O CIJEPLJENJU: 'MENI VRANA NIJE POPILA MOZAK'

RAZGOVOR S VALEKOM I SLADOLJEVOM Da su prikupili dovoljno potpisa revidirali bi ugovore s Pripuzom, uveli 'zračne tramvaje' u Zagrebu i za razvoj grada iskoristili projekt Jadran-Baltik

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Arhitekt Ivan Valek i poznati hrvatski imunolog i donedavni voditelj Odjela razvoja i istraživanja Imunuloškog zavoda, dr. sc. Srećko Sladoljev u razgovoru za portal Direktno govorili su o svom programu za lokalne izbore, s posebnim osvrtom na epidemiju korona virusa u kontekstu njihove najave kandidature za čiju potvrdu ipak nisu prikupili dovoljan broj potpisa.

08.05.2021. u 18:21
Ispiši članak

Njih dvojica na čelu su političke koalicije koja okuplja više stranaka i inicijativa pod sloganom "Glavu gore, maske dolje", a riječ je o Hrvatskoj čistoj stranci prava, Hrvatskoj stranci građanskog otpora, Stranci Hrvatskog zajedništva, Vijeća za Hrvatsku i Zdruga hrvatske obrane "Nikola Šubić Zrinski". 

Sladoljev je javnosti poznat po svojoj kritici vođenja pandemije korona virusa, a često je u javnosti istupao kao protivnik načina na koji se provodi imunizacija protiv zaraznih bolesti. Valek je pak u prošlosti često kritizirao gradsku upravu, a najpoznatiji je kao arhitekt zagrebačkih fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Dodajmo i da mu ovo nije prva kandidatura za izbore. I Valek i Sladoljev pristali su na razgovor o gorućim problemima u Zagrebu, kao i o svojoj viziji kako pristupiti njihovom rješavanju.

Javnosti ste poznati kao protivnik cijepljenja, a s obzirom na to da je službena agenda da je za izlazak iz pandemije potrebno procijepiti što veći broj stanovništva, leži li u tome razlog Vaše kandidature? Kako ocjenjujete borbu Hrvatske protiv epidemije, poduzete mjere i što biste Vi napravili drugačije?

Sladoljev: Oni koji možda pažljivije prate što pišem i govorim neće se složiti. Protivnik sam fiziološki pogrešnog načina kako se cjepivo prezentira obrambenom sustavu. Cijepljenje iglom je zlo.

U jednoj objavi u šali sam rekao da ću se morati kandidirati za gradonačelnika Zagreba kako bih probio medijsku blokadu. Mediji me (po naputku!) zaobilaze iako je evidentno da se sve što sam do sada unaprijed rekao u vezi virusa, pandemije, cjepiva ili cijepljenja pokazalo  točnim, a sve što je prognozirala 'službena medicina' – pogrešnim. Možete provjeriti.

'Borba' protiv bilo koje bolesti ne vodi se sijanjem užasa i panike, medicinskim žargonom – nocebom. To je izravno kršenje Hipokratovog postulata 'Primum non nocere' ili 'Prvenstveno ne naštetiti'. U antimedicinskoj situaciji online proizvodnje straha od strane medija i 'struke', čovjek na samu pomisao da je inficiran 'smrtonosnim' virusom izlučuje velike količine kortizola koji direktno suprimira imunološki sustav.

Iako to jako dobro zna čak i svaki ispodprosječan liječnik, ipak se to i dalje radi. Pritom se stvari još i preuveličavaju! Pitam vas zašto?

Hoćete li se Vi cijepiti?

Sladoljev: Imam 67 godina, astmatičar sam, imao sam operaciju na otvorenom srcu. Ja spadam u skupinu onih koji su u najvećem riziku od posljedica primitka cjepiva. Meni vrana nije 'popila mozak'.

Zadnjih godinu dana, zbog epidemije, često se spominje revitalizacija Imunološkog zavoda čiji ste i sam bivši djelatnik, međutim, nije poznato što se trenutno po tom pitanju radi. Imate li Vi više informacija o tome i podržavate li inicijativu?

Sladoljev: Imunološki zavod je potpuno mrtav zadnjih desetak godina, ne proizvode baš ništa, sumnjam da bi podobnošću iskadrovirani kadrovi znali uopće proizvesti i farmaceutsku vodu. Znate li da sam ja bio posljednji doktor znanosti na Imunološkom zavodu?

Kako biste ocijenili dosadašnje vođenje grada? Koji su po Vama gorući problemi u gradu i koja rješenja nudite u programu?

Sladoljev: Vjerojatno znate da sam poziciju gradonačelnika u platformi 'Glave gore, maske dolje' prepustio kompetentnijem. Mene je zanimala pozicija dogradonačelnika za društvena pitanja u čijem je 'resoru' zdravstvo, kultura, obrazovanje i sport. Grad u posljednjih 20 godina nije bio 'vođen', nego je bio 'vodan' – vodali su nas, nisu nas vodili.

