KLJUČNI ČOVJEK DP-A

Radić ovo zamjera Kolindi: 'Rekao joj je da više ne smije spominjati velikosrpsku agresiju'

Autor

kkž

Mario Radić, dopredsjednik stranke Domovinski pokret te nositelj liste u IV. izbornoj jedinici, posljednji dan kampanje dao je veliki intervju za portal Dnevno, a mi prenosimo najvažnije poruke Radića i njegove stranke netom prije izbornog dana, 17. travnja. 

15.04.2024. u 11:15
Ispiši članak

"U ideološkom smislu, HDZ bi nam trebao biti najbliži, međutim, na čelu HDZ-a imamo briselskoga namjesnika i tu se, hoćeš-nećeš, stvara problem. Da je HDZ onaj pravi, Domovinski pokret ne bi dvojio s kim će ići u koaliciju. Ali kad je ovako nagrizen korupcijom i iskrivljenom ideologijom, pitanje je…", rekao je Radić na početku razgovora te dodao:

"S druge je strane Ranko Ostojić, ministar MUP-a u vrijeme kad su u Vukovaru bile postavljene one ćirilične ploče. Žrtva stavljanja tih ćiriličnih ploča bio je Darko Pajčić, koji je razbijene glave ležao ispred policijske stanice tri sata, dok ga nisu odvezli. A znate li tko je Darko Pajčić? On je brat supruge Ivana Penave, predsjednika DP-a. Dakle, Penavin šogor. Što da vam kažem… ima tu prepreka koje nisu nimalo bezazlene. SDP nam je, iz puno razloga, jako daleko u ovome trenutku…". 

Radić je progovorio i o temi Pavla Vujnovca. Točnije, o jednoj od ključnih epizoda iz njegova poslovnog života: preuzimanje Pevexa, bivšega Peveca… "Godine 2008., kada ta tvrtka propada, ona ostaje dužna dobavljačima, bankama, državi. Svi mi dobavljači postajemo prinudni dioničari te tvrtke, koja je poslije išla u stečaj. Ostaju nam dužni nešto više od šest milijuna kuna. To je u ono vrijeme bio velik novac, to je kao da sad govorimo o 2,5 milijuna eura… I mi postajemo manjinski suvlasnici Peveca, ali prinudni. Znači, oni su nama na osnovi dugova dali dionice. Osam godina nakon što smo postali prinudni dioničari, kad je tvrtka i drugi put trebala propasti, mi smo počeli djelovati preko skupštine tvrtke… ", rekao je te dodao:

FOTO: Domovinski pokret

'To je sve trajalo dvadesetak godina'

"Govorimo o tisućama dioničara. Trebalo je početi otkupljivati sve te dionice, da se ne dopusti da tvrtka propadne. I tad sam ja, s obzirom na to da nisam imao sav novac da bih mogao sve to otkupiti, rekao svojim poznanicima: 'Tko želi ući u taj projekt, ja ću ga voditi. Tko želi, neka kupi dionice'. Jedan od tih koji je najviše kupio bio je Pavao Vujnovac. On je svoj dio kupio, ali tek 2017. " Kako je objasnio, Vujnovac već tada postaje ozbiljan na gospodarskoj sceni. 

"On je tada otvorio jednu tvrtku u Zagrebu i počeo se baviti trgovinom plinom. To je taj PPD, Prvo plinarsko društvo. Ali da razjasnimo i taj PPD. PPD vam je također jedna tvrtka u stečaju iz Vukovara, osnovana 2001., u koju je Vujnovac ušao kao trgovački putnik. I kad su tu tvrtku htjeli baciti u stečaj, on ju je otkupio i počeo je razvijati. To je sve trajalo dvadesetak godina, nije baš bilo preko noći kako neki to prikazuju", rekao je Radić te dodao kako politički nisu vezani jer Pavao Vujnovac više puta istaknuo da je on liberal. 

