VIDEO

SABOR Culej: Na popisu suradnika UDBA-e nalazi se i stanoviti Goran Beus, kodnog imena Odisej – gospodine Beus, jeste li to vi?

Autor

mjš/h

Nastavljena je 7. sjednica Hrvatskoga sabora.

07.02.2018. u 09:45
Ispiši članak

12:23 "Medije ovo ne zanima; njih zanima silikonska stražnjica Kim Kardashian, ali ovo je ključno pitanje za hrvatsku državu", ustanovio je Željko Glasnović. "Pitao sam miss Obuljen za povratak građe iz Beograda, ali nisam dobio nikakav odgovor!" dodao je.

"Otvaranje arhiva je drugi stup lustracije, a treći je kadrovski, i toga se boje 'drugovi' u ovom Saboru", zaključio je Glasnović.

12:19 "Zahvaljujem se na vašoj isprici, međutim to nisam ja", odgovorio je Goran Beus Richembergh, napomenuvši da je to već dokazao i u tri sudska procesa.

12:18 "Agentima Stasija nakon pada Berlinskog zida nije bilo mjesta u novoj Njemačkoj. Oni su lustracijom izolirane iz vlasti", rekao je Stevo Culej.

Upravo zato što arhivi nisu otvoreni, drži Culej, o nekim pojedinostima iz nedemokratskih režima moramo doznavati iz tiskovina. Zatim je pročitao da je Hrvatski list iz Zadra u veljači 2006. objavio navodni popis suradnika Uprave državne bezbjednosti UDBA-e:

"Među mnoštvom imena našao se i stanoviti Goran Beus, s kodnim nazivom Odisej. Da li ste to vi , gospodine Beus? Ako niste, ja vam se izvinjavam do zemlje", rekao je Culej.

12:16 "Kada uđemo u te arhive u njima ćemo naći jedno veliko ništa", misli Hrvoje Zekanović. "Sve ključne informacije o UDBA-i i ostalome nalaze se u Beogradu".

12:09 "Sve primjedbe na račun prijedloga ovog cjelkovitog Zakona su odbačene", rekao je Goran Beus Richembergh (GLAS).

"Postojeći pritisak na državne arhive valjalo bi stimulirati osnivanjem lokalnih arhiva", istaknuo je Beus Richembergh i napomenuo da ovaj prijedlog Zakona ne dotiče goruća pitanja vezane uz arhivsku građu.

11:42 "Zamolila bih zastupnike da ne zavaravaju javnost", rekla je Obuljen Koržinek.

"Više puta je spomenuto da se arhivi zapravo zatvaraju a da nije naveden niti jedan jedini argument!" dodala je.

11:37 "Narod zanimaju pikanterije iz arhive do 1990. godine. Po našim informacijama, 'ekipa' je to sve počistila", iznio je SDP-ov Predrag Matić.

11:20 "Ovim prijedlogom Zakona arhivi se zatvaraju jer se Vladi daje diskrecijsko pravo da bilo što proglasi tajnim podatkom ili podatkom od nacionalnog interesa", rekao je Grmoja. "Mostovim izmjenama zakona sve je bilo otvoreno".

"Nakon što je izišao dosje notornog 'Kolege' bio sam uvjeren da će HDZ povući 'ručnu'", dodao je.

10:57 "Neistinito se prikazuje sadašnje zakonodavno stanje u vezi s arhivima", rekao je Mostov Nikola Grmoja i podsjetio da se prihvaćanjem Mostovih prijedloga promjena Zakona o arhivima u svibnju 2017. pristup arhivskoj građi uvelike liberalizirao.

"Arhivi su u ovom trenutku već otvoreni", istaknuo je Grmoja, usprotivivši se tvrdnji da će ih tek novi Zakon o kojemu se raspravlja otvoriti.

Posjetitelja u arhivima nikada nije bilo više, a to se vidi i po medijskim napisima o sadržajima arhivskih dosjea nekih političara, dodao je Grmoja.

"Potrebno je vidjeti u kojoj mjeri Ministarstvo kulture i arhivi u Hrvatskoj primjenjuju ove promjene", upozorio je i zaključio:

"Prijedlog Zakona koji danas imamo na dnevnom redu uz lansiranje medijskog spina da se tim prijedlogom otvaraju arhivi. Nažalost to nije istina; namjera prijedloga ovog Zakona je ponovno zatvaranje arhiva. Ono što je bilo deklasificirano sada se ponovno klasificira".

10:47 "Što je s povratkom arhive iz Beograda?" upitao je Željko Glasnović ministricu kulture. Bojan Glavašević odustao je od replike, a Sabina Glasovac je postavila pitanje:

"S kim se HDZ želi obračunati ili koga zaštiti ovim izmjenama Zakona? U medijima se pojavila teza da ovaj Zakon neće otvoriti nego zatvoriti arhive; koje je vaše mišljenje o toj tezi?" upitala je.

Obuljen Koržinek odgovorila je da je potrebno napraviti detaljne analize prijedloga Zakona i da poziva sve da to učine, a ne pozivati se na "neke medije".

10:43 "Slažem se da treba sve otvoriti, neka se sve vidi, ne treba se ničega bojati, to smeta samo pojedincima", rekao je Gordan Maras i upozorio na izuzetih šest mjeseci od 30. svibnja 1990. do Božićnog ustava. "Koga se sada štiti?" zapitao se.

