'AKO SITUACIJA S VIRUSOM POTRAJE, ONDA SMO U PROBLEMIMA'

RAZLOG ZA PANIKU? Medicinskih maski imamo još za četiri mjeseca, zaštitnih odijela s virusnom zaštitom više nema na tržištu

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Broj mrtvih od korona virusa u Kini se popeo na 1770, dok je ukupan broj zaraženih u kontinentalnom dijelu Kine čak 70.548! U Francuskoj je zabilježen i prvi smrtni ishod zaraze izvan Azije, a unatoč nekoliko sumnjivih slučajeva u kojima nije dokazano prisustvo korona virusa, Hrvatska je još uvijek zemlja slobodna od ovog opakog virusa. Provjerili smo kakva je situacija sa zaštitnom opremom u Hrvatskoj i jesmo li dovoljno opremljeni za slučaj pojave korone unutar naših granica.

17.02.2020. u 16:33
Ispiši članak

Tvrtka Meditex iz Zaboka proizvođač je kombinezona za jednokratnu uporabu u medicinske svrhe, a ujedno i jedan od uvoznika i distributera medicinskih i industrijskih maski. U razgovoru za portal Direktno, direktor Meditexa Robert Črnjević kaže da su od početka izbijanja zaraze korona virusom u siječnju hrvatske bolnice opskrbili s 3000 jednokratnih odijela s virusnim barijerama, a uz 2000 njih plasirali su i industrijske maske oznake FFP3 koje su jedine adekvatna zaštita od korona virusa.

"U prvom času nismo u problemima, ali ako situacija potraje onda jesmo i Europa će morati odgovoriti na izazove", upozorava Črnjević.

"Proizvodimo kombinezone za jednokratnu uporabu i to smo radili pojačano ovih proteklih mjesec dana. Uključujući prvo Infektivnu kliniku 'Fran Mihaljević', zatim druge bolnice, županijske bolnice, zavode za javno zdravstvo, svi su napravili neke prve zalihe za dolazak bolesnika ili onih na koje se sumnja da imaju korona virus" kaže Črnjević i konstatira da materijala s virusnim barijerama  za izradu zaštitnih odijela više nema, a ono što još imaju na zalihama rezervirano je za 'Fran Mihaljević'. "Svi imaju zalihe za te prve prijeme, a ako će biti slučajeva zaraze, onda smo u problemima", konstatirao je naš sugovornik.

Maski imamo za četiri mjeseca

U Hrvatskoj, regiji, ali i u Europi nitko ne proizvodi maske. U tvrtki Meditex kažu kako su maske uvozili iz Kine koja je inače proizvođač 50 posto ukupne svjetske proizvodnje maski, ali tog uvoza više nema, Kina ga je zabranila. Zbog pandemije s kojom se ova zemlja bori već gotovo dva mjeseca, cijela kineska proizvodnja zbog izvanredne potražnje ostaje u Kini, a i sami Kinezi maske traže i kupuju po cijelom svijetu.

"Mi smo imali normalnu osmomjesečnu zalihu za normalno poslovanje za naše kupce. Prvih deset dana po izbijanju zaraze prodana je četveromjesečna zaliha i trenutno imamo još količinu za normalno poslovanje za nekih četiri mjeseca", govori nam Črnjević. Sve maske namijenjene su njihovim stalnim kupcima, a u izvoz ništa nisu dali iako su imali upite upravo zbog pretpostavke da će doći do nestašica.

Dječje maske su se i inače koristile u vrlo malom broju tako da njih trenutno uopće nema. Što se tiče industrijskih maski koje su najbolja zaštita protiv virusa prvenstveno namijenjenih zdravstvenim djelatnicima, prvih na liniji doticaja s mogućom zarazom, one su praktički nestale odmah, kaže Črnjević.

"Nitko od distributera nije imao većih količina industrijskih maski na skladištu što predstavlja problem kod ovakvih kriza. U normalnim okolnostima one se koriste u malom broju za rad s citostatskim lijekovima", priča nam Črnjević. Njegova tvrtka ih je bolnicama mjesečno isporučivala stotinjak, pa su se zalihe od dvije do tri tisuće takvih maski odmah istopile. Rok trajanja maski je dvije godine, napominje direktor Meditexa, pa se nije moglo ni očekivati da se gomilaju neke veće zalihe.

Trenutno je najveća potražnja za medicinskim maskama koje su, kaže nam naš sugovornik, dobra zaštita za građanstvo. Virus se veže uz kapljice ili zrnca prašine, što obične maske zaustavljaju i one su sigurno 'dobra zaštita'. "Bolje nju mijenjati i bacati nego cijeli dan imati jednu FFP2 ili 3 masku jer ako na nju dođe virus, onda postajete i prenosnik virusa", kaže Črnjević.

"Kad bi stvarno bila pandemija kineskih razmjera u Njemačkoj, Francuskoj ili Italiji nestalo bi takvih stvari i kod nas vrlo brzo", misli Črnjević. Međutim, smatra kako za proizvodnju jednokratnih odijela, unatoč tome što više nema materijala s virusnim barijerama, imaju dovoljno materijala s bakterijskim barijerama, a koji je namijenjen za izradu kirurške opreme, koji je peteroslojan i ujedno vodoodbojan te su pristojna zaštita u slučaju da dođe do potrebe da se bolnice treba dodatno opskrbiti zaštitnom opremom.

"Za prvu silu svi imaju neke početne količine, ali nemamo dovoljno za dugotrajnu situaciju. U slučaju potrebe, mi imamo kapacitet izrade 400 odijela s bakterijskim barijerama dnevno, jer materijal dolazi iz Europe" kaže Črnjević. "Ova barijera za bakterije je izvrsna za viruse, neće proći virus baš kroz to, bitnija je maska. Kad vi udišete, onda stvarate  silu, usisaj i tu je bitno da je adekvatna zaštita za respiratorni sustav. Ali što se tiče odjeće i kape, ovo je po meni dovoljno, neće ništa kapljično ući, sve to kliže dolje, a sam virus neće ući osim ako ga vi ne ugurate unutra. To je isto dovoljna zaštita".

Direktor Meditexa osvrnuo se i na situaciju u Kini: "Ono što vidite na televiziji, u Kini koriste sve, i kirurške ogrtače i kombinezone, ali ima i dosta običnih odijela koji nisu barijera za ništa". 

Koja je alternativa?

"Aparat za izradu maski može napraviti maske za potrebe hrvatskog tržišta u samo tri tjedna, ali za vani ste nekonkurentni. Teško je biti spreman za takvu situaciju - i da imate aparat za izradu maski treba vam repromaterijal određene gramature i širine, a sad je teško dobiti i materijal za maske. Već sam rekao da materijal ne može stajati više od dvije godine jer onda mijenja mehanička svojstva. Nitko nije bio spreman za ovu situaciju", opisuje Črnjević situaciju u kojoj su se zatekli proizvođači i distributeri maski te se nada da će se, dok se zalihe ne istope, pronaći neko alternativno rješenje uvozu iz Kine.

Ako bi u Europi došlo do pandemije, po pitanju zaštitne opreme ne stojimo najbolje, jasan je zaključak direktora Meditexa Roberta Črnjevića.

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.