Valek: U posljednjih 20 godina grad je raspolagao s otprilike 200 milijardi, zadužio se za još 20 milijardi, a nije riješen niti jedan bitan problem u gradu.

Zagrebački vodonosnik je zagađen oko 60 posto i zagađuje se i dalje. Radi dotrajalosti vodovodne mreže gubitak vode do potrosača iznosi 60 posto. Vodostaj Save i vodonosnika godišnje pada 20 cm. Zagreb nije zaštićen niti od poplava. 'Zagrebački vodonosnik' je izraz koji obuhvaća zalihe i kvalitetu podzemne vode odnosno izvorišta iz kojeg se danas crpi voda za potrebe grada Zagreba i njegove periferije. Pitka voda je apsolutni prioritet Zagreba!

Što se tiče prometa, dnevno se u Zagrebu gubi oko 200.000 radnih sati samo na prometnim gužvama, a u tim gužvama dodatno se  'proizvode' zagađenje zraka i buka. U pojedinim dijelovima godine po zagađenju zraka Zagreb je i najzagađeniji grad Europe. Rješenje je izgradnja Južnog prometnog terminala u Novom Zagrebu.

Željeznicu spuštamo od Podsuseda i Sesveta do Južnog terminala podzemno i oslobađamo otprilike jedan milijun kvadratnih metara atraktivnog građevinskog zemljišta u centru grada. Rušimo zagrebački 'željezni zid' (nadzemnu željezničku prugu) koji dijeli grad neprirodno na dva dijela. Cijena? Kao izgradnja nepotrebnog pročistača otpadnih voda – 12 milijardi kuna. To je samo okosnica. Imamo cjelovito rješenje za promet u Zagrebu. Imat ćemo poboljšani ZET, ali i novi ZAT - uvodimo ZAT Zagrebački aviotransport: 'zračni tramvaji' s 22 mjesta.

Što se tiče gospodarenje otpadom, otpad je sirovina koja se može ponovno koristiti. Mora se sortirati još od kuće i zgrade svakog stanovnika. Jakuševac je problem, a tvrdimo da nije saniran. Vrlo ozbiljno nam prijeti zagađenje vodonosnika.

U Zagrebu postoji brdo otrovnog mulja od 700.000 tona koje je svakim danom sve veće. Od pročistača otpadnih voda građani su oštećeni u korupciji za više od pet milijardi kuna.

Glomazna i neučinkovita Gradska uprava i Zagrebački Holding je samo dio problema. Pristupili smo im baš analitički, posve su nam jasni svi elementi i svaki pojedini od njih svakog od problema, znamo i genezu svakog slučaja. Imamo pristup koji uključuje kompletna tehnička i tehnološka rješenja, ali i – što je ključno – financijske pretpostavke za realizaciju svakog rješenja te ekonomsku viziju o uštedama i koristima. U konačnici građani i grad moraju biti na dobitku tako što će plaćati manje cijene usluga ili imati znatno bolje i dobiti više za ono što sada plaćaju.  

Zadržimo se još malo na ostavštini Milana Bandića protiv koga je i povučena optužnica nakon njegove smrti. Planirate li raskinuti postojeće ugovore s Pripuzovom Cios grupom? Jeste li zadovoljni s gradskom politikom gospodarenja otpadom?

Sladoljev: Moram priznati da ne znam ništa ni o Pripuzu ni o CIOS grupi, a posebno ništa o sklopljenim ugovorima. Ta pitanja su u djelokrugu dogradonačelnika za gospodarstvo. Međutim, još uvijek dosta brzo shvaćam i učim pa tako i o silnoj važnosti otpada i smeća i najboljim modelima njihovog zbrinjavanja.

Za primjer ću vam reći kako je bilo u Nadzornom odboru Imunološkog zavoda: ostaloj četvorici članova odbora postavljenim od strane politike i vlasti 'tresle su se' na sjednicama 'gaće'. Doslovno. Onda me više nisu ni pozivali. Održavali su sastanke 'mita i korupcije' u tajnosti. Mediji su o tome izvještavali.

Valek: Svi ugovori idu na reviziju. Naročito ugovor o izgradnji Pročistača otpadnih voda. Petar Pripuz i društvo izgubit će povlašteni status. Grad Zagreb će sam organizirati gospodarenje otpadom. Službe će preispitati sve ugovore.

Spekulira se o velikim dugovima grada. Kako biste vi gradili financijsku konstrukciju u proračunu, što po Vama treba financirati, a što ne? Ima li mjesta za ukidanje prireza?

Sladoljev: Kandidat za gradonačelnika grada dao je detaljnu viziju koja je i mene ponijela. Postoje i načini kako to ostvariti, kroz sustav konkretnih promjena, ali također s projektom vraćanja dugova koji stvarno postoje.

Grad i Holding zajedno duguju oko 20 milijardi kuna, a godišnji gradski proračun je oko 13 milijardi! Prirez ne bih ukidao, ali građani bi točno znali u što se novac iz prireza troši. Prirez je zapravo ono što se u socijalizmu zvalo samodoprinos.

