REKTORSKI ZBOR NIJE RASPRAVLJAO O TOJ TEMI

Radovan Fuchs za Direktno: Realna opcija je odgoditi maturu za jesen

Autor

Alen Vlahović

Kako gospodarstvo i ekonomija s jedne strane, tako trenutno i obrazovanje s druge strane zaista puno trpi u teškoj situaciji prouzrokovanoj korona virusom. Školska godina za učenike i učenice polako se bliži kraju, a glavno je pitanje što će na kraju biti rješenje vezano uz državnu maturu i učenike završnih razreda srednjih škola. Odgoditi, ukinuti ili održati u predviđenom roku? Iz Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH još uvijek nema službenih informacija.

08.04.2020. u 19:19
Ispiši članak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odbacila je sve moguće spekulacije o ukidanju državne mature jer bi to bio poveći udarac na gimnazijalce koji bi ostali bez potvrde za srednjoškolsko obrazovanje. Nastava na daljinu traje već nekoliko tjedana, a rezultati takvog načina rada u ovim okolnostima i u ovom trenutku nisu mjerljivi jer nema konkretnog testiranja znanja.

Bivša ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić u razgovoru za Direktno naglasila je kako je taj način rada mučenje za učenike i profesore i kako se tim načinom rada neće steći potrebno znanje. Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec mišljenja su da bi se matura trebala ograničiti samo na obvezne predmete kako bi se učenicima maksimalno izašlo u susret i olakšalo u ovoj teškoj situaciji.

U potrazi za najboljim rješenjem u obzir treba odvagati nekoliko stvari.

Koliko je nastava na daljinu bila uspješna pokazat će upravo državna matura koja je u ovom trenutku neizvjesna. Ne zna se kada će se ona održati i kako će se prilagoditi s programom upisa na fakultetima. Podsjetimo, većina je fakulteta u srpnju upisivala nove studente, ali zbog novonastale situacije vjerojatno je za očekivati da će se i to pomaknuti za neko kasnije doba.

Također, stvar o kojoj treba voditi brigu je upravo vremenski odmak između završetka škole, pripreme za maturu i upisa na fakultete. Za pretpostaviti je da će po završetku mature krenuti poprilično užurbani tempo i učenicima će preostati vrlo malo vremena za konkretnu pripremu kada govorimo o upisu na fakultete.

Bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs za Direktno je komentirao aktualnu situaciju u obrazovanju te naglasio da je najpametnije sačekati službenu potvrdu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

"Jasno je da kruže ideje da se matura odgodi, odnosno da se provede u nekom razumnom kasnijem roku. Dosad nema nikakve službene informacije, a o tome će isključivo odlučivati Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Pričalo se o tome i da se matura ne provede, nego da se ponovno vrate prijemni ispiti na fakultete, ali što onda s gimnazijalcima? I oni bi trebali dobiti nekakvu potvrdu o završenom srednjoškolskom obrazovanju. Prema tome, razne su spekulacije i glasine u ovoj priči, ali svakako treba sačekati sa službenom potvrdom", započeo je.

Portal Direktno provjerio je u zagrebačkom Rektorskom zboru hoće li doći do odgode mature, ali oni su napomenuli kako uži i širi rektorski kolegij Sveučilišta u Zagrebu te Rektorski zbor Republike Hrvatske nisu raspravljali na temu državne mature pa tako ni o odgodi državne mature 2019./2020. godine. 

Također, kontaktirali smo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja o tome hoće li se matura odgoditi, a oni su nam poručili kako, kao i do sada, prateći preporuke stručnjaka i epidemiološku situaciju, pravovremeno će komunicirati sve informacije u području svoga djelovanja.

Fuchs: Uvođenje prijemnih ispita unazadilo bi obrazovni proces

Bivši ministar navodi kako bi eventualno uvođenje prijemnih ispita na fakultete bio vrlo loš potez.

"Matura se svakako mora provesti, no nikako nisam za varijantu da se uvode prijemni ispiti zbog korona virusa. Ta ideja bi u potpunosti devastirala maturu, ovakvu kakva je koncipirana. Iako, ta priča oko mature nije savršena i trebala bi se još doraditi, ali ne trebamo sada ići koracima unazad", smatra.

Fuchs smatra kako je matura na jesen realna opcija, no treba razmotriti sve činjenice.

"Hoće li se matura odgoditi za jesen? Rekao bih da je to jedna od sasvim prihvatljivih opcija u cijeloj priči. No ako ministarstvo na temelju relevantnih podataka odluči da se može održati i ranije, to je njihova procjena koju treba slijediti. U konačnici, mislim da se ne bismo trebali bojati da djeca neće proći maturu. Uz neke male korekcije, moguće je i ovogodišnju maturu odraditi u koliko toliko normalnim okolnostima", zaključio je Fuchs u razgovoru za naš portal.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.