SABORSKA ZASTUPNICA HDZ-A

Sanja Putica: Sjednica Vlade u Dubrovniku jako je dobro odjeknula, pokrenuti su projekti koji su godinama zanemarivani

Autor

Andrea Latinović

Sanja Putica nedavno je izabrana za potpredsjednicu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (VE) - najveće i najstarije paneuropske organizacije koja ove godine obilježava 70. obljetnicu osnutka. Tako je HDZ-ova zastupnica iz dubrovačkog kraja, ujedno i voditeljica Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini VE-a, na potpredsjedničku dužnost izabrana na mandat od godinu dana. Nakon što je prije godinu dana izabrana u Središnji odbor (Bureau) Kluba EPP-a u Parlamentarnoj skupštini VE-a, ovo je novo, veliko, priznanje zastupnici HDZ-a.

10.02.2019. u 12:08
Ispiši članak

Kako ste doživjeli imenovanje za potpredsjednicu Parlamentarne skupštine VE?

Kao dodatnu odgovornost i obvezu, uz nadogradnju dosadašnjih političkih iskustava i znanja.

Možete li objasniti čitateljima što ova dužnost zapravo omogućuje? Na čemu ćete najviše inzistirati i djelovati?

Kao i u Hrvatskome saboru, veliki je značaj sudjelovanja u radu odbora Parlamentarne skupštine, koja je ujedno i savjetodavno tijelo Odboru ministara. Posebice je tu Odbor za monitoring na čijem se dnevnom redu nalaze Izvješća o provedenim monitorinzima pojedinih zemalja u kojima su demokratski procesi problematični. Za naše je izaslanstvo u PSVE-u sad posebice važna kandidatura naše potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova, Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Hrvatske je imala iznimno uspješno predsjedanje Vijećem Europe, prvi put od našega članstva u toj organizaciji, pri čemu je Marija Pejčinović Burić predsjedala Odborom ministara.

Po čemu je Hrvatska prepoznata u Europi? Vjerojatno imamo i dobrih, specifičnih stvari, koje su vani uočili, iako se često čini da smo stalno nekakva ‘"zemlja-problem"?

Hrvatska je zasigurno u Europi prepoznata kao jedna od vodećih turističkih destinacija, u političkom smislu kao čimbenik stabilnosti u ovom dijelu Europe, kao država koja se opredijelila za proeuropske stavove u okolnostima u kojima se trenutno nalazi Europska unija. Populizam koji se javio i u starijim europskim demokracijama, nešto je s čime se Europa suočava i na što treba znati odgovoriti.

Kako doživljavate osudu javnosti nakon posljednjih incidenata u Parlamentu, a građani ionako imaju prilično lošu percepciju o zastupnicima?

U potpunosti mi je jasno da građani ponekad rad parlamenta promatraju kroz pojedine događaje na plenarnoj sjednici i kroz praznu sabornicu, no rad zastupnika itekako je intenzivan u saborskim odborima, konferencijama i susretima s građanima, kao i u neposrednom kontaktu s ministarstvima, na terenu i podizanju kvalitete života lokalnih sredina iz kojih dolazimo.

Poneka afektivna reakcija ne može biti mjerilo. Podaci koji govore kako je Hrvatski sabor u protekloj godini najviše zasjedao u plenarnoj sjednici i donio preko 240 zakona govori da se zakoni donose i da kvalitetno pratimo rad Vlade i nastojanja u reformskim procesima.

Jeste li zadovoljni suradnjom s Vladom, premijerom? Možete li nam prokomentirati posljednju sjednicu koja je održana upravo u Dubrovniku?

Iznimno sam zadovoljna. Opredjeljenost Vlade premijera Andreja Plenkovića za kontinuirani dijalog i suradnju s lokalnom, regionalnom i područnom samoupravom pokazala se izvrsnom i učinkovitom. Vlada ima sluha za građane, ima jasno zacrtani smjer i volju da Hrvatska bude još modernija, transparentnija, pravno i financijski stabilna članica Europske unije, uz sve nedaće koje je ova Vlada morala primiti na sebe, glavni smjer se ne gubi. Sjednica Vlade u Dubrovniku jako je dobro odjeknula, posebice jer su doneseni konkretni zaključci i odluke teške gotovo 4,5 milijardi kuna. Svaki dio Dubrovačko-neretvanske županije osjetit će učinke, posebno tu mislim na komunalne i infrastrukturne projekte koji su godinama zanemarivani.

Kao osoba od struke, kako ocjenjujete početak primjene Kurikuluma?

Pratim sve procese u okviru sustava obrazovanja, i kroz donošenje zakona, ali i kroz javne raprave, edukacije i pojedinačne odluke. Ministrica je najavila frontalnu provedbu reforme u svim školama od rujna, a trenutno su u tijeku opsežne pripreme. Iznimno je važno vidjeti evaluaciju dosadašnjeg eksperimentalnog programa kako bismo znali sve nedostatke i uspjeli ih nadoknaditi do rujna. Postoje određeni prijepori oko sadržaja i uopće načina funkcioniranja sustava (postojanje agencija), za što treba postići konsenzus. Niti u jednoj europskoj državi kurikularna reforma nije ocjenjena kao uspješna, dok nije postala stvar nacionalnoga konsenzusa. Radi se o mnogo dionika, učenika, natavnika, ravnatelja, roditelja, tako da treba biti oprezan.

Jesu li u HDZ-u započele pripreme za europske izbore? Kada možemo očekivati listu kandidata?

Čini mi se da kampanja i pripreme traju neprestano, obzirom na količinu i raznovrsnost svakodnevnih izazova. HDZ je itekako spreman za kampanju u kojoj će dodatno promovirati svoj proeuropski smjer, artikulirati postignuća i učvrstiti dobar rejting stranke. Vjerujem da će lista uskoro biti pred javnošću.

Kako komentirate oporbeni zahtjev za interpelacijom Vlade?

Zahtjev za interpelaciju koji je potpisalo 16 oporbenih zastupnika na saborskoj će raspravi biti sljedeći tjedan. Vlada je, kao što znamo, odbacila sve navode iz interpelacije kao neosnovane, neutemeljene i paušalne. Znajući gotovo sve činjenice i argumente u procesu nabavke višenamjenskih borbenih zrakoplova, jasno je da tu nije bilo nikakve odgovornosti niti krivnje hrvatske strane. Ministar Krstičević vratio je dostojanstvo Hrvatskoj vojsci cijelim nizom mjera i projekata, a i ovaj proces modernizacije i očuvanja hrvatskog ratnog zrakoplovstava zasigurno će u narednom razdoblju biti uspješno okončan.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.