Također, istaknuo je da je prema svemu sudeći Vujnovac najimoćniji Hrvat te istaknu jednu od anegdota koja, kako tvrdi Radić, pokazuje kako je Vujnovac postao tako moćan. "On je tada otvorio jednu tvrtku u Zagrebu i počeo se baviti trgovinom plinom. To je taj PPD, Prvo plinarsko društvo. Ali da razjasnimo i taj PPD. PPD vam je također jedna tvrtka u stečaju iz Vukovara, osnovana 2001., u koju je Vujnovac ušao kao trgovački putnik. I kad su tu tvrtku htjeli baciti u stečaj, on ju je otkupio i počeo je razvijati. To je sve trajalo dvadesetak godina, nije baš bilo preko noći kako neki to prikazuju", rekao je Radić u razgovoru za Dnevno. 

FOTO: Domovinski pokret

'Bilo je to 2019.'

Zatim se osvrnuo na prijelomni trenutak kada je iz poslovnog svijeta odlučio preći u politički. "Bila je to 2019. U to vrijeme gledamo nastupe predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja tada poprilično sramoti Hrvatsku u svakom pogledu", rekao je te pojasnio na što je točno mislio. "Pa recimo, različite izjave koje su skandalizirale javnost. Pa one ruske scene (na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. – op. a.) s onim silnim grljenjem svih državnika…

A tada je već bila primila u Zagrebu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i napravila brojne gafove… Htjela je pomirenje na način da je on njoj rekao da više ne smije spominjati termin 'velikosrpska agresija'. I ona je to prihvatila. Nije bila dorasla situaciji ni u jednom pogledu", istaknuo je. Kako je naveo, iz tih razloga nagovorio je Miroslava Škoru da se kandidira na predsjedničkim izborima 2020. godine. Međutim, kako on tvrdi, u toj akciji protiv HDZ-ove predsjednice nije sudjelovao Pavle Vujnovac. 

Zatim se osvrnuo na to da je on bio jedan od sponzora Škorine kampanje. "Pa eto, da ću mu pomoći u svakom pogledu. Ključan razgovor o tome imali smo u zagrebačkom restoranu Bota Šare, u Zvonimirovoj. On se malo nećkao, ali… S nama trojicom – Škorom, Bubalom i sa mnom – bio je i Škorin menadžer Miljenko Čurić. Mi smo Škoru počeli nagovarati u veljači 2019., a on je svoje definitivno 'da' dao u travnju 2019. A izbori su bili u prosincu 2019. Tijekom Škorine kampanje vidio sam koliko u hrvatskoj politici ima i neznanja", rekao je te se osvnuo je li aludirao na Škoru. "Nisam ja ni očekivao od njega da on sad nešto posebno zna, ali dosta smo mi pokušavali raditi s tim kojekakvim PR-ovcima, koji su, tako, više-manje prodavači magle…", rekao je. 

FOTO:  HINA/Lana Slivar Dominić

'Ne želim da Hrvatska bude ugrožena zbog...'

Zatim se osvrnuo na partnera DP-a, Mislava Kolakušića (Pravo i pravda) koji je najpraćeniji eurozastupnik na društvenim mrežama, ali i koji se u nekim pitanjima ne slaže sa stajalištima DP-a. Tu se najviše ističe njegov odnos prema Rusiji.  Međutim, u jednoj stvari su sližni. " Vidite, mislim da premijer Plenković duboko griješi u tome što on ponajprije glumi ukrajinskog nacionalista. Ali samo glumi.   

Plenković je u stanju reći 'Slava Ukrajini', a nije u stanju reći neki drugi povijesni pozdrav koji više ide uz Hrvatsku. Dakle, on, zapravo, glumi. Igra igru briselskog i ukrajinskog nacionalista. Kad je bio predstavnik Europskog parlamenta, toliko je zagovarao ukrajinske interese da je to doista upadalo u oči. Ali to se još i moglo nekako tolerirati dok je bio izaslanik Europske komisije, ali sada, kao premijer Hrvatske, on doista više ne bi smio tako istupati", rekao je te dodao:

"Ja ne želim da Hrvatska bude ugrožena zbog nečijih osobnih ambicija jer geopolitika nije šala. Rekao sam vam da je ona majka svih politika. Mi možemo pomagati zemljama u nevolji, poput Ukrajine, na bilo koji način, ali to da se mala Hrvatska svrstava na čelo kolone protiv Rusije, mislim da nije mudro i da nije politički pametno". 

