, prema uspješnosti odvjetničkih društava bili 10. u Hrvatskoj. U 2015. godini Šavorić & Partneri imali su prihod od 14,7 milijuna kuna i neto dobit od 5,56 milijuna kuna (rast od gotovo 139 posto).

Inače, među glavnim klijentima Šavorić & Partnera su Atlantic grupa i Zagrebačka banka, a Boris Šavorić osobni je prijatelj Emila Tedeschija i Franje Lukovića, bivšeg predsjednika Uprave Zagrebačke banke. Predsjednik je, među ostalim, i zagrebačkog Rotary cluba.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.