Valek: Sve se zna. Zagreb je zadužen cca. 20 milijardi kuna zajedno sa Zagrebačkim holdingom, svim obavezama prema dobavljačima i bankama. Potrebno je da Zagreb počinje privređivati, a ne živjeti na dug i trošiti nezarađeno. Naš izborni program može se objasniti jednostavno: Grad Zagreb postaje Grad Poduzetnik, ali grad Zagreb postaje i grad poduzetnika. 

Zagreb gradi, radi i stvara po jasnim ekonomskim kriterijima – sve što se planira mora imati realan troškovnik, a Grad Zagreb (posta)je poduzetnik koji pribavlja ponude neposredno od proizvođača i dobavljača s kojima izravno dogovara poslove.

Svjesni smo da građane sada najviše zanima saniranje i popravak odnosno pomoć oko potresom oštećenih i ugroženih zgrada. Za to postoji kvalitetno obuhvatno rješenje, koje je u prioritetima onoga što kanimo činiti.

Osluškujemo, čujemo, razumijemo, imamo rješenja. Jako dobro poznajemo Zagreb i njegove probleme.

Tko Vam je radio kampanju, kako ste se financirali i koliko novca je utrošeno na kampanju?

Sladoljev: Kampanju rade profesionalci na volonterskoj osnovi. Financiramo se iz vlastitih sredstava. Ja sam osobno planirao utrošiti dvije svoje mirovine. Ne pitajte me kolika je.

Valek: Da, kampanju zapravo radimo sami, ali timski – mislim pritom na nas i nekoliko stvarno jako dobrih i profesionalnih suradnika. Do sada je otprilike potrošeno 15.000 kuna.

Kako je krenula Vaša suradnja?

Sladoljev: Arhitekta, inženjera Valeka poznajem desetak godina i o njemu kao čovjeku i profesionalcu mogu reći sve najbolje. Takvi ljudi su prava rijetkost u našem društvu.

U mladosti je bio poznati košarkaš, igrač zagrebačke 'Lokomotive', a košarka ga je zajedno s Ćosićem odvela u Ameriku. Poslovno, dokazani je vrhunski stručnjak za sve vrste 'gradnje pod zemljom' te za rukovođenje i upravljanje velikim kompleksnim poslovnim sustavima. Imao je uspješne poslovne pothvate na svih pet kontinenata.

Dobro poznaje poslovanje Grada Zagreba. Svoje u praksi provjereno znanje, veliko iskustvo i zrelu, jasnu viziju o Zagrebu daje kao 'životni ulog' u promjenu na dobro rodnoga grada i za dobrobit stanovnika Zagreba.

Valek: Dr. Srećko Sladoljev i ja poznajemo se dugi niz godina. Aktivno i blisko surađujemo – od zajedničke obrane Imunološkog zavoda pa evo sada do 'spašavanja Zagreba'. Vjerujemo jedan u drugoga i odlična smo pobjednička kombinacija.

Ne zaboravimo da je Sladoljev zbog iskazane građanske hrabrosti u razotkrivanju pandemijskog cjepiva dobio nagrade triju nevladinih udruga: Udruge za prava pacijenata, Fonda Hipokrat, GONG-a, i prvi je takav pojedinac.

Znanstveno i stručno, njegovo područje interesa su inteligentna komponenta budućih 'pametnih' lijekova (monokonska protutijela), na kojima je – predvodeći timove – napravio preko stotinu različitih varijanti. Osim toga, uspostavio je ponovnu proizvodnju prirodnog interferona i planirao daljnja ispitivanja ove moćne signalne molekule u zdravstvene svrhe. Sad kad to znate, još mislite da u Hrvatskoj postoji osoba stručnija od njega na području imunologije i ove Covid situacije?

Vidite li u ostalim protukandidatima i strankama potencijalne suradnike?

Sladoljev: Naravno. Zaista poštujem svaku osobu, svaku osobnost i to ljudi osjete. Kada me upoznaju, ljudi su 'osuđeni' surađivati sa mnom u zajedničkom interesu. To najbolje znaju ljudi s kojima sam radio na Imunološkom zavodu. Možete li zamisliti situaciju da se ljudima 'ne ide doma', ne odlaze kući jer još žele ostati na poslu raditi na onom čime se bavimo, a jedva čekaju da sutra ponovno dođu? Takva je bila radna atmosfera u timovima s kojima sam radio! Zašto tako ne bi bilo i u Skupštini grada?Podržat ćemo sve kvalitetne projekte (koji su na dobrobit grada i građana), ali ne ulazimo u koalicije.

Valek: Jedini smo koji imamo izborni program kojim Zagreb godišnje zarađuje, a istodobno se tim programom štedi oko tri milijarde kuna. Preko Zagreba težimo 'povući' i gospodarsku obnovu Hrvatske u koncepciji poznatoj kao Jadran – Baltik. Imamo viziju Zagreba kao svjetskog grada 21. stoljeća. Zagreb ima i može sve.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.