"Zbog čega je ostavljena mogućnost da neki pojedinci stave zabranu na otvaranje pojedinih dosjea, kao jedan kolega iz HDZ-a", dodao je.

10:26 Nina Obuljen Koržinek počela je obrazlagati prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima.

Jedan od ključnih ciljeva ovog Zakona jest digitalizirati arhive tako da funkcioniraju u digitaliziranom svijetu, poručila je. "Upravo je nedostatak prostora jedan od glavnih razloga zašto arhivi nisu preuzeli građu koju su trebali", dodala je.

"Ukida se rok nedostupnosti od 30 godina", istaknula je Obuljen Koržinek, "osim ako zakonski nije drukčije određeno".

"Što se tiče javnog arhivskog gradiva koje sadrži klasificirane podatke, ono je dostupno po isteku roka od 40 godina", dodala je ministrica kulture. "Ovdje smo isto skratili rok za 10 godina u odnosu na važeći zakon".

10:20 "Postoji Agrokor Ivice Todorića i postoji Agrokor Ante Ramljaka", rekla je Anka Mrak-Taritaš (GLAS). 

Prvi je nastao na temelju 'rođačkog kapitalizma', a drugi na temelju lex Agrokora, Ante Ramljak je Vladin povjerenik. Premijer je svoju budućnost vezao uz Antu Ramljaka", istaknula je.

10:10 "Je li itko provjerio povjerenika prije imenovanja? Texo menadžment trenutno vodi Matić, a protiv Stričevića je podignuta optužnica zbog izvlačenja novca iz TLM-a. Svima njima zajednički je nazivnik Borislav Škegro", rekao je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

"To je sukob interesa koji vrišti do neba", zaključio je.

10:00 "Napravimo kratki presjek što sve vladajući u zadnjih godinu dana 'nisu znali', a danas zna cijela javnost", rekao je Božo Petrov.

"Ministar financija 'nije znao' da se išta loše događa u Agrokoru, iako tamo nije radio. Predsjednik Vlade mjesec dana prije afere nije imao pojma što se događa s najvećom kompanijom u Hrvatskoj. Ne samo da nije znao, nego je pokušavao i ne čuti. Kad su bili prisiljeni razgovarati o aferi Agrokor, završili su suradnju s Mostom optužujući nas da želimo koristiti represivni aparat", dodao je predsjednik Mosta.

"Je li Knighthead fond uopće u Hrvatskoj i kontroliraju li to sve Rusi? Ni za plaće niste znali? Znate li što radi gospodin Ramljak kojeg ste postavili?" upitao je Petrov vladajuće. "Puno toga ste znali, a mnoge od tih stvari niste ni htjeli znati, a želite da ne zna ni hrvatska javnost", zaključio je.

9:55 "Sve postkomunističke zemlje osim Hrvatske otvorile su arhive", rekao je Željko Glasnović i pozvao se na srednjoeuropske i baltičke države.

"Ovaj zakon", dodao je, aludirajući na prijedlog zakona Vlade Republike Hrvatske, "nastavlja brisati nacionalnu memoriju".

Još živimo u povijesnom mraku, istaknuo je Glasnović i naveo brojne primjere društvenih nepravdi od 1945. do danas koje bi se uvidom u arhive moglo razotkriti.

Počeo je navoditi kodna imena Udbinih doušnika: "Najbolje mi je Drvo. Kakve si morao imati intelektualne sposobnosti da dobiješ kodno ime Drvo? Imamo u Ustavnom sudu, Vrbik, Degenerik, Jelen, Bik, Crni, Silver, Zeko... Dolazi drugostupanjska presuda za Mustača i Perkovića. Hoće li oni progovoriti? Tim kadrovima trebalo je zabraniti djelovanje u politici", završio je Glasnović.

9:51 HNS-ova Marija Puh tvrdi da "određene društvene skupine žele diskreditirati žene i ukloniti ih iz javnog prostora te nas vratiti u patrijarhat", ciljajući na izjave Ladislava Ilčića.

Ispričala je crticu iz vlastitog života - njezin dečko tražio je da se ostavi politike i preseli se kod njega. "No ja sam vjerovala sebi, a na njemu", rekla je Puh.

9:36 Nekoliko zastupnika zatražilo je stanke; Željko Glasnović govorit će o arhivskoj građi, a Božo Petrov o aktualnoj političkoj situaciji.

Zastupnici će raspravljati o novom Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima koji je predložila Vlada, a kojim se bitno liberalizira korištenje arhivske građe i omogućuje transformacija javnog arhivskog gradiva iz tradicionalnog u digitalni oblik.

Za razliku od važećeg zakona, prijedlog novoga definira stvaranje, čuvanje i predaju tog gradiva u elektroničkom obliku i stvara pretpostavke za preuzimanje tog digitalnog gradiva i digitalizaciju usluge arhiva.

Donošenjem novog zakona značajno će se smanjiti troškovi za sve javne ustanove koje imaju obvezu čuvanja arhivskog gradiva te za gospodarstvo. "Javno arhivsko gradivo bit će dostupno od njegova nastanka, ako zakonom nije drugačije određeno, što do sada nije bilo slučaj", rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, pojasnivši da se ukida rok od 30 godina nedostupnosti. Zakonom se kvalitetno rješava i pitanje dostupnosti arhivskog gradiva nastalog od 1945. do 1990. godine.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.