NEOBIČNO GLASOVANJE

VIDEO Sabor gotovo neviđenim konsenzusom donio Zakon o obnovi Zagreba, četiri osobe protiv

Autor

Josip Senjak

Sabor je donio Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Glasovalo je 138 zastupnika, 124 je bilo za, 10 suzdržanih i četiri protiv. 

11.09.2020. u 10:04
Ispiši članak

Zbog epidemioloških mjera, glasovalo se u tri dvorane te video vezom za zastupnike koji se nalaze u samoizolaciji. Klubovi zastupnika sami su odredili gdje su im zastupnici sjedili. Dio je bio u sabornici, dio na galeriji, a dio u Maloj vijećnici.

Zakon definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina. Vlasnicima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine, država i županija, grad ili općina u potpunosti će financirati tu obnovu.

Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna. Uz ratne vojne invalide, participacije u obnovi oslobodit će se i osobe s invaliditetom, kao i vlasnici i suvlasnici koji su u trenutku potresa u zajedničkom kućanstvu živjeli s osobom s invaliditetom.

U slučaju da vlasnik ili suvlasnik proda obnovljenu nekretninu u roku od pet godina, morat će u cijelosti vratiti sredstva koja je uložila država ili županija. Obiteljska kuća zakonom je definirana kao stambena zgrada do 400 metara kvadratnih s najviše tri posebna dijela od kojih je najmanje jedan stan te onaj kojim se omogućuje obnova zgrada u slučaju bespravnih zahvata na konstrukciji zgrade tako da vlasnik ili suvlasnik podmiri troškove povratka zgrade u stanje prije bespravne rekonstrukcije.

Jednom godišnje, do kraja lipnja za prethodnu godinu, Vlada će Saboru morati podnijeti izvješće o učincima zakona o obnovi.

11.33 Zakon je usvojen!

11.31Dario Hrebak (HSLS) pozdravio je konsenzus. 

"Dobro je da nismo prije izbora donosili zakon, u tako užarenoj atmosferi. Dat ćemo podršku zakonu, ali trebamo konzultacije da istaknemo neke komponente koje su jako bitne", kazao je Hrebak. 

11.29 Domagoj Ivan Milošević (HDZ) rekao je da je ovo najkompleksniji zakon nakon Domovinskog rata, pohvalio ga je što je išao u dva čitanja, a kritičarima poručio da ne može svaki zakon riješiti sva pitanja, ali da su tu podzakonski akti. 

"Vodili smo se s dva načela, transparentnosti i solidarnosti", pojasnio je Milošević i zahvalio svima koji će podržati zakon. 

11.27 Stanku je tražio i Krešo Beljak (HSS) kako bi se konzultirali kako će zastupnici njegovog kluba glasovati. 

"Zadovoljan sam načinom na koji je zakon pripremljen i kako su amandmani usvojeni. Demokratska praksa nadrasla je ono što smo gledali u posljednje četiri godine i nadam se da će i u drugim slučajevima doći do ovakvog konsenzusa. Daleko od toga da je zakon idealan, Bože moj, ništa nije idealno, ali građani ne mogu čekati i mislim da će svi na neki način pozdraviti ovaj politički dogovor".

Najavio je da će njegov klub podržati zakon.

11.25 Rajko Ostojić (SDP) rekao je da je zakon katastrofalan, a da HDZ ima sreću jer ima stručnu i kontruktivnu oporbu.

"Zahvaljujući našim amandmanima, zakon je popravljen, ali nedovoljno jer niste usvojili ključne amandmane. Proći će još puno vode ispod Hendrixovog mosta dok se zakon implementira". 

11.22 Božo Petrov (Most) tražio je stanku. Rekao je da Vlada ništa ne radi po pitanju ovrha zbog lockdowna koji je sama nametnula. Spomenuo je i da se ništa ne radi po pitanju migrantske krize, a kritizirao je i Zakon o strancima. 

11.16 Nakon više od sat vremena, glasovanje o amandmanima još traje. 

10.11 Krenulo je glasovanje o novim amandmanima koje je Vlada odbila. 

10.09 SDP-ov Peđa Grbin upozorio je da u drugim dvoranama neki ne nose maske.

10.04 Na početku su stanku tražili Marijana Puljak (Pametno) koja je protiv ovakvog zakona i Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) koji je za zakon, ali bi dodatno raspravio.

10.00 "Pozdravljam kolege koji su se spojili video vezom, Mato Franković, Hrvoje Zekanović, Ante Bačić i Stjepo Bartulica. Ušli ste u povijest, pozdrav!", rekao im je prije glasovanja predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.