BURAN DAN

Saborski zastupnici upitali Medveda: Jeste li iznevjerili svoje suborce? Pogledajte njegov odgovor

Autor

Lorena Šipek

Hrvatski sabor u srijedu započeo je raspravu o zakonskim izmjenama koje će dodatno olakšati stjecanje statusa hrvatskog branitelja i Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI). 

17.03.2021. u 11:29
Ispiši članak

Uredilo bi se to izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koje je predložila Vlada, a koje su, i prije nego su stigle u Sabor doživjele kritike dijela javnosti, zamjera im se da dodatno šire braniteljska prava. 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tumači da se Zakon, koji je stupio na snagu u prosincu 2017. godine, mijenja jer je u tri godine primjene uočeno da je određene mjere potrebno dodatno prilagoditi potrebama korisnika.

Prije izlaganja Medveda, javio se saborski zastupnik Mosta Miro Bulj koji je u ime te stranke tražio stanku. "Prije tri godine donosio se Zakon o hrvatskim braniteljima. Tada je rečeno da je to cjeloviti zakon koji će riješiti probleme hrvatskih branitelja nakon 30 godina od početka Domovinskog rata. Tada sam upozoravao i ministra i predstavnike Vlade da je zakon neprovediv. Danas vidimo - nakon tri godine - da se hrvatska Vlada sjetila da je zakon neprovediv, a rezultat tog zakona od prije tri godine je 500 umrlih hrvatskih branitelja koji su dali zahtjev da nisu ostvarili svoje pravo. Tada sam upozoravao da nije riješena infrastruktura za rješavanje problema hrvatskih branitelja. Govorimo o 30 godina nakon početka Domovinskog rata..", pojasnio je Bulj.

"Još danas, u isto vrijeme, kada donosimo Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata... Oni koji su stradali od granata srbočetnika... Što je riješeno da ti srbočetnici koji su granatirali, palili Hrvatsku da oni neće ostvariti to pravo? Nemamo popis srpskih agresora! Postavlja se pitanje zbog čega", dodao je.

Potom se oglasio se i general Željko Sačić, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, koji je također zatražio stanku. "Izražavamo nezadovoljstvo s predloženim točkama dnevnog reda. Neshvatljivo je i nedopustivo da o tako važnim pitanjima koja su značajna za hrvatsku braniteljsku populaciju u istom danu raspravljamo o dva zakona, a svaki za sebe - znali smo  - da zahtjeva pažnju barem 10 do 12 sati. Želimo se konzultirati s oporbom, moramo nastupiti zajedno. Ne želimo manipulaciju", rekao je.

Foto: FaH

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da su samo tri točke dnevnog reda. "Ne znam zašto bismo trebali svoditi na jednu točku dnevnog reda. Ako ćemo trajati do nekih noćnih sati, prebacit ćemo za drugi dan. Nije problem, ali ne mogu ja na dnevni red staviti jednu točku dnevno", rekao je.

Stipo Mlinarić Ćipe, vukovarski branitelj i zatočenik srbijanskih logora, zatražio je stanku u ime Kluba Domovinskog pokreta. "Mislim da je nekorektno dolaziti u Hrvatski sabor dva mjeseca prije lokalnih izbora i gurati dva zakona - prvi o ratnim vojnim invalidima koji pogoduje vama iz HDZ-a i drugi Zakon o civilnim žrtvama rata koji pogoduje SDSS-u gdje će se pokušati provući ljudi koji su napadali, razarali Hrvatsku, koji su zapravo stvorili invalide o kojima raspravljamo u prvoj točki", rekao je pripadnik legendarnog 'Turbo voda' pa nastavio:

"Ako je to vaš koalicijski sporazum, onda recite javno da se cijeli dan previše ne zamaramo. Recite da ste to dogovorili s SDSS-om...".

Sa zahtjevom za stanku javio se i HDZ-ov Josip Đakić.

Stanka je bila odobrena.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nakon stanke predstavio je izmjene prijedloga Zakona. Na početku osvrnuo se na Zakon o hrvatskim braniteljima iz 2017. godine.

 

U izradi tog zakona, rekao je, sudjelovali su hrvatski branitelji kroz rad projektnih timova. Nakon što je predstavio izmjene, Tomi Medvedu replicirao je SDP-ov Arsen Bauk.