FOTO: HINA/Denis Cerić

Jedan od motiva

"Taj se sukob, koji sada traje u Ukrajini, može danas-sutra preliti na sve strane. Ukrajina nam i nije tako daleka kao što se nekima čini. Evo mi sad sjedimo ovdje u Osijeku, koji je blizu mađarske granice, a Mađarska graniči s Ukrajinom. Odavde do Ukrajine ima zračnom linijom samo oko 300 kilometara… Treba biti vrlo pažljiv kad se govori o tim stvarima. Ne bih volio da hrvatski narod ponovno doživi neke tragedije i da se uvlači u sukobe koji nisu u njegovu nacionalnom i državnom interesu", smatra Radić.

Što se tiče Plenkovićevih motiva, za to imao je što za reči. " Pa evo, neka se svi Hrvati upitaju zašto on, kad već nije hrvatski nacionalist, a hrvatski bi premijer morao prije svega voljeti Hrvatsku, stavlja Ukrajinu ispred Hrvatske.  Pitate me za motive. Jedan bi motiv mogla biti neka osobna poznanstva i prijateljstva, što nije nimalo državnički. A drugi bi motiv mogao biti puno jednostavniji, financijski. 

Ovo mu je možda put za bogato plaćenu poziciju u Bruxellesu ili kao budućeg lobista za kompanije koje će obnavljati Ukrajinu. To će biti milijarde. Šljem na glavu nije stavljao kad ga je trebalo stavljati i koristiti u obrani Hrvatske, a sad odlazi u Ukrajinu i pomodno ga stavlja. Sa Srbijom je vjerovao u diplomatske putove tijekom devedesetih, a sad Rusiji prijeti. Takve stvari po mom mišljenju nisu potrebne", objasnio je Radić. 

FOTO:  HINA/Edvard Šušak

Globalističko dijete Macrona i von der Leyen

Pa je nastavio opisivati Plenkovića. " Pa, globalistički je on dijete Macrona. Kao i Ursule von der Leyen… Meni je jedna od najvećih sramota Hrvatske kad je on, tijekom Macronova posjeta Hrvatskoj, odveo francuskoga predsjednika u francuski restoran u Zagrebu (Gallo u Hebrangovoj – op. a.). Koji je loš francuski restoran, da se razumijemo… Možete li zamisliti da bi Macron ikada odveo Plenkovića u hrvatski restoran u Parizu?

 Pa čak je taj isti Macron u Srbiji pokušao govoriti srpski, dok je kod nas na djelu jedan teški, ljuti, duboki osjećaj provincijalizma. Osjećaj gađenja prema vlastitoj domovini i tradiciji. Dubinski, to je ponižavanje vlastite domovine. I ulizništvo. Vidite, ja ne mogu zamisliti Plenkovića na mjestu Franje Tuđmana u Domovinskom ratu, 1990-ih. Mislim da bismo mi Hrvati, da je on bio na tom položaju, taj rat izgubili. On jednostavno ne bi znao voditi taj rat. Francuzi mu ne bi dopustili Bljesak i Oluju", rekao je Radić.

Također, zanimljiv je njegov odgovor na pitanje bi li Zoran Milanović bio uspješan predsjednik u ratu kakvog smo imali 1990-tih. "Da ima radne navike, možda i bi. Odnosno, možda bi imao predispozicije za to. Ali, za razliku od Andreja, koji svoje očite manjkove ipak nadoknađuje radnim navikama i upornim vrijednim radom –nije mi problem priznati da je on izuzetno vrijedan čovjek, i tu smo nas dvojica isti – Milanović je čovjek koji ima potez, koji je igrač à la Baka Slišković, ali ne trči poslije. Znači, on će napraviti jedan potez, a u iduće tri utakmice napravit će tri gafa pa će cijela ekipa plakati zbog njega tri dana", smatra Radić.

FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić

'Lažni Facebook profil'

Također osvrnuo se i na povezanost Plenkovića i platforme Možemo!.  "Plenković bi bez problema mogao biti pripadnik stranke Možemo! jer se oni slažu u svemu. Nina Obuljen mogla bi pisati program obija stranaka. Plenković se ugodnije osjeća s tom urbanom ekipom nego kad dođe među HDZ-ovce u Osijeku, Vukovaru ili Dalmatinskoj zagori. Jedino što s njima, 'možemovcima', ne smije ići na Trnjanske krijesove.

