ISKUSTVO MLADOG KUHARA

SA ZIMSKE NA LJETNU SEZONU U Austriji poštuju radnika, ali nemate pojma koliko je lijepo vratiti se i na poslu pričati hrvatski

Autor

Leo Buljan

Mladi zagrebački kuhar Ivan Janković (26) nije imao vremena planirati obiteljski ručak za Uskrs jer se već pakirao za ljetnu sezonu u Lošinju. Samo po sebi, ništa čudno, ali Ivan se prije svega nekoliko dana vratio u Zagreb sa zimske turističke sezone u St. Anton am Arlbergu, malom austrijskom mjestu poznatom po skijaškom turizmu.

22.04.2019. u 08:36
Ispiši članak

Iako Austrija još uvijek ima ograničenja prilikom zapošljavanja Hrvata, potraga za kvalitetnim kuharima je velika te oni spadaju u deficitarna zanimanja. U razgovoru za portal Direktno, mladić je otkrio zašto je odlučio postati kuhar, kako je raditi u inozemstvu, ali i zašto se za ljetnu turističku sezonu ipak vraća u Hrvatsku.

"Nakon završene trogodišnje škole otišao sam na prekvalifikaciju za hotelijersko turističkog tehničara. Odlučio sam postati kuhar jer će potrebe za tim zanimanjem uvijek biti. Ljudi će uvijek biti gladni, bez hrane se ne može", našalio se Ivan.

Kao kuhar radi već zadnjih šest godina, a iskustva su mu bila vrlo raznolika. Iako je u Austriji bio zadovoljan, priznaje da su mu nedostajali prijatelji, obitelj i vlastiti jezik.

"Moram priznat da u Austriji poštuju radnika. Nema dodavanja i izmišljanja dodatnog posla. Ako te trebaju da radiš prekovremeno, prvo te pitaju želiš li to, možeš li. Za mlade je to dobra prilika da se usavrše, nauče novi pogled i stil gastronomije, savladaju novu kuhinju", rekao je mladi kuhar.

Ivan: U Austriji rade ljudi iz cijelog svijeta, najveći problem je komunikacija

Ipak, priznaje da postoji jedan problem preko kojega ljudi teško prelaze, a to je komunikacija.

"U Austriji rade  ljudi iz našeg susjedstva, Grčke, Španjolske, Velika Britanije, Slovačke...To itekako otežava posao, a ljudi često dođu očekujući 'brda i doline', a nemaju dovoljno dobro jezično znanje da se snađu. Osim toga, potražnja u ugostiteljstvu je velika i često morate raditi s ljudima koji jednostavno nemaju pravog iskustva", pojasnio je Ivan. 

Iako je u Austriji imao pozitivna iskustva, smatra da ništa ne može nadmašiti 'obiteljsku atmosferu' koju ima na sezoni u Hrvatskoj. 

"Našao sam dobro radno mjesto, uvjeti su odlični. U Hrvatskoj se mogu naći dobri poslodavci i dobri poslovi, pogotovo na sezoni. Samo se treba malo potruditi. Iskreno, imao sam bolja iskustva na sezoni nego u Zagrebu. U glavnom gradu ima puno ugostitelja. Ima i dobrih, ali mnogi gledaju samo kako da više zarade, nekad i na štetu radnika. Zato ljetnu sezonu radim kod stvarno dobrog poslodavca na Lošinju. Imam tri obroka dnevno, dobar smještaj, plaću... Tamo nema stresa i panike, a radim sa stvarno dobrim kolegama. Svi se međusobno poštuju i pomažu kad god treba. Imamo gotovo obiteljsku atmosferu", istaknuo je radišni mladić.

Iako ima velike ambicije, želja mu je ostati u gastronomiji. 

"Zasad ostajem kuhar, ali tko zna što će biti za pet do deset godina. Ipak, želim ostati u Hrvatskoj. Tu su mi prijatelji i obitelj, a nemate pojma koliko je lijepo na poslu pričati vlastitim jezikom", zaključio je Ivan.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.