"Jedan slučaj iz resora branitelja okupirao je hrvatsku javnost tijekom siječnja i veljače. Citirat ću jedan tekst iz medija: 'Stambena komisija Ministarstva branitelja ne može riješiti zahtjev sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića u zagrebačkom naselju Borovje dok Sabor ne izglasa izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima'. Ovaj sabor, ovaj Zakon, onaj Žinić... Mogao se steći dojam da se Ministarstvo branitelja nije baš pretrglo rješavanju pravosudnog aspekta tog slučaja pa da ste čak i vi donijeli u pitanje autoritet predsjednika Hrvatskog sabora neodgovarajući na zastupnička pitanja. Imam jedno vrlo jednostavno pitanje - hoćete li riješiti problem Žinića ili nećete?", govorio Bauk.

Medved mu je odgovorio kako je 67 sličnih predmeta. "To su dugogodišnji predmeti, od '94. pa na ovamo koji se vežu uz Ministarstvo hrvatskih branitelja. Radi se o stanovima koji su dodijeljeni u ranijem vremenskom periodu, uglavnom od Ministarstva obrane. Važno je naglasiti da je u tijeku sudski postupak i dok traje sudski postupak Ministarstvo hrvatskih branitelja ne može pristupiti deložaciji", rekao je.

Potom se Medvedu obratio Željko Sačić (Hrvatski suverenisti). 

"Kao što Vam je poznato, predsjednik RH Franjo Tuđman 1996. godine u ovom saborskom Domu rekao je da je u  Domovinskom ratu izvojevalo pobjedonosno 33.527 hrvatskih branitelja. Danas ih u registru imamo više od 504 tisuća. Recite mi - koliko ste ih u Vašem mandatu Vi proizveli?", upitao je Sačić.

"Vjerujem da vam je poznata procedura, zakon i nadležnosti pa tako i da status hrvatskog branitelja ne regulira Ministarstvo hrvatskih branitelja, već Ministarstvo obrane za one branitelje koji su bili pripadnici Ministarstva obrane, a Ministarstvo unutarnjih poslova za one osobe koje su bile njihovi pripadnici. Zakon je omogućio nadležnim tijelima postupanje u skladu s Zakonom, omogućio je onim hrvatskim braniteljima koji zbog ograničenja vremenskog perioda...", odgovorio mu je Medved.

Medved: Prisutna izuzetno velika smrtnost hrvatskih branitelja

Mostov Miro Bulj upitao je potom ministra hrvatskih branitelja: "30 godina od početka Domovinskog rata, velikosrpske agresije, ovo je peta izmjena Zakona. Upozoravao sam prije tri godine da je neprovediv. Možete li nam kazati ovdje koliko je hrvatskih branitelja dalo zahtjev za rješavanje svog statusa, a nisu doživjeli ostvarenje svog statusa?".

Ovo je vrlo važno pitanje, odgovorio mu je Medved, dodajući da je to i vrlo osjetljivo pitanje. "Zbog vremena provedenog u Domovinskom ratu i strahota koje su proživjeli hrvatski branitelji u obrani svoje domovine, nažalost, izrazito je velika smrtnost prisutna kod hrvatskih branitelja. S 1. siječnja 2017. godine bilo je živih 445 tisuća hrvatskih branitelja. S 01. siječnja 2020. godine je 430 hrvatskih branitelja. Dakle, to oslikava veliku smrtnost hrvatskih branitelja kao posljednicu sudjelovanja u obrani domovine. To je i jedan od povoda zašto ovdje predlažemo izmjene i dopune Zakona s ciljem da se ubrzaju svi procesi koji su vezani uz ostvarenje njihovih statusa", rekao je Medved.

SDP-ova Vesna Nađ upitala je potom ministra branitelja misli li da je iznevjerio svoje prijatelje suborce s kojima je, kako je rekla, 555 dana prosvjedovao u šatoru protiv tadašnjih dužnosnika. "Donijeli ste zakon koji je neprovediv, a birali ste si suradnike koji nemaju etički integritet pa ću podsjetiti - Stjepan Sučić, Ivan Vukić... Dakle, državni tajnici koji su morali otići. Pitanje je - jeste li iznevjerili svoje suborce'", upitala je.