To je slavljenje oslobođenja ili okupacije Zagreba, ovisi iz kojeg se kuta gleda, 8. svibnja 1945. Rado bi išao Plenković na to, ali eto, ne dopušta mu to stranački okvir HDZ-a.  Mislim da on, Plenković, kao hrvatski čovjek, nema hrvatsko srce. Ja Plenkovića zovem 'lažnim Facebook profilom'. To je kad vi imate potpuno drugačije stavove od onih koje javno zastupate. On se prikazuje nečim što nije", naglasio je.

 "To su vam ljudi koji nikad u životu ništa nisu radili. Kad vidim kao kandidate za premijera jednu Sandru Benčić iz Možemo! ili, primjerice, Nikolu Grmoju iz Mosta, prvo što mi padne na pamet jest: pa to su ljudi koji u životu pod milim Bogom ništa nisu napravili, ni u znanstvenom ni u poslovnom ni u bilo kojem drugom smislu. To su ljudi bez biografija. Odijela su obukli tek kad su ušli u Sabor i svim silama samo pokušavaju ostati u njemu. Gledaju se u ogledalo i sviđa im se kako im stoji odijelo", rekao je pa nastavio komentirati Most. 

FOTO: HINA/Zvonimir Kuhtić

'Most ima odbojnost prema svima'

"Most ima odbojnost prema svima, tako bih rekao. Prema svim strankama. A oni nas, DP, na neki način gledaju kao konkurenciju. I ne prezaju ni od čega. S tim da sam, evo ovih dana, otkrio da je taj prepošteni Božo Petrov, za vrijeme svojeg mandata kao gradonačelnik Metkovića, sagradio kuću za 463 eura po kvadratu. 

Problem je u tome što je njemu to radila tvrtka koja je radila poslove za grad Metković. A u to je vrijeme gradnja bila oko 1000 po kvadratu. A isto mu je tako taj natječaj ili projekt o kojem je riječ radila tvrtka koja je također radila za grad. A kad je on prestao biti gradonačelnik, te su tvrtke propale. 

Što je u svemu ovome bitno? Vidite, nijedna od mojih tvrtki ne radi poslove s državom. A s druge strane, ti su mostovci ljudi koji na politiku gledaju jako grubo i vrlo su neprincipijelni. Sve se njihove optužbe svode na to da je Domovinski pokret pod utjecajem Vujnovca, da je to krupni kapital i da će, kad dođu na vlast, oni riješiti korupciju. Oni su kao ljudi koji znaju sve.  Eto, vi kažete da vas boli glava, a ovaj iz Mosta ima na stolu nož i vilicu i samouvjereno vas uvjerava da vam on operira mozak bez problema. Oni znaju sve. Tako rezoniraju i Petrov i Grmoja i Miletić…", rekao je. 

Radić i Kolakušić upozorili: 'Birate između simboličkog Tita ili simboličkog Draže'

Što je još rekao o Mostu, Možemo, Andreju Plenkoviću, Zoranu Milanoviću, ali i ulozi Aleksandra Vučić i 'srpskom svetu', srpskoj Pink TV-u te Volodimiru Zelenskiju i Vladimiru Putinu možete pročitati OVDJE

Glasova: 265989

Glasovanje je završeno

Domovinski pokret, Agrameri, Pravo i pravda, Demokratski HSS, Zelena lista, Blok za Hrvatsku

16%

Rijeke pravde (SDP, Centar, Reformisti, GLAS, HSS i SSIP)

12%

HDZ i partneri

39%

Most i Suverenisti

5%

Možemo

1%

Fokus i Republika

0%

Socijaldemokrati/IDS i partneri

0%

HSP

5%

Odlučnost i Pravednost

1%

Radnička fronta

0%

Umirovljenici zajedno

0%

Stranka Ivana Pernara

0%

Netko drugi

16%

Još ne znam

2%

Neću glasati

4%

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.