SPORNI DATUMI

REAKCIJE NA DODIKA Hrvati imaju pravo slaviti svoje obljetnice, problem kod Drvara je 'sukob istina'

Autor

Ivan Crnjac

Nedavno su Hrvati u livanjskom HDZ-u najavili da će kroz instituciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH, koja je, podsjetimo, krovna politička institucija bh. Hrvata, proslaviti oslobađanje Drvara 13. rujna ove godine.

14.08.2019. u 15:47
Ispiši članak

Drvar je oslobođen u sklopu akcije Maestral združenim snagama HV-a, HVO-a i Armije BiH. Tamošnji Srbi problematizirali su proslavu ove obljetnice najavivši blokadu ceste od Livna prema Drvaru, a o čemu je Direktno već pisao.

'Nepotrebna provokacija'

Milorad Dodik je, pak, u srijedu to obilježavanje nazvao "nepotrebnom provokacijom" optuživši Hrvate za etničko čišćenje Srba iako oni u Drvaru i danas čine većinu.

"Važno je podsjetiti se da je u prošlom ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i da su udruženim snagama pokušali da istjeraju Srbe s vjekovnih ognjišta. Bilo bi u najmanju ruku pristojno da preostali narod tog kraja, a to su Srbi vjekovima, konačno ostave na miru da žive tamo gdje su oduvijek živjeli", komentirao je Dodik.

Dugogodišnji novinar Velimir Begić smatra da je nepotrebna provokacija i problem s izgradnjom katoličke crkve u Drvaru koju mjesne vlasti koče godinama, kao i proslava nekih drugih obljetnica koje, primjerice, mogu zasmetati Hrvatima.

"Nepotrebna provokacija je nedopuštanje gradnje crkve u Drvaru već godinama, a nepotrebna provokacija bila je i nedavno kada su partizani slavili oslobođenje Drvara ometajući misu koju je za drvarske žrtve predvodio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto. Uglavnom, na ovim prostorima nemoguće je naći datum oko kojega se svi mogu složiti, a tako će biti i narednih godina pa i desetljeća. A kada Dodik već govori o etničkom čišćenju Hrvata nad Srbima u Drvaru, trebao bi znati da je Drvar u Federaciji, a da su Srbi većinsko stanovništvo, dok u mjestima u RS-u gdje je bilo etničkog čišćenja Hrvati nigdje nisu većinsko stanovništvo", kazao je Begić za Direktno.

'Hrvati imaju pravo slaviti'

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, druge najjače hrvatske stranke u BiH, smatra da Hrvati imaju pravo slaviti svoje važne obljetnice.

"Hrvati imaju pravo slaviti svoje važne obljetnice i tu nema zaista ništa sporo. Mnogo je spornih datuma u BiH, nitko se ne slaže sa svime i dizanje tenzija u ovom slučaju je potpuno nepotrebno. S druge strane, kad je akcija Maestral u pitanju tu se uvijek vežu mnoge kontroverze, pa se prilikom proslave oslobađanja Jajca tamošnji Bošnjaci falsificiranjem povijesti žele predstaviti kao osloboditelji ovog povijesnog hrvatskog kraljevskog grada", kazao je za naš portal Ilija Cvitanović.

Urednik Ero.tela, jednog od vodećih portala na hrvatskom jeziku u BiH je dugogodišnji novinar Marko Karačić. Karačić vezano za problematizaciju ove obljetnice kaže da ona predstavlja samo još jedan "sukob istina u BiH", kojih je, kako navodi, uvijek više.

"BiH, kao zemlja u kojoj postoje najmanje tri istine o događajima s početka devedesetih godina, uvijek je plodno tlo za raspirivanje međunacionalnih napetosti ratnim temama. Izjava srpskog člana Predsjedništva BiH kako je proslava oslobođenja Drvara od strane hrvatskih snaga nepotrebna provokacija prema Srbima predstavlja samo još jedan sukob istina u Bosni i Hercegovini", navodi Karačić za Direktno ističući kako Drvar i danas čini većinsko srpsko stanovništvo.

Sustavni napadi na Hrvate Drvara

"Jer da je Drvar etnički očišćen kako to danas tvrdi Dodik, onda bi u njemu katolička crkva bila davno izgrađena. Ali to nije slučaj. Umjesto da se Hrvatima u Drvaru dopusti izgradnja vjerskog objekta, oni se sustavno napadaju i izlažu prijetnjama od strane srpskog stanovništva. To što predstavnici braniteljskih udruga i politički čelnici s lokalne i županijske razine želje obilježiti datum oslobađanja Drvara predstavlja sasvim legitimni zahtjev jer preuzimanje kontrole nad tim područjem značilo je i sprječavanje novih napada na Hrvatsku koji su dolazili s tih područja, kao i mogućnosti da srpske snage planiraju nove napade prema Livnu", ocijenio je Karačić.

On smatra i da je neizgradnja tamošnje katoličke crkve puno veći problem od ove obljetnice te da bi Dodik i srpsko političko vodstvo u BiH, a napose u Drvaru, po primjeru Mostara trebalo vidjeti kako se propagira istinski suživot.

"Ako Dodik želi govoriti o provokacijama, onda treba javno reći kako katolici trebaju imati crkvu u Drvaru ili priznati kako je zabrana njezine izgradnje nastavak procesa etničkog čišćenja Hrvata s tih prostora. S druge strane, Dodik može slobodno doći u Mostar i vidjeti kako Hrvati i na tome području slave vojne pobjede, ali i aktivno sudjeluju u izgradnji objekata kao što je Saborni hram eparhije zahumsko-hercegovačke. I ne samo da podupiru taj projekt, nego hrvatski predstavnici za njega osiguravaju financijska sredstva iz proračuna županije i grada. Bilo bi lijepo da i Drvar u budućnosti dosegne takav stupanj suživota", naveo je Karačić.

Ivo Čakarić načelnik je općine Dobretići. Riječ je o maloj općini u blizini Jajca koja je nastala završetkom rata a u kojoj Hrvati čine znatnu većinu.

U Jajcu da, u Drvaru...

Za Čakarića, ova obljetnica nema previše smisla s obzirom na to da je Drvar, kako navodi, oduvijek bio većinski srpski grad.

"Proslava oslobađanja Drvara meni nema prevelikog smisla jer je Drvar, po stanovništvu, oduvijek bio većinski srpski grad. Taj dio BiH je oslobođen ili možemo reći i osvojen u akciji 'Maestral' koja sama po sebi, recimo u Jajcu, zaslužuje svaki oblik obilježavanja, ali je nejasno zašto bi se to obilježavanje trebalo proslaviti i u Drvaru. To meni nema nekog smisla, pa više je Hrvata bilo u Goraždu 1991. nego u Drvaru, kojeg uzimamo za primjer prilikom izbora Hrvata u Dom naroda Federacije BiH", rekao je Čakarić za Direktno.

Prema popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine u Drvaru živi 7506 stanovnika, a Srbi čine značajnu većinu. Drvar je, među ostalim, oslobođen akcijom Maestral, a cilj ove akcije je bio da se srpsko vodstvo u BiH privoli na pregovore o završetku rata i uspostavi mira u BiH.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.