Medved joj je odgovorio kako je od nje očekivao puno više budući da je dugi niz godina, kako je rekao, provela u Ministarstvu hrvatskih branitelja. "Rastužuje činjenica da ni danas ne možete prihvatiti činjenicu da ste Vi bili državna tajnica kada su hrvatski ratni vojni invalidi pred vašim vratima prosvjedovali 555 dana što je, zasigurno, jedinstven primjer u povijesti - da pobjednička vojska prosvjeduje pred svojim ministarstvom tražeći razgovor koji nisu dobili. Očekivao sam od Vas osvrt na mjeru koju predlažemo jer ste od 1998. godine od 2015. godine bili ključna osoba vezana za model koji mi upravo sada predlažemo vratiti, a niste se 2015. suprotstavili isključenju takvog oblika", odgovorio je Medved.

SDP-ov Domagoj Prica upitao je Medveda: "Zašto obitelji preminulih branitelja, koji su preminuli nakon 2009. godine ne mogu ostvarivati prava?".

"Teško je dati konkretan odgovor na ovako načelno pitanje. Mi na dnevnoj razini zaprimamo na tisuće zahtjeva vezano za reguliranje statusa. Mjere koje danas predlažemo, usmjerene su prema svim osobama koje ranije nisu ostvarile pravo, a vjerujem da je ovaj predmet prouzročen mjerama dok je gospođa Nađ bila državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja zbog zastoja koji je dugi niz godina bio ograničen vremenski za ponošenje reguliranja bilo kakvog oblika statusa", odgovorio je ministar hrvatskih branitelja.

Katarina Peović (Radnička fronta) kazala je: "Kako je to rekao Winston Churchill: 'Ako ne želiš riješiti neki problem, onda osnuj povjerenstvo'. Meni se čini da je osnivanje povjerenstva u Ministarstvu branitelja upravo taj korak. Dakle, prema većoj netransparentnosti i ne rješavanju problema koji u javnosti izazivaju sumnju i u Ministarstvo branitelja i u prava branitelja koja se ostvaruju preko tog ministarstva. Na koji način ćemo riješiti problem, kao što je problem uzurpacije stana u Zagrebu župana Žinića, a koji odbija izaći iz tog stana. Nije li povjerenstvo upravo jedan korak prema ne rješavanju tog problema, odnosno na koji način vidite takva povjerenstva kao korak prema većoj transparentnosti".

"Ne znam kako ste i gdje iz mog izlaganja vidjeli povjerenstvo. Niti jednom riječi nisam spomenuo povjerenstvo, već vijeća koja će se osnovati u Ministarstvu hrvatskih branitelja s ciljem preuzimanja hrvatskih branitelja u procesu vještačenja za razliku od postojećeg modela...Stoga, sve ovo što ste naveli - ne vidim apsolutno nigdje u prijedlogu Zakona ništa na što biste se mogli osloniti kad spominjete ovakva povjerenstva. Ponovit ću i vama - Ministarstvo hrvatskih branitelja djeluje transparentno, postupa zakonito", odgovorio je Medved.

Ministru Medvedu replicirao je Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti). "Poštovani ministre Medved, kao ratnom zapovjedniku i generalu hrvatske vojske postavit ću Vam konkretno pitanje - 15. siječnja 1996. godine predsjednik Tuđman u Izvješću o stanju hrvatske države i nacije izvijestio je kako je podijeljeno više od 330 tisuća spomenica iz borbenog ili ne borbenog sektora. Godine 2017. kada je zatvoren registar za javnost bilo ih je ukuno 505 tisuća. Od početka, kada ste postali ministar, koliko je novih slučajeva zaprimljeno, koliko ih je odobreno?", upitano je Milanović Litre.

"I Vama ću ponoviti - danas je 430 tisuća živih hrvatskih branitelja...", rekao je Medved.

Potom se za repliku javio i Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti). "Pitanje je jednostavno, niste odgovorili - koliko je od donošenja Zakona o braniteljima branitelja steklo status. Je li komplicirano pitanje?", govori Zekanović.

"Pitanje nije komplicirano, vrlo je jednostavno i podsjetit ću Vas na Zakon, a taj Zakon propisao je tko rješava statuse...", odogovorio je Medved.